Dit zijn kandidaat Poorters en Poorteressen van 58ste Sint-Pietersfestival: “Eerste proef: touwtrekken!”

Van 26 juni tot en met 1 juli vindt de 58ste editie van het Sint-Pietersfestival plaats in Kuurne. Woensdagavond werden de negen kandidaten voorgesteld die tijdens het festival zullen strijden om de titels van Poorter en Poorteres. Op één na is het voor alle deelnemers hun eerste deelname, en iedereen heeft zo zijn eigen reden om mee te doen aan de verkiezing.

Na enkele moeilijke jaren om gemotiveerde kandidaten te vinden voor de verkiezing van Poorter en Poorteres, lijkt het tij nu duidelijk gekeerd. Met een nieuw verkiezingscomité hebben dit jaar vijf vrouwen en vier mannen zich aangemeld. “We zijn trots dat onze verkiezing weer aan populariteit wint”, vertelt Kevin Bonte van het organiserende comité. “Onze negen kandidaten zijn heel uiteenlopend en hebben elk hun eigen reden om deel te nemen. Voor een van onze deelnemers is het zelfs al zijn achttiende deelname. Wie verkozen wordt, ontvangt ook een cheque van 100 euro voor de vereniging waarvoor hij of zij deelneemt.”

Touwtrekproef

De kandidaten worden onderworpen aan verschillende proeven. Deze proeven vonden vroeger allemaal plaats op de verkiezingsavond zelf, maar dit jaar werden daarin veranderingen doorgevoerd. De eerste proef vindt plaats op vrijdagavond en bestaat uit een touwtrekwedstrijd, waarbij elke kandidaat wordt bijgestaan door vier helpers.

Daarnaast zullen de kandidaten zichzelf promoten via sociale media, waarbij ze een kleur toegewezen hebben gekregen. De overige proeven worden op zaterdagavond gehouden. Geluk, theoretische kennis en behendigheid zijn alvast de drie kerneigenschappen waarover de kandidaten dienen te beschikken om de titel te kunnen bemachtigen.

Dit jaar doen de volgende dames mee aan de verkiezing van poorteres: Katinka Vanooteghem (18), Héline Deroo (23), Annelies Malysse (31), Indra Vanbecelaere (19) en Hanne Simoens (37). De mannen die strijden om de titel van poorter zijn: Lieven Gardyn (46), Sam Coussens (34), Ronny Claerebout (71) en Bert Deroo (52).

18de deelname

Voor Ronny Claerebout is het al zijn achttiende deelname. Ronny, die gepensioneerd is en aan de Gouden Akker woont, doet mee voor het plezier en vindt deelnemen belangrijker dan winnen. Zijn trouwste supporter is zijn vrouw. Lieven Gardyn doet dit jaar voor het eerst mee. In zijn vrije tijd is hij vrijwillig brandweerman en beroepsmatig vrachtwagenchauffeur bij BOSS Paints. Zijn motivatie is groot, aangezien zijn vrouw twee jaar geleden poorteres werd. Mocht hij winnen, schenkt hij de 100 euro aan het jaarlijkse straatfeest met barbecue van de Molenput.

Sam Coussens is technisch verkoper van software en voormalig bestuurslid van jeugdhuis Tap. Zijn interesse in het verenigingsleven stimuleerde hem om mee te doen. Om zich voor te bereiden, heeft hij stiekem de vorige verkiezingen bijgewoond. Sam, die binnenkort vader wordt, is in zijn vrije tijd bassist en woont op de Hoevewijk.

Bij de vrouwen zijn de kandidaten net zo divers. Annelies Malysse, moeder van Noah en Fien, werkt als zorgkundige bij Familiezorg en is actief bij het Rode Kruis. Hanne Simoens, die in de Hulstsestraat woont en moeder van vier, is ook zorgkundige. Haar vrije tijd gaat naar het rondrijden van haar kinderen naar hun hobby’s.

Vader en dochter

Indra Vanbecelaere studeert verpleegkunde aan hogeschool Vives en wil de 100 euro schenken aan studentenclub Riva Rocci. Naast haar studie heeft ze een passie voor paarden. Héline Deroo, studente kleuteronderwijs en leidster bij KSA Ambroos, woont op de Lijsterhalm en neemt net als haar vader Bert deel aan de verkiezing. Bert Deroo, is eveneens gemotiveerd om het lintje van poorter te kunnen omdoen. Zijn moeder had ooit de eer om poorteres te zijn. Bert is gemeenteraadslid in Kuurne en heeft ook een passie voor wandelen en pokeren. Katinka Vanooteghem, ten slotte, woont in de Veldmaarschalk Montgomerystraat en werd overtuigd door Kevin Bonte om deel te nemen. Ze werkt als verkoopster en wil de 100 euro schenken aan The New Sint Pieters Selection.

Het volledige programma van het Sint-Pietersfestival is te vinden op sintpieter.wixsite.com/sintpietersfestival of via de Facebookpagina van het Sint-Pietersfestival Kuurne.

The post Dit zijn kandidaat Poorters en Poorteressen van 58ste Sint-Pietersfestival: “Eerste proef: touwtrekken!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

Philipsen (2de) en De Lie (4de) kijken vol bewondering naar recordzege Cavendish: “Bijna 40! Maar Mark rijdt rond alsof het zijn eerste Tour is”

Bevoorrechte Belgische getuigen van Mark Cavendish’s recordzege in Saint-Vulbas: Jasper Philipsen (tweede) en Arnaud De Lie (vierde). Zij beleefden de historische sprint vanop de eerste rij. En kwamen diep onder de indruk. “Ongelooflijk dat hij dit nog voor mekaar krijgt. Dit gaan er hem niet veel meer nadoen.”

Lees meer »

KIJK. Woedende DJ Hardwell beëindigt abrupt zijn optreden op Saga Festival: “Zo kan ik niet optreden”

De Nederlandse Robbert van de Corput (36), beter bekend als DJ Hardwell, heeft zijn optreden op het Saga Festival in Boekarest op vrijdagavond vroegtijdig beëindigd. Tijdens zijn set uitte hij zijn frustratie over het festival, omdat hij naar eigen zeggen niet betaald werd. Daarnaast klaagde hij ook over de gebrekkige kwaliteit van de apparatuur. “Zo kan ik niet optreden.”

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »