Heilig Bloedprocessie ging uit onder een stralende zon

Terwijl het zondag 26 mei een uur voor het begin van de 72ste Heilig Bloedprocessie onweerde en fel regende, scheen de zon tijdens de rondgang van de Heilig Bloedprocessie. Ere-genodigde was kardinaal Jozef De Kesel, gewezen aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

“Voor Voormezele is de processie een uiting van collectieve trots”, aldus ere-gouverneur en comitévoorzitter Paul Breyne. “Moeiteloos worden de meer dan 500 enthousiaste deelnemers gevonden die de bijna 40 groepen van de processie gestalte geven. Het dorp toont dat het groot kan zijn in kleine dingen en is daar fier op. Maar onze ploeg is ook in rouw. Door tragische ongevallen verloren we dit jaar 4 medewerkers. Het was zeker niet eenvoudig om Dieter Sohier, Sarah Trioen, José Desot en Carla Demyttenaere in ons raderwerk te vervangen. Uit grote dankbaarheid willen we deze processie aan hen opdragen.”

Erkenning religieus erfgoed

“Nieuw dit jaar is dat er een digitale processiegids wordt uitgedeeld. Door het scannen van de QR-code vindt men meer uitleg over de verschillende taferelen uit de processie”, vervolgt Marc Delreux, verantwoordelijke communicatie en promotie. “Als één van de nog zes overblijvende processies in West-Vlaanderen willen we de toekomst veilig stellen door onze processie te laten erkennen als religieus erfgoed. En om verder te groeien en het financieel plaatje blijvend rond te krijgen, werd de vzw Heilig Bloedprocessie opgericht. Zo krijgen we toegang tot een langlopende subsidie vanwege het Bisdom Brugge en de Dekenij Ieper, waarvoor onze welgemeende dank. Ook dank aan de technische dienst van de Stad Ieper en aan onze sponsors. Zonder hun steun en milde bijdragen zou veel van onze plannen en ambities hopeloos teloor gaan.”

Kostbare relikwie

Het was Isaac (1123-1169), de tweede proost van de proosdij die op één van z’n reizen naar Rome, de kostbare relikwie van het ‘Heilig Bloed van onze Heer Jezus Christus’ meebracht. De Jaerboeken van Yper verhalen dat: “Het Bloed Onzes Heren van Rome naar Ieper overgebracht door abt Isaac, op 29 juni 1152, stoetsgewijze van deze stad naar de abdij van Voormezele overgedragen, alwaar het sedert dien tijd vereerd is geweest tot nu toe, gedurende de achtdaagse kerkplechtigheid van het H. Sacramentsfeest’. De relikwie zelf heeft de grootte van een kleine noot en is gewikkeld in een perkamenten band met de Latijnse vermelding ‘van stof (zand) doortrokken met bloed van Christus’. Tot aan de Geuzentijd was de relikwie een huiselijke schat van de Voormezeelse kloostergemeenschap. Maar vanaf 1580 vinden we in de oude archiefstukken hoe de relikwie door de kloosterlingen en door de bedevaarders werd en wordt vereerd. (EG)

The post Heilig Bloedprocessie ging uit onder een stralende zon is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.
The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” appeared

Lees meer »

Tegen eind deze week moeten ze elkaar recht in de ogen kijken: hoe Bart De Wever Vooruit aan tafel krijgt én houdt

Drie weken na de stembusslag bracht preformateur Bart De Wever (N-VA) de vijf gedoodverfde federale coalitiepartners een eerste keer rond dezelfde tafel. Maar na therapeutische sessies over economie, energie en defensie zal De Wever toch ook de explosieve dossiers moeten aansnijden. Die beloven vooral voor Vooruit moeilijk te liggen. In welke departementen gebeuren de miljarden euro’s aan besparingen?

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware coronabesmetting: “Ik krijg een zuurstofkuur en infraroodbehandeling”

“Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld, liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Toen ik me recent wou

Lees meer »

Opgegroeid in gevaarlijke banlieue en studies niet afgemaakt: dit is Jordan Bardella (28), le gamin die kandidaat-premier is in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel

Het eerste padelwisselbekertornooi in Elverdinge kreeg de toepasselijke naam Padel-Ver-Volg Cup mee, een samentrekking van de namen van de organiserende club en de sponsor.
The post Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »