Eerste cohousingproject voor Kortrijk vergund: 13 appartementen met zicht op stadspark ‘de Paulientjes’

Op 18 augustus 2022 werd het eerste cohousingproject van Kortrijk aangekondigd. Een tweetal weken geleden werd dan eindelijk de vergunning afgeleverd door het schepencollege. In de Groeningestraat komen 13 appartementen aangevuld met gemeenschappelijke delen in de beschermde woningen Chomé en De Kroon. Begin volgend jaar starten de werken.

Ten Broele wordt het eerste echte cohousingproject in Kortrijk. In 2022 kocht de coöperatie Cohousing Invest het 17e eeuwse Huis De Kroon en het 18e eeuwse huis Chomé, beiden beschermde woningen, en deden dienst als klooster en schoolgebouw voor de Pleinscholen. Ze worden gerenoveerd en herbestemd tot een cohousingproject met 13 appartementen en ruime gemeenschappelijke delen.

“Kenmerkend voor een cohousingproject is dat elk zijn eigen woning heeft die volledig uitgerust is, zodat je alle privacy hebt. Daarnaast deel je met je buren een aantal bijkomende functies: een zaal met keuken om mensen uit te nodigen of activiteiten samen te doen, wasbar, coworking, logeerkamer, fietsenkelder, atelier. Met een cohousingproject creëer je spontane ontmoetingen en kan je eenzaamheid in de stad tegengaan”, legt Federico Bisschop van Cohousing Invest uit.

Parkzicht Cohousing Kortrijk Ten Broele © Atelier Claar

De afgelopen twee jaren werden in nauw overleg met de stadsdiensten en erfgoed de plannen verder uitgewerkt. “Bij de meerwaarde van de ligging hoef ik geen tekening te maken. Er wordt fors geïnvesteerd in het Historisch Hart van Kortrijk en de totale opwaardering van het publiek domein”, aldus Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing. Vanuit het achterliggende gebouw heb je zicht op de Broeltorens en het nieuwe stadspark De Paulientjes.

“We vinden het belangrijk om de waardevolle elementen in deze prachtige historische panden te bewaren: de monumentale trappenhal, de prachtige ruimtes, de houten balken kregen allemaal een plaats in het ontwerp”, aldus Federico. “Tegelijk willen we een modern woonproject realiseren dat voldoet aan alle comfort- en energie-eisen van vandaag. Als we bouwen, is het voor de toekomst.”

De komende maanden wordt verder gewerkt aan de opstart van de werf en het zoeken van bewoners. Meer info op www.cohousingprojects.be/tenbroele.

The post Eerste cohousingproject voor Kortrijk vergund: 13 appartementen met zicht op stadspark ‘de Paulientjes’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »

Actrice Nora Dari is bevallen van haar eerste kindje

Nora Dari, bekend van haar rol in de jongerenserie ‘wtFock’ en haar deelname aan het VTM-programma ‘De verraders’, is bevallen van haar eerste kindje. Dat heeft de actrice zelf laten weten op haar Instagramaccount. “Welcome Meya”, klinkt het bij een filmpje op sociale media.

Lees meer »

“Geruchten kunnen toch niet kloppen?”, Michel waarschuwt Orbàn dat hij niet in naam van de EU met Moskou kan spreken

De Hongaarse premier en tijdelijk voorzitter van de EU Viktor Orbán kan niet in naam van de Europese Unie met Rusland spreken. Daarvoor heeft de uittredende voorzitter van de Europese Raad Charles Michel donderdag gewaarschuwd. Ook de Poolse eerste minister Donald Tusk maakt zich duidelijk zorgen over de geruchten dat de Hongaarse premier snel een bezoek zou brengen aan Moskou.

Lees meer »

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn

Vladslo heeft er een nieuw speelplein bij. Het speelterrein ligt in de Beerststraat, net tegenover de vrije basisschool, op een terrein dat eigendom is van lokaal dienstencentrum De Klaproos.
The post Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »