Belgisch kampioenschap boomklimmen strijkt neer in Brugge

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni vindt op domein Koude Keuken in Sint-Andries het Belgisch kampioenschap boomklimmen voor boomverzorgers plaats, voor zowel mannen als vrouwen.

Vijf disciplines

Op de eerste dag, tijdens de preselecties, leggen 64 deelnemers vanaf 8 uur in een rotatiesysteem elk vijf proeven af. Die proeven zijn simulaties van de dagelijkse praktijk van de boomverzorgers: speedclimb, workclimb, ressue, throwline en ascent. “Wie de eerste keer ziet hoe de boomklimmers hun beste beentje voorzetten, als een stel volleerde slingerapen door de toppen van de bomen scheren, zal snel begrijpen dat boomverzorgers uit het allerbeste hout gesneden zijn”, klinkt het bij de organisatie. “Wie verwacht om alleen maar stoere klimmers met ruige baarden te zien, is er aan voor de moeite. De dames die meedoen, klimmen met klasse en elegantie. We verwachten tevens een aanzienlijke delegatie aan deelnemers uit het verre en minder verre buitenland.”

De discipline speedclimb is in looppas de boom in trekken. Workclimb is snel en efficiënt doorheen de broomkruin bewegen. “Voor wie dat te gemakkelijk vindt, is er een tak voorzien met een buzzer die afgaat wanneer de tak te ver doorbuigt.” Bij throwline is klimmen belangrijk, alsook om het touw de boom in te krijgen. Bij rescue moeten de deelnemers bewijzen dat ze in staat zijn om heel snel en efficiënt een geblesseerde collega naar beneden te brengen. Bij ascent kiezen de kandidaten zelf hun klimtechniek hoe ze naar boven geraken.

Master Challenge

Op zondag nemen vanaf 9 uur vijf mannen en drie vrouwen, die in de preselecties het beste resultaat hebben neergezet, het tegen mekaar op in de Master Challenge. “In een hele grote, een reuzenboom, worden bellen gehangen. De finalisten krijgen een half uur de tijd om de boom te bekijken, een route uit te stippelen, hun touw te installeren en naar alle bellen te klimmen.”

Voor de kinderen is er het ganse weekend een klimactiviteit voorzien. Er is een bar en er zijn snacks te verkrijgen. Op zaterdagavond komt de coverband Dust langs. De toegang tot het BK is gratis. (ACR)

The post Belgisch kampioenschap boomklimmen strijkt neer in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Veel volk voor nijlpaard Hermien (43), dat Antwerpse Zoo laat inslapen: “Geen enkel dier kan haar vervangen”

Het nieuws dat de Antwerpse Zoo het straks zonder nijlpaarden moet stellen, sloeg in als een bom. De zieke mama Hermien (43) wordt geëuthanaseerd, terwijl dochter Imani (17) een nieuwe thuis vindt in Dublin. De dieren, die nog tot eind september in de Zoo verblijven, hadden vrijdag veel bekijks. “Jammer dat Hermien moet gaan, maar je mag dieren niet laten

Lees meer »

“Tot op verkiezingsdag zullen onderhandelaars zich bezighouden met van alles behalve het vormen van een regering”

Bart De Wever (N-VA) is opnieuw formateur. Van de koning krijgt hij maar liefst drie weken alvorens hij opnieuw op de koffie moet. Dat betekent dat de federale regering al zeker voor na de lokale verkiezingen is. De onderhandelaars vertellen wel dat ze “constructief” bezig zijn met het vormen van een regering, maar intussen leggen ze zich vooral toe op

Lees meer »

De Panne vernoemt interventieboot naar ex- hoofdredder ‘Bertje Puyt’

Op 16 augustus is de nieuwe, snelle interventieboot (60 Pk) van de reddingsdienst ingehuldigd. De naam van de boot verwijst naar wijlen Albert Depuydt, die in 1961 als eerste redder een zwembrevet behaalde en 34 jaar lang, tot zijn pensioen in 1994, hoofdredder was in De Panne.
The post De Panne vernoemt interventieboot naar ex- hoofdredder ‘Bertje Puyt’ appeared

Lees meer »

Ex-Volkswagentopman Winterkorn wijst alle aanklachten af in proces over dieselschandaal

De voormalige topman van het Duitse autoconcern Volkswagen, Martin Winterkorn, ontkent elke verantwoordelijkheid voor het dieselschandaal dat uitbarstte toen hij aan het hoofd stond van de autobouwer. Dat heeft zijn advocaat Felix Dörr dinsdag te kennen gegeven bij aanvang van het proces tegen Winterkorn voor zijn rol in het schandaal. “Onze cliënt wijst de aantijgingen tegen hem resoluut af”, aldus

Lees meer »

Trots op Oostende partijpunten voor: “Verschillende ideeën verzameld bij Oostendenaars”

Zaterdagmorgen trapte Trots op Oostende, de kartellijst van Open VLD, CD&V en Groen, de campagne voor de lokale verkiezingen letterlijk op gang. Hun programma telt elf thema’s. “We hebben geluisterd naar de Oostendenaars, verschillende ideeën verzameld en alles samengebracht tot ons programma”, zegt lijsttrekker Bart Tommelein.
The post Trots op Oostende partijpunten voor: “Verschillende ideeën verzameld bij Oostendenaars” appeared

Lees meer »

Zag jij gisterenavond ook veel bliksem? KMI telde 16.155 bliksemschichten in ons land

Verschillende plekken in België kregen gisterenavond te maken met een stevig onweer, en daar kwamen ook heel wat bliksemschichten aan te pas. Zo telde het bliksemdetectiesysteem van het KMI gisteren en vannacht 16.155 bliksemschichten in ons land. In de provincie Vlaams-Brabant was het meeste weerlicht te zien. Weerman Bram Verbruggen legt uit waarom je niet bij elk onweer evenveel bliksem

Lees meer »

Brugge viert tachtig jaar bevrijding

Deze maand is het tachtig jaar geleden dat Brugge en het ommeland werden bevrijd door Canadese troepen en dat wordt vooral dit weekend duchtig gevierd. Zaterdagnamiddag vond een optocht met 28 authentieke legervoertuigen plaats en op de Kruisvest is nog het hele weekend een WO II-kampement te bezoeken.
The post Brugge viert tachtig jaar bevrijding appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw (59) belandt met achterzijde auto in klein vaartje

Een 59-jarige vrouw moest woensdagavond uit haar wagen geholpen worden nadat ze per ongeluk in de vaart belandde in de Oerenstraat tussen Beauvoorde en Oeren. De dame raakte niet gewond.
The post Vrouw (59) belandt met achterzijde auto in klein vaartje appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe koningin van Maori aangeduid

Nga Wai Hono i te Po is benoemd tot de nieuwe koningin van de Maori in Nieuw-Zeeland. De 27-jarige is het jongste kind en de enige dochter van koning Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, die op 30 augustus op 69-jarige leeftijd overleed.

Lees meer »