Leerlingen VTI Oostende leveren 100 handgemaakte menstruatiekastjes aan scholen: “Grootste uitdaging? Het ontwerp uittekenen”

Het zou niet mogen dat meisjes in 2024 niet naar school durven komen, omdat ze zich geen hygiënische producten kunnen veroorloven. Daar een concrete oplossing van de Vlaamse overheid uitblijft, namen scholen het heft in eigen handen. De leerlingen uit de richting Houttechnieken van het VTI Oostende maakten 100 menstruatiekastjes voor alle deelnemende ‘Goed GeRegeld-scholen’ van de Middenkust. “Ik heb twee zussen. Bij ons thuis is het onderwerp ‘menstruatie’ gewoon bespreekbaar”, klinkt het bij student Warre (17).

Al lang is het duidelijk dat niet alle meisjes en vrouwen zich een maandelijkse trip naar menstruatieafdeling in de winkel kunnen permitteren. Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen in 2022 bleek dat in 1 op 8 meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar al eens geen geld heeft gehad om menstruatieproducten te kopen.

Heel wat studenten blijven aangeven dat ze tijdens hun maandstonden thuisblijven of zelfs zakdoeken of waslapjes gebruiken omdat ze zich de nodige producten gewoonweg niet kunnen veroorloven.

Pilootproject

Drie leerkrachten van het GO! Atheneum Veurne, Frauke Rossel, Eline Mahieu en Jana Reniers, waren erg geschrokken bij het zien van de dramatische menstruatiearmoedecijfers in Vlaanderen. Wachten op de overheid om dit probleem aan te pakken, was geen optie. De leerkrachten staken zelf de armen uit de mouwen.

“Na wat brainstormsessies was ‘Goed GeRegeld’ geboren, een pilootproject waarbij menstruatieproducten gratis beschikbaar zijn op school. We kregen meteen steun van onze directie en hebben eerst gesprekken aangeknoopt met onze leerlingen. Ondertussen zijn ook de stad Veurne en vele andere scholen in de Middenkust ook op de kar gesprongen”, vertelt Frauke ons.

Na twee jaar staat de teller van de deelnemende scholen op 66. Dat is goed voor 498 toiletboxen die zo’n 11.321 meisjes in Vlaanderen helpt. “Het project bestaat nu twee schooljaren en is echt gegroeid. We kunnen met trots zeggen dat niet enkel Vlaamse steden, maar ook gemeenten geïnteresseerd zijn. Even geleden sloot menstruatieondergoedwinkel Moi et Marie zich aan bij ons project. Studentes kunnen voor 6 euro in plaats van 100 euro een menstruatieslipje kopen. Bijna 80 procent van onze leerlingen hebben meteen zo’n onderbroek gekocht”, glundert Frauke.

In de regio Oostende, De Haan en Bredene kreeg het Goed GeRegeld project de gulle financiële steun van Arktos en de serviceclub Zonta. Zij wisten maar liefst 10.000 euro vrij te maken. Hiermee werden de eerste menstruatieproducten voor alle middelbare scholen in de regio aangekocht én kon er geïnvesteerd worden in het maken van bijhorende menstruatiekasten. Niemand minder dan de leerlingen Houttechnieken van het VTI Oostende schaarden zich achter het project en bouwden compacten en bovenal originele kastjes.

Geen taboeonderwerp

“Vorig jaar kregen we van Arktos de vraag of we onze schouders onder het Goed GeRegeld project wilden zetten. Natuurlijk wilden we dat. Het was zeker goede oefening voor onze studenten. Ondanks onze vooroordelen, reageerden de leerlingen zeer positief op het maken van de kastjes. Het onderwerp is nagenoeg zeer bespreekbaar bij jongeren”, vertelt Stijn Loncke, leerkracht Houttechnieken in het VTI. “Toegeven, we hadden een beetje onderschat hoe groot dit project was. Initieel zouden we de kasten maken met de laatstejaars, maar uiteindelijk hebben we ook de vijfdejaars moeten inschakelen”, lacht Stijn.

“Ik vind praten over hygiënische noden van vrouwen absoluut geen taboeonderwerp. Het is iets natuurlijks en hoort bij het leven” – Joachim

In slechts drie maanden bedachten, ontwierpen en assembleerden de 75 studenten Houttechnieken zo’n 100 menstruatiekastjes voor alle Goed GeRegeld-scholen aan de Middenkust. “Het was voor ons de eerste keer dat we een uitnodiging kregen om aan zo’n groot project deel te nemen. Het uitdagendste was het ontwerp uittekenen”, lacht Joachim (17), een van de studenten die aan het project deelnam. “We moesten rekening houden met het feit dat zowel kleine als grote tampons en inlegkruisjes in het kastje zouden kunnen. Neen, ik vind praten over hygiënische noden van vrouwen absoluut geen taboeonderwerp. Het is iets natuurlijks en hoort bij het leven.”

Nieuw project

Vriend en klasgenoot Warre (17) rond het gesprek op een zeer positieve noot af. “De kastjes maken was zeker een groot project, maar we hebben al wat we geleerd hebben in de lessen in onze ontwerpen kunnen steken. We kregen de creatieve vrijheid en dat is waarom ik onze studierichting super vind. Ik heb zelf twee zussen, dus bij ons is het onderwerp ‘menstruatie’ gewoon bespreekbaar. Mijn ambitie is om zelfstandig schrijnwerker te worden. Ik vind het van belang dat ik besef wat mijn creaties voor impact hebben op anderen. Door kastjes te maken voor honderden meisjes, dragen wij een stukje bij aan hun comfort in de wereld.”

Nu het Goed GeRegeld project afgerond is, gaan de leerlingen Houttechnieken van het VTI Oostende binnenkort van start met een nieuw project, namelijk mobiele woonunits maken uit zeecontainers. Deze units zullen dienen als tijdelijke crisiswoningen voor jongeren met een problematische thuissituatie of dakloosheid.

The post Leerlingen VTI Oostende leveren 100 handgemaakte menstruatiekastjes aan scholen: “Grootste uitdaging? Het ontwerp uittekenen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Deel voetpad Brabanstraat Nieuwpoort afgesloten na onduidelijkheid met gevelplaten gebouw

De brandweer en stad Nieuwpoort kwamen donderdagmiddag ter plaatse naar een flatgebouw op de hoek van de Brabantstraat en de Franslaan in Nieuwpoort-Bad. Zware gevelplaten aan de zijkant van het gebouw zaten schijnbaar wat los. Voor de veiligheid werd het voetpad afgesloten.
The post Deel voetpad Brabanstraat Nieuwpoort afgesloten na onduidelijkheid met gevelplaten gebouw appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan

Juf Trui Deseure nam deze week afscheid van haar leerlingen, collega’s en ouders en gaat met pensioen. In GO-basisschool De Plataan in de Mandellaan in Roeselare wordt Trui omschreven als dé juf van het eerste leerjaar.
The post Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan appeared first on KW.be.

Lees meer »