Ze dwongen ‘Gekke Geert’ een moord te bekennen die hij niet had gepleegd, nu staan speurders zelf voor rechter

Twee rechercheurs van politiezone Grensleie (Ledegem, Menen, Wevelgem) staan vandaag voor de rechter in Kortrijk op beschuldiging van valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. De twee zouden in april 2011 een zwakbegaafde man gedwongen hebben een moord te bekennen die hij niet had gepleegd en daarover het proces-verbaal niet correct opgesteld hebben. Ze ontkennen.

Op 9 februari 2011 was het Geert V. zelf die aangifte deed van de verdwijning van zijn vriendin Caroline Vyncke in Moorsele. De man, die een IQ heeft van 63 en in zijn dorp bekend stond als ‘gekke Geert’, legde daar bijzonder vage verklaringen over af, waardoor de politie hem al snel in het vizier nam. Toen twee maanden na de verdwijning plots ledematen van de vermiste Caroline gevonden werden, lieten de speurders Geert V. al helemaal niet meer los. De man legde ook bekentenissen af, maar trok die telkens weer in.

Tijdens een reconstructie van de feiten legde Geert V. opnieuw bekentenissen af, in het bijzijn van de speurders, de onderzoeksrechter en de wetsdokter. Die bekentenissen werden op band opgenomen, omdat de woning van de verdachte door de speurders eerder al vol afluisterapparatuur was gehangen.

Uiteindelijk werd Geert V. naar het hof van assisen verwezen wegens moord, samen met buurman Thomas Couvreur, in wiens woning ook al resten van Caroline Vyncke, haar gsm en het vermoedelijke moordwapen waren gevonden.

Nink, nink

Op het proces in 2015 bleek dat de speurders, de onderzoeksrechter en de wetsdokter Geert V. onder druk hadden gezet om te bekennen. De advocaten van de beschuldigde, meesters Frank Scheerlinck en Dimitri Vantomme, slaagden erin om de volledige tape van de bekentenis te laten afspelen in het assisenhof. Daaruit bleek dat het proces-verbaal daarover niet strookte met de inhoud van de tape.

“Zeg gewoon hoe het geweest is, anders gaan we u blijven lastigvallen”, hoorde de assisenzaal de onderzoeksrechter tegen Geert V. zeggen. “Nink, nink”, antwoordde V., vooraleer hij finaal onder de druk bezweek en toch bekende wat hij niet gedaan had. Tijdens dat ‘verhoor’ werd hij eveneens niet bijgestaan door een advocaat.

Vrijspraak

De jury sprak Geert V. uiteindelijk vrij. Thomas Couvreur kreeg levenslang. Al tijdens het proces diende advocaat Frank Scheerlinck namens Geert V. een klacht in tegen de twee hoofdspeurders wegens valsheid in geschrifte in het proces-verbaal van de ‘bekentenis’.

Vandaag, ruim dertien jaar na de valse ‘bekentenis’ van Geert V., moeten de speurders zich zelf voor de rechter verantwoorden. De twee ontkennen dat ze zich schuldig gemaakt hebben aan valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Bovendien vinden ze dat de redelijke termijn overschreden is, waardoor hun rechten van verdediging zijn aangetast. Ook het feit dat de onderzoeksrechter die de moord op Caroline Vyncke onderzocht ondertussen overleden is en dus niet meer kan verhoord worden, speelt in hun nadeel.

De twee rechercheurs riskeren in principe vijftien jaar cel.

The post Ze dwongen ‘Gekke Geert’ een moord te bekennen die hij niet had gepleegd, nu staan speurders zelf voor rechter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Rockgod Lenny Kravitz (60) greep Werchter bij z’n kruis, al miste hij ook een cruciaal akkoord

Seks heeft dreadlocks en heet Lenny Kravitz (60). Verwekt in een Dixie tijdens een triootje tussen rock-, funk- en soulgoden, aangespoeld op een tropisch strand en sindsdien overal een geliefde bastaard. Kravitz leeft – naar eigen zeggen – al zeven jaar als een pater, maar bracht Rock Werchter van climax naar hoogtepuntje en terug. Al kon het muzikaal allemaal wat

Lees meer »

WEERBERICHT. Kwakkelweer houdt aan, volgende week wordt het warmer

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »