De Stroom, een vrijetijdsorganisatie voor mensen met een beperking, opent ontmoetingsruimte De Kajuit

In 2023 verhuisde de Spelotheek naar de Deelfabriek, waardoor de benedenverdieping van vzw De Stroom in de Sint-Janslaan 1 kwam leeg te staan. Op vrijdag 24 mei werd ‘De Kajuit’, een gezellig ingerichte polyvalente ruimte, geopend met een feest voor de vrijwilligers, gevolgd door een eerste fuif voor de deelnemers op zaterdag 25 mei. “Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek. Daarnaast zal De Kajuit ook gebruikt worden voor verschillende activiteiten van De Stroom”, zegt coördinator Liesbeth Verplancke (34).

Vzw De Stroom is een vrijetijdszorgorganisatie voor mensen met (vermoeden van) een beperking. “Zij kunnen niet zomaar terecht in een regulier jeugdhuis. De drempel is groot om zomaar ergens binnen te stappen. Iedereen met een beperking of een vermoeden van beperking is welkom, zelfs al heb je geen diagnose gekregen”, aldus Liesbeth. Het gros van de deelnemers bij De Stroom hebben een lichte tot matige verstandelijke beperking. “We bereiken meer dan 500 deelnemers en hebben een poule van 130 vrijwilligers. We zetten in op vijf pijlers: organiseren van activiteiten, vrije tijd op maat, vorming en ondersteuning, beleidsbeïnvloeding en signaalfunctie en uitlenen van spelmateriaal via de Spelotheek.” Ontstaan uit een vrijwilligersorganisatie, blaast De Stroom volgend jaar 25 kaarsjes uit.

“Iedereen met een beperking of een vermoeden van beperking is welkom, zelfs al heb je geen diagnose gekregen” – Liesbeth

Toen afgelopen zomer de benedenverdieping vrijkwam, werd beslist deze ruimte aan te wenden als ontmoetingsplek, met focus op jongeren. “De Kajuit is een leuke, veilige plek waar ze zich thuis voelen, op hun gemak zijn en zal dienen als herkenbare plaats voor onze wekelijkse activiteiten, zoals een gamenamiddag, filmavond, bakworkshop of knutselnamiddag”, zegt Febe Bruggeman (20), stagiair bij De Stroom sinds september. “Het is eveneens laagdrempelig in die zin dat onze activiteiten niet veel geld kosten, net omdat we een eigen plek hebben waar we kunnen afspreken en zelf organiseren.”

Daarnaast heeft de ruimte ook een onthaalfunctie. “Tijdens onze openingsuren wordt het lokaal bemand en zullen er intakegesprekken plaatsvinden. Bij De Stroom nemen we eerst de tijd onze deelnemers te leren kennen en zicht te krijgen op hun beperking. Waar hebben ze nood aan? Waar liggen hun interesses? Mogen ze alcohol? Is er begeleiding nodig naar het toilet? Zo’n zaken zijn belangrijk om te weten om onze deelnemers een leuke, zorgeloze tijd te bezorgen”, zegt Liesbeth. “We geven ook gericht uitleg over ons aanbod. Als ze hier hun ding niet vinden, helpen we mee zoeken naar een geschikte hobby voor de jongere of volwassene elders.”

“Bij De Stroom nemen we eerst de tijd onze deelnemers te leren kennen en zicht te krijgen op hun beperking” – Liesbeth

Via een projectsubsidie van Provincie West-Vlaanderen kreeg De Stroom een budget van 2.000 euro om de voorheen kale ruimte in te richten tot De Kajuit. De wand en de bar werden in het blauw geschilderd, er werd een beamer en een PlayStation aangekocht en alles werd rolstoeltoegankelijk gemaakt. De jongeren werden betrokken bij de inrichting en kozen onder meer mee de barkrukken en gordijnen uit. “Achteraan hebben we een gezellige snoezelruimte, met een zelfgemaakte zetel onder een klamboe, voor mensen die last hebben van te veel prikkels. Het is een soort vluchtruimte om even alleen te zijn. Door de zintuigen te prikkelen met snoezelelementen (zoals lichteffecten, geuren, geluiden, texturen en beweging), gecombineerd met een rustige omgeving, verleggen we de focus op prikkels die ze zelf kiezen. Het geeft een gevoel van controle en omgevingsprikkels worden geminimaliseerd”, vertelt Febe.

“Door de zintuigen te prikkelen met snoezelelementen, gecombineerd met een rustige omgeving, verleggen we de focus op prikkels die ze zelf kiezen” – Febe

Zij koos voor een stage bij De Stroom omdat de doelgroep haar interesseert. “Mijn zus Lotte (17) heeft ADHD, autisme, een verstandelijke beperking en een lichte vorm van het syndroom van Gilles de la Tourette. In reguliere vrijetijdsorganisaties werd ze vaak gepest. Ik zie hoe belangrijk het is een plek te hebben waar ze kan samenzijn met vrienden en leeftijdsgenoten kan tegenkomen zoals zij. Onder gelijken, waar iedereen een specialleke is, kan ze zichzelf zijn”, zegt Febe. “Dat maakt De Stroom en ontmoetingsplekken zoals De Kajuit zo waardevol”, vult Liesbeth aan. “Mensen met een beperking hebben het niet gemakkelijk in het leven, maar desondanks nemen ze zichzelf zoals ze zijn en maken plezier. Daar kunnen we veel van leren.”

Vrijwilligers en mensen met een beperking kunnen meer informatie vinden op www.vzwdestroom.be of mailen naar [email protected]. Op de website kan je een aanmeldingsformulier invullen en een kennismakingsgesprek opstellen.

The post De Stroom, een vrijetijdsorganisatie voor mensen met een beperking, opent ontmoetingsruimte De Kajuit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Buurtbewoners genieten van Rammstein met zelfgebouwde stellingen: “Zelf voor ambiance zorgen in plaats van zagen”

De sfeer zat er goed in bij de gasten van Luc en Monique uit Oostende donderdagavond. Hun tuin grenst aan de Oostendse evenementenweide waar Rammstein gisteren optrad. Ze konden van dichtbij de opbouw volgen en Luc bouwde ondertussen zelf zijn eigen VIP-tribune, zitplaatsen inbegrepen. “We maken er hier ook een feest van.”
The post Buurtbewoners genieten van Rammstein met

Lees meer »

Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens Gault&Millau Wine Awards: “Dit zal ongetwijfeld mensen naar ons domein in Kruiseke brengen”

Vergeet de Bourgogne en de Champagnestreek. Wie topwijnen wil scoren, hoeft daarvoor geen uren meer in de wagen te zitten. Wijndomein Ravenstein wist tijdens de Gault&Millau Wine Awards niet minder dan twee titels te bemachtigen. “We zijn het enige Vlaamse wijndomein dat twee awards wist te winnen”, klinkt het trots.
The post Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens

Lees meer »

De Tour de France win je in de keuken

03:01 De Ronde van Frankrijk wordt de komende drie weken ook een race naast de fiets. De koers is in de ban van een kennissprint in functioneel eten om te presteren, in de bekende jacht op elk procent winst…

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen

De bushalte op het Rameplein in Tielt, die sinds de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan niet meer bediend wordt door De Lijn, zal half augustus plaats ruimen voor een kleine nieuwe openbare groenzone. Ook elders in de stad staan enkele onthardingsprojecten gepland.
The post Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »

Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren dit waardevolle huis”

Precies 75 jaar geleden overleed de Oostendse architect Charles Pil. Om hem te herdenken reist een unieke tentoonstelling met beeld en woord door vijf steden en gemeenten, met start in Oudenburg, die een link hebben met de architect. “In onze stad tekende hij zes gebouwen”, aldus cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.
The post Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren

Lees meer »

Op safari aan onze kust

Laten we meteen duidelijkheid scheppen: neen, we gaan niet op zoek naar olifanten, luipaarden, buffels, leeuwen of neushoorns oftewel de bekendste ‘Big Five’ aan onze kust. Wat de kustsafari dan wel inhoudt? Zes bezoekerscentra aan zee stellen deze zomer opnieuw hun ‘Big Five’ voor. Starten en eindigen doe je steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de
The post Op safari

Lees meer »

Ouders van verdronken Harmony (7) spreken voor het eerst: “Mijn zoon was bang van water. Waarom werd er niet op hem gelet?”

Met veel vraagtekens blijven ze achter. De ouders van Harmony Francis (7) uit Borgerhout weten nog steeds niet wat hun zoontje afgelopen donderdag precies is overkomen in het recreatiedomein De Mosten. Harmony, die niet kon zwemmen, verdronk die dag tijdens een schooluitstap in het meer. “Bij de telling moesten alle leerlingen op hun handdoek op het strand gaan zitten. Die

Lees meer »