“Wie een fiets schenkt, is een jaar lang gratis lid”: veilig verhuur dankzij ‘De Fietsbieb’

Fietsen is gezond, zoveel is duidelijk. Maar een fiets aanschaffen, heeft zijn prijs. Gelukkig ‘fietst’ uitleensysteem ‘De Fietsbieb’ in Menen in de bres voor al wie zich geen eigen fiets kan veroorloven met mooie, veilige tweewielers voor jong en oud.

“Voor jong en oud is slechts van toepassing op twee Fietsbieb- uitleenpunten, namelijk in Oostende en Menen. In alle andere Fietsbiebs kan je alleen kinderfietsen lenen. Wij doen beiden en dit project draagt de naam Free Wielie”, zegt initiatiefnemer Joan Vander Beken.

Al vijf jaar

De Fietsbieb is een project van beweging.net en draait vooral op de inzet van de vele vrijwilligers en de welgekomen giften van steunende instanties. “Fietsbieb Menen bestaat intussen al meer dan vijf jaar. Wij werken hier met een 20-tal vrijwilligers, bestaande uit een technisch team, administratie en een onthaalploeg. Onze technici zijn hier elke dinsdag- en donderdagvoormiddag aanwezig om elke fiets te herstellen en te voorzien van ons eigen label. Het is ook heel belangrijk dat de fiets veilig de weg op mag. Elke kinderfiets en/of volwassenenfiets die wij uitlenen, is klaar voor gebruik. Hij is wettelijk en kwalitatief in orde gezet door onze medewerkers. Onze mensen hebben ook allemaal een ‘fietsherstel’- opleiding gevolgd”, vertelt Joan.

Fietsen welkom

Wie een ongebruikte fiets staan heeft, is steeds welkom bij De Fietsbieb. “Breng ze maar binnen, met veel plezier. Elke fiets die we nog kunnen herstellen onder de kostprijs van 50 euro is meer dan welkom en krijgt een plaatsje in onze uitleenstal”, lacht Joan.

“Je mag de geleende fiets steeds komen inwisselen voor een ander exemplaar”

Men krijgt telkens op de derde zaterdag van de maand, tussen 9 uur en 11.45 uur de kans om een fiets te komen lenen of omwisselen. “Met een abonnement van slechts 20 euro per jaar en een waarborg van 20 euro mag je een jaar lang een kinderfiets of volwassenenfiets gebruiken. Tijdens dat jaar mag je die fiets bovendien inruilen voor een groter exemplaar of voor een ander model uit ons aanbod”, aldus Joan.

Ook voor scholen

Fietsbieb Menen herbergt een 300-tal fietsen en daarvan zijn er steeds meer dan 250 exemplaren in omloop. “Iedereen kan er mee gebaat zijn om hier een fiets te huren. Om budgettaire redenen, om recyclage te steunen, uit milieubewustzijn,… We lenen ook fietsen uit aan scholen opdat leerlingen zonder fiets hun examens zouden kunnen afleggen”, zegt Joan. Tijdens de periode dat je een fiets van de Fietsbieb gebruikt, sta je als gebruiker wel in voor het onderhoud van de fiets en het herstellen van schade. “Herstellingskosten die niet te wijten zijn aan normale slijtage, maar het gevolg zijn van onachtzaam gebruik, vandalisme of diefstal van onderdelen, zijn ten laste van de lener”, weet Joan.

Bij De Fietsbieb loopt ook nog een leuke actie. “Wie zelf een degelijke kinderfiets in goede staat schenkt aan de Fietsbieb krijgt in ruil onmiddellijk een jaar gratis lidmaatschap of heeft recht op een waardebon om later op te nemen of aan iemand anders te schenken”, zegt Joan.

Verlieswaarde

De fietsen zij echter niet verzekerd tegen diefstal. “Bij diefstal of verlies van de fiets doe je binnen de twee werkdagen aangifte bij de lokale politie en bij de Fietsbieb. Wordt de fiets binnen de zes maanden na de aangiftedatum niet teruggevonden, dan wordt de verlieswaarde van de fiets aan jou als ontlener aangerekend. Voor een kinderfiets wordt 50 euro aangerekend”, zegt Joan.

De toekomst van De Fietsbieb loopt in ieder geval gesmeerd. “Met een mooie 300 tal fietsen op onze teller komen we er nog steeds tekort. Ik bedankt alvast al onze sponsors, zoals de Cera Bank voor hun grote steun en uiteraard onze vele vrijwilligers en medewerkers die iedere week terug met een brede glimlach de handen uit de mouwen stropen om dit initiatief straf draaiend te houden”, besluit Joan.

Meer info: Open elke derde zaterdag van de maand. Kelder van ELG Piramide, achterkant van het voormalig belastinggebouw. Grote Markt 10 Menen (ingang via Poststraat) Info: www.facebook.com/fietsbiebmenen

The post “Wie een fiets schenkt, is een jaar lang gratis lid”: veilig verhuur dankzij ‘De Fietsbieb’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ebbe De Vlaeminck tekent eerste profcontract bij KV Kortrijk: “Mijn droom wordt werkelijkheid”

Ebbe De Vlaeminck (18) heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend bij KV Kortrijk. Afgelopen seizoen zat hij nagenoeg elke wedstrijd op de bank van de eerste ploeg. De jonge doelman heeft nu zijn eerste profcontract op zak en mag volgend seizoen dus weer de concurrentie aangaan met ervaren rotten Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
The post Ebbe De Vlaeminck

Lees meer »

Ontwijde kerk De Paanders in Meulebeke ingehuldigd als Smulkapel

De kerk van de Paanders in Meulebeke werd op 1 april 2023 ontwijd. Toen werd de parochie ook toegevoegd bij de parochie Sint-Antonius. De ruimte die vrij kwam, wordt nu volledig gebruikt door de Paandersschool. Die maakte er niet alleen een eetzaal van voor de leerlingen, maar wil de ruimte ook openstellen voor verenigingen.
The post Ontwijde kerk De

Lees meer »

“Om Brahim op zijn bakkes te slaan kwam ik met plezier terug”: maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

Wervik sluit grensovergang tijdens en na wedstrijd van Rode Duivels tegen Frankrijk: “Vernielingen ten allen tijd vermijden

Burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit) laat niks aan het toeval over. Zo komt er op de grensbrug opnieuw een container. Dit naar aanleiding van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Frankrijk in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland komende maandag. Ook tijdens het WK in 2018 werd dit gedaan bij de wedstrijd tussen België en

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-27-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd ‘Blik op de Toekomst’ met werk ‘Groeien en Bloeien’

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstenwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de Vrije Basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd

Lees meer »