Amber (18) na drie jaar ziekte overleden: “Onze dochter heeft zo gestreden, maar kreeg geen kans”

Vorige week heeft de familie in intieme kring afscheid moeten nemen van Amber Callens. Het 18-jarige meisje uit Moen heeft de strijd tegen haar ziekte verloren. “Ze heeft moedig gestreden, ze heeft nooit geklaagd. Ze wilde leven, maar ze heeft geen kans gekregen”, zeggen haar diepbedroefde ouders Rino en Tania. “Een videoboodschap van haar idool Camille heeft haar nog opgebeurd, maar het heeft niet mogen baten.” In haar school BuSo De Hoge Kouter vond een ontroerend afscheid plaats.

Amber Callens was op 18 januari achttien geworden. Ze was het zesde van de zeven kinderen van Rino Callens en Tania Roosenboom uit Moen. Vader is arbeider bij het staaldraadbedrijf Bekaert, moeder doet thuiszorg bij i-mens. Amber leefde met een beperking. Ze liep school bij De Kindervriend in Rollegem en daarna buitengewoon secundair onderwijs bij BuSo De Hoge Kouter in Kortrijk.

Stamceltransplantatie

Meer dan drie jaar geleden, op 19 april 2021, viel de zware diagnose: er was bij Amber beenmergkanker vastgesteld. Er werd immunotherapie gestart en het eerste jaar was ze nog redelijk goed. “Tot men op zeker ogenblik vaststelde dat de bloedcellen slecht waren”, aldus vader Rino. “Uiteindelijk bleek dat stamceltransplantatie de enige redding zou zijn. We hadden het eerste jaar een Britse donor, maar het was corona en hij moest afhaken… In juni vorig jaar was er een nieuwe donor, maar die kreeg dan een ongeval en moest eerst voldoende hersteld zijn. Zo kreeg ze pas op 9 april van dit jaar de stamcellen toegediend. Dat gebeurde met succes en we hadden nieuwe moed.”

“Ons dochtertje is, uitgeput door de maandenlange strijd, op 14 mei overleden”

Helaas zorgde de uitwerking van de chemo die ze een week eerder voor het eerst had gekregen, voor een toxische reactie. Op 19 april moest Amber door intubatie beademd worden. Vanaf begin mei is ze achteruitgegaan. “Ondanks alles heeft ze nooit geklaagd”, zegt vader Rino. “Ons dochtertje is, uitgeput door de maandenlange strijd, op 14 mei overleden…” Amber is gestorven in het Sint-Elisabethziekenhuis in Gent. Haar ouders hebben de grootste lof voor het personeel dat haar daar ‘als een echte familie’ verzorgd heeft. Ook het Koesterteam van het Kinderkankerfonds zijn de ouders erg dankbaar.

Op het afscheid lieten de leerlingen van Ambers school ballonnen op in de vorm van hartjes. © De Hoge Kouter

In het ziekenhuis in Gent verbleef Amber slechts twee kamers ver van Rachèle, een 4-jarig meisje uit Pittem dat geregeld in de media kwam en voor wie steunacties georganiseerd werden. “Gelukkig blijkt dat meisje nu op de goede weg te zijn”, zegt de vader van Amber. “Hopelijk blijft het zo en dat nieuws kwam zelfs op radio en tv. Voor ons is dat natuurlijk heel zwaar. Men moet ook weten dat veel kinderen met dezelfde ziekte niet in het nieuws komen en dat het niet altijd goed afloopt.”

Amber laat naast haar ouders haar twee broers en vier zussen – Hunter, Kimberly, Sharon, Melissa, Kenneth en Kiana – en hun kindjes in groot verdriet achter. Het is ook een zware slag voor oma’s Cecile Callens-Dewaele uit Zwevegem en Francine Roosenboom-de Groote uit Moen. Amber was ook erg gehecht aan de vier trouwe viervoeters van het gezin, waarvan ze er zelf een paar met de papfles heeft helpen kweken.

Herdenkingsboom

Ook in haar school De Hoge Kouter is het heengaan van Amber erg zwaar. “Het idee om haar niet meer te zien spelen – altijd goedlachs, omringd door haar vriendjes – voelt onwerkelijk aan”, zegt leerkracht Annemieke Audoor.

Er werd op de school een ontroerend afscheidsmoment gehouden. Directeur Ingrid Mullebrouck: “Eerst was er een intieme ontmoeting met Ambers ouders en haar klas- en leefgroepgenoten. Haar ouders hebben dan een herinneringsboom geplant die roze bloesems zal krijgen, Ambers lievelingskleur. Intussen verzamelden de andere kinderen in de turnzaal, waar er over Amber gepraat werd en uitleg gegeven werd. We hadden ook een filmpje over haar gemaakt, want ze is zes jaar bij ons geweest. Er werden liedjes van Ambers idool Camille gespeeld en samen zongen ze dan ‘Leef’, het liedje van André Hazes dat Amber zelf graag zong. Daarna hebben we ballonnen in de vorm van een hartje opgelaten. Ten slotte is er ook een rouwhoekje aan het onthaal en een postbus waar kinderen kaartjes en tekeningen in deponeren.”

In haar school De Hoge Kouter werd een herdenking gehouden: haar ouders plantten er een boom als blijvende herinnering. © De Hoge Kouter

The post Amber (18) na drie jaar ziekte overleden: “Onze dochter heeft zo gestreden, maar kreeg geen kans” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen

Voortaan kan je in de inkomhal van het stadsmuseum ‘t Schippershof een interactieve wand raadplegen, boordevol toeristische informatie over de grensstad. Het toeristische informatiepunt werd gesubsidieerd door de provincie en moet bezoekers toelaten om op een moderne manier aan toeristische informatie te geraken.
The post ’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Dit vindt Steven De Lelie zelf over acteurswitch voor zijn personage Bert in ‘Familie’: “Op zich jammer”

De familie Van den Bossche wordt wederom geteisterd door Bert(je), alleen heeft die na plastische chirurgie niet meer het gezicht van Steven De Lelie (47) maar van de Gentse acteur Jan Sobrie (45). ‘Jammer, want ik heb die rol heel graag gespeeld’, zegt Steven. Dat hij boven op een heleboel duistere intriges ook de opdracht gaf voor de brandstichting die

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »