Jan Ullrich haalt zélf tijdritfiets op in Koers om die in eigen museum plekje te geven: “Dit is een enorm inspirerende plaats”

Hoog bezoek in Koers, het museum van de wielersport in Roeselare. Niemand minder dan Tourwinnaar Jan Ullrich kwam langs om er een tijdritfiets in ontvangst te nemen. Die krijgt, samen met een bijhorende helm en handschoenen, een plekje in het Jan Ullrich Cycling Museum, dat nu vrijdag in Bad Dürrheim de deuren opent.

“Dit is een fantastische plek. Hier voel je dat dat België en Vlaanderen koers ademen. Nergens anders leeft deze mooie sport zo hard als hier.” Jan Ullrich (50) steekt zijn bewondering voor Koers niet onder stoelen of banken.

De Duitse wielerlegende heeft een palmares om duimen en vingers van af te likken: winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1997, de beste in de Vuelta van 1999, olympisch kampioen in 2000, tweevoudig Duits kampioen en evenveel keer het wereldkampioenschap tijdrijden op zijn naam geschreven.

“Hoe ze hier met mijn geliefde sport aan de slag gaan, valt met niks te vergelijken” – Jan Ullrich

Na enkele moeilijkere jaren op persoonlijk vlak heeft Ullrich zijn leven opnieuw helemaal op de rails en werkt hij keihard aan de opstart van het Jan Ullrich Cycling Museum in Bad Dürrheim, een klein stadje op een steenworp van Freiburg in het Zwarte Woud op een goeie zeshonderd kilometer van Roeselare.

Originele gele trui in return

Het museum, dat nu vrijdag de deuren opent, zal de volledige carrière van Ullrich belichten en net daarom was de man vandaag naar de Rodenbachstad afgezakt. Koers geeft een tijdritfiets uit 2003 in bruikleen, net als een bijhorende helm en handschoenen. Een gebaar waar de wielerkampioen mee in de wolken is. “Fantastisch dat we deze fiets naar Duitsland kunnen meenemen. Een topstuk dat onze collecte naar een hoger niveau tilt.”

Jan Ullrich en schepen Piet Delrue. © PVH

Koers zelf krijgt een originele gele trui van de Ronde van Frankrijk in 1997 in return. “We zijn heel blij dat we dit mooie project kunnen steunen”, stelt Koersdirecteur Thomas Ameye. “Toen eind februari een mailtje binnenrolde met de vraag om samen te werken, hebben we meteen ingestemd. Jan Ullrich is immers een levende legende. Wat mij betreft, is dit de grootste naam die we hier ooit over de vloer hebben gehad. Een absolute topatleet én iemand met een opmerkelijke levenswandel.”

“Dit is de grootste naam die we hier ooit over de vloer hebben gehad” – Thomas Ameye, Koers

De bewuste fiets kwam bij Koers terecht via Freddy Maertens en voormalig Nederlands wielrenner Jacques Hanegraaf. “Maar we lenen hem met plezier even uit. Jan Ullrich was zichtbaar geëmotioneerd toen hij de tijdritfiets opnieuw zag. Daarmee heeft hij twee heroïsche tijdritten afgewerkt, tegen zijn grote rivaal Lance Armstrong. Eén keer winst, één keer verlies.”

Zaal der Wereldkampioenen

Ullrich dompelde zich helemaal onder in de wereld van Koers. “Een enorm inspirerende plek”, zegt hij. “Hoe ze hier met mijn geliefde sport aan de slag gaan, valt met niks te vergelijken. Ik heb hier een pak ideeën opgedaan. Je valt hier van de ene verbazing in de andere. Het leukste? De reclameaffiches van Eddy Merckx waar hij een sigarettenmerk promoot. Dat zou vandaag ondenkbaar zijn.”

Thomas Ameye bij de gele trui die Koers in ruil mocht ontvangen. © PVH

De Duitser werd in de Zaal der Wereldkampioenen ontvangen. “Toepasselijk, want Ullrich is ook zelf een groot kampioen”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V) en sportschepen Piet Delrue (Open VLD). “Zijn aanwezigheid bewijst dat we met Koers absolute topstukken in huis hebben.”

In Duitsland mogen ze zich de komende maanden alvast opmaken om een delegatie vanuit Roeselare te verwelkomen. “We zullen het museum in Bad Dürrheim zeker bezoeken”, benadrukt Thomas Ameye. “Om onze fiets er te zien schitteren, maar ook de rest van de collectie te ontdekken. Ik zal proberen om er enkele dagen fietsen in het Zwarte Woud aan te koppelen, want die plek is een echt fietsparadijs.”

Jan Ullrich plaatste ook zijn handtekening in het gulden boek. © PVH

The post Jan Ullrich haalt zélf tijdritfiets op in Koers om die in eigen museum plekje te geven: “Dit is een enorm inspirerende plaats” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Morgen verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van VTM NIEUWS blikt vooruit op de

Lees meer »

‘Zachtaardige’ Biden laat achter de schermen ander gelaat zien: “Medewerkers zijn doodsbang voor zijn woede-uitbarstingen”

Tijdens zijn televisiedebat tegen Donald Trump gaf de 81-jarige Joe Biden een bijzonder frêle indruk. Maar achter gesloten deuren laat de Amerikaanse president naar verluidt een heel ander gelaat zien dat in niets lijkt op de zachtaardige, timide man die op het podium verscheen. Biden zou woede-uitbarstingen hebben, waardoor medewerkers doodsbang voor hem zijn, zo onthulde een hooggeplaatste functionaris aan

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Kortrijkse rugbyclub organiseert vrijdagavond Rugby in ‘T Park

“We zetten dit nu al voor de vierde keer op poten”, opent Bjorn Torsy, STC en jeugdcoördinator van Rubyclub Curtrycke. “De reden ligt voor de hand. We willen een zomeraanbod creëren voor onze leden op een niet competitieve manier. Onze thuishaven ligt in Rollegem en we stellen vast dat dit voor de Kortrijkzaan precies het einde van de wereld is.

Lees meer »

Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op site Sport Vlaanderen

Vrijdagavond werd bij Sport Vlaanderen Waregem de gloednieuwe all weatherpiste voorgesteld. Het stadsbestuur en vzw De Gaverbeek investeerden in een grote piste die het ganse jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook een extra longeerpiste ingericht. “Dit is een bijzonder moment in onze geschiedenis”, reageert directeur Wim Vanderschueren.
The post Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op

Lees meer »

President Joe Biden na uitspraak over immuniteit Trump: “Macht van president niet langer beperkt door de wet”

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het arrest van het Hooggerechtshof over de immuniteit van voormalig president Donald Trump "gevaarlijk". "Praktisch zijn er vrijwel geen grenzen aan wat de president kan doen. De macht van het ambt wordt niet langer beperkt door de wet." Het Hof stelt dat een president immuun is voor wat hij als president gedaan heeft, maar

Lees meer »

Voor het eerst in 36 jaar geen Belg in olympisch enkeltennis? Zizou Bergs moet rekenen op afzegger(s) voor plekje in Parijs 2024

Staat er deze zomer geen enkele Belg in het olympische enkelspel? Ons tennisland leeft in onzekerheid. Zizou Bergs staat wel op de drempel van Parijs 2024, maar heeft nog één afzegging van een andere tennisser nodig voor zijn doel. Hij wil niet liever dan deelnemen, maar dat bleek niet zo voor Elise Mertens: wat maakt het waarde-oordeel in tennis over

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »