Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers

Om 19 uur sluit straks het maritiem festival ‘Oostende voor Anker’ haar 23ste editie met feestelijk scheepshoorngeloei af. Ook nu kan de organisatie met een schatting van ca. 200 000 bezoekers terugblikken op een massale opkomst tijdens deze vierdaagse.

Het epicentrum schoof dit jaar nog meer op richting Mercatordok met blikvangers als de kraak ‘Nao Victoria’ en het Spaanse galioen ‘El Galeon’. Ook de zeetrips met de ‘Morgenster’ ‘en de ‘Artemis’ liepen vlot onder en gunstig briesje.

Op donderdag en vrijdag werden de kaaien vooral met lagere en middelbare schooljeugd bevolkt en kreeg het blauw innovatiedorp op het gerenoveerde Ernest Feysplein heel wat jong volk onder hun tentzeilen voor informatie over jobs bij de zeebouwers Deme en De Nul, over universitaire studies in het zeewetenschappelijk onderzoek en over instellingen als het ILVO.

Adieu

Op het sint-Petrus en -Paulusplein en de kaaien langs het Montgomery- en het Mercatordok waar de vloot van ca. 150 schepen en boten aangemeerd lag, troffen de vele bezoekers optredens van shanty- en andere koren, culinaire gerechten en ambachtslieden. Ook de soms dreigende weergoden waren het festival weeral gunstig gezind.

Hubert Rubbens geeft na deze editie als curator van het eerste uur de helmstok door:

“Als curator is het een werk van jaren om deze vierdaagse volledig vorm te geven, wat ik altijd met hart en ziel gedaan heb. Ik kon me nu geen mooier afscheid wensen als curator met deze zonnige editie waar ik opnieuw heel wat jonge kinderen verbaasd zie kijken naar alle schepen. Ik hoop dat ik de microbe zo ook aan de jeugd kan doorgeven en die glinstering in de ogen laat het beste vermoeden. Ik zwaai Oostende voor Anker nu uit, samen met een grote groep vrijwilligers die er al vanaf het begin bij betrokken waren.”

Trots

Vanaf 2025 neemt Toerisme Oostende vzw de volledige organisatie van het evenement over. Algemeen directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeesch: “De afgelopen jaren hebben wij al gezorgd voor de volledige logistiek, communicatie en coördinatie met de stadsdiensten. Dit gebeurde in nauw overleg met Hubert, wiens nautische expertise van onschatbare waarde is. We zijn dan ook uitermate trots op het grote aantal bezoekers dit jaar en de vele positieve reacties. Hubert heeft een groot hart en wil zien dat zijn project blijft groeien. We zijn er ons van bewust dat ook een aantal vrijwilligers, die al van het eerste uur aan de slag waren, mogelijk zouden stoppen, maar we hopen toch zoveel mogelijk ‘rode broeken’ aan boord te houden.” Afspraak van 22 tot en met 25 mei 2025.

ML

The post Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het Salomonsoordeel binnen de VRT verhult een groter probleem: dat van de sluipende politisering”

Wie heeft Thuis nog nodig, nu de werking van de VRT zelf tot een soap is verworden? Al maanden houdt intern geruzie de openbare omroep in de greep. In de laatste aflevering vorige vrijdag werden programmadirecteur Ricus Jansegers en netmanager van VRT en VRT Canvas Lotte Vermeir de laan uitgestuurd. Hun onderlinge conflict verziekte volgens een welzijnsrapport de hele redactie.

Lees meer »

In Poltava, waar Russische raketten voor een bloedbad zorgden: “Iedereen kent wel iemand die getroffen is door dit drama”

Dinsdagochtend werd de Oekraïense stad Poltava, op slechts 110 kilometer van de Russische grens, opgeschrikt door een verwoestende raketaanval. Twee ballistische raketten, afgevuurd vanuit Rusland, troffen de militaire school in het hart van de stad. De balans is loodzwaar: 51 doden en 235 anderen raakten gewond. “Ik ging door de hel.”

Lees meer »

LIVESTREAM. Remco Evenepoel versnelt en dicht meteen gaatje met tweede groep – Kijk als HLN-abonnee naar de Ronde van Groot-Brittannië!

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië (3-8 september). Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig commentaar

Lees meer »

Lyela zat naast jongen (14) die twee leraars en twee leerlingen doodschoot: “Hij klopte eerst op onze klasdeur, maar raakte niet binnen”

Een voormiddag als alle andere, leek het. Lyela Sayarath volgde de les algebra, naast haar zat Colt Gray. Niet veel later zou de 14-jarige jongen plots het vuur openen in het lokaal ernaast. Twee wiskundeleraars en twee leerlingen kwamen bij die schietpartij om het leven. “Hij probeerde eerst onze klas binnen te komen”, getuigde het meisje bij CNN.

Lees meer »

Meteen al dode in eerste week? En verdwijnt Marianne achter de tralies? Dit mag je verwachten van nieuwe seizoen van ‘Thuis’

Verdwijnt Marianne uit ‘Thuis’ omdat ze naar de gevangenis moet? Wie is de mysterieuze schutter in het gerechtsgebouw en wie raakte er gewond? En gaat Tamara eindelijk op zoek naar haar ontvoerde kinderen? Die hamvragen worden maandag bij de start van het 30ste seizoen opgelost. De VRT 1-soap belooft een dramatische start, want deze week valt er al zeker één

Lees meer »

“In zeven jaar heeft ze nooit gehuild, zelfs niet toen ze stierf”: Franse Kamilya (7) komt om nadat jonge motard (19) haar aanrijdt

Frankrijk is onder de indruk na het overlijden van een 7-jarig meisje in de badplaats Vallauris, in de buurt van Cannes. De kleine Kamilya werd afgelopen donderdag aangereden door een 19-jarige motorrijder toen ze met haar oudere broer aan het wandelen was. Het slachtoffertje werd nog in een kunstmatige coma gebracht, maar overleed zondag in het ziekenhuis. “In zeven jaar

Lees meer »

Amerikaanse acteur en zanger James Darren overleden

De Amerikaanse acteur en zanger James Darren is maandag op 88-jarige leeftijd in zijn slaap overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat staat te lezen op zijn website. Volgens zijn zoon Jim Moret was hij opgenomen voor een aortaklepoperatie, maar bleek hij te zwak voor de ingreep.

Lees meer »