Nieuwe stemhokjes in Wevelgem

Zondag 9 juni gaan we verplicht stemmen voor het federaal, Vlaams en Europees parlement. Enkele maanden later op zondag 13 oktober zijn er dan gemeenteraadsverkiezingen en is er voor het eerst geen stemplicht meer. In Wevelgem en de deelgemeenten vinden de verkiezingen plaats in nieuwe stemhokjes. De kostprijs is geraamd op 41.967 euro.

Rolstoelvriendelijk

“De oude, houten logge stemhokjes zijn aan vervanging toe”, zegt schepen van Burgerlijke Stand Kevin Defieuw (CD&V). “In elk stembureau worden vijf stemhokjes voorzien en één stemhokje voor kiezers met een handicap. Een deel van de stemhokjes was reeds vernieuwd en nu zullen dus alle stembureaus uitgerust zijn met nieuwe stemhokjes.”

“Volgens een koninklijk besluit moet het op iedere locatie waar er gestemd wordt mogelijk zijn mensen in een rolstoel te ontvangen. We gaan hierin een stuk verder en voorzien dat in elk stembureau. We zijn onze tijd dus vooruit.”

In woonzorgcentra

In juli vorig jaar besliste het schepencollege dat er kan gestemd worden in de woonzorgcentra Elckerlyc in Wevelgem, Het Gulle Heem in Gullegem en lokaal dienstencentrum Martha naast woonzorgcentrum Sint-Jozef in Moorsele. Naast de inwoners in de drie rusthuizen zullen er ook buurtbewoners kunnen stemmen. Ondertussen kwam daar ook woonzorgcentrum Sint-Camillus in de Kloosterstraat bij. Nog maar in één op twaalf gemeenten zal het mogelijk zijn een stem uit te brengen in de woonzorgcentra. Wevelgem is ook daarin dus een voorloper.

Elektronisch

Yves Goddeeris (Vooruit) wees op de meerkost en vroeg hoe het zit met het elektronisch stemmen op termijn. “Dat zal misschien gedwongen op ons afkomen”, reageert de bevoegde schepen. “Nu stellen we alles in het werk om iedereen de kans te geven zijn stem te kunnen uitbrengen en ik denk dat we daar als gemeenteraad collectief achter staan.”

The post Nieuwe stemhokjes in Wevelgem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oxfam Wereldwinkel Kortrijk organiseert opnieuw SWAP & Cocktails

Op zaterdag 5 oktober organiseert Oxfam Wereldwinkel Kortrijk in samenwerking met Stad Kortrijk, Howest en Maria’s corner terug een SWAP & Cocktails. Dit jaar gaat de SWAP door in de Deelfabriek in de Rijkswachtstraat, van 11 tot 17 uur. Van 16 september tot en met 28 september (en ter plaatse) kan jij jouw oude kledij binnenbrengen bij de deelnemende partners.<br

Lees meer »

Na meer dan acht maanden staan woningen uit ‘Huis gemaakt’ eindelijk te koop: “Het resultaat mag er écht zijn”

Het heeft ruim acht maanden geduurd, maar de panden van de twee verliezende koppels uit het VTM-programma ‘Huis gemaakt’ staan eindelijk te koop. Vanaf vandaag kan iedereen een bod uitbrengen en op 14 september wordt er een exclusieve kijkdag georganiseerd voor alle geïnteresseerden. Wij kregen nu al een rondleiding in beide woningen en vroegen de makelaar waarom het zó lang

Lees meer »

Burgemeester Derudder stelt lijst Oostrozebeke.nu voor

Op zondag 1 september werd in het gemeenschapscentrum ’t Juf het startschot gegeven van de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Er kwam heel veel volk opdagen om de 19 kandidaten van dichtbij tezien en horen. De voorstelling van de kandidaten gebeurde door lijsttrekker Luc Derudder van de lijst Oostrozebeke.nu.
The post Burgemeester Derudder stelt lijst Oostrozebeke.nu voor appeared first

Lees meer »

De familie Ver Eecke blies verzamelen voor tweejaarlijkse reünie

Naar tweejaarlijkse gewoonte kwam onlangs de Egemse familie Ver Eecke samen voor een familiereünie. Dat dit nu gebeurde, had onder andere te maken met het feit dat zuster Camilla Ver Eecke, die als lid van de Tieltse Zusters van het Geloof sinds 1969 als missionaris in Congo werkzaam is, tijdelijk in het land was. Haar
The post De familie

Lees meer »

Gratis trainingen om kennis te maken met waterpolo

Op vrijdag 13 en 20 september houdt de Roeselaarse Zwemvereniging twee gratis kennismakingstrainingen om de jeugdwerking een nieuwe boost te geven. De laatste jaren zag de club namelijk een dalend aantal inschrijvingen.
The post Gratis trainingen om kennis te maken met waterpolo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft een nieuwe maquette voor blinden en slechtzienden

Het Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft een nieuwe maquette voor blinden en slechtzienden. Zo onderstreept Musea Brugge dat echt iedereen zich welkom moet voelen. In de mate van het mogelijke, want in historische gebouwen doe je niet wat je wilt.
The post Museum Sint-Janshospitaal in Brugge heeft een nieuwe maquette voor blinden en slechtzienden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man veroordeeld voor inbraken in Ieper en Poperinge, kompaan laat verstek gaan

Nafaa B., een 24-jarige Fransman geboren in Algerije, is door de rechter in Ieper veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden en een geldboete voor een aantal inbraken en inbraakpogingen in woningen in Ieper en Poperinge. Een tweede beklaagde kreeg bij verstek één jaar cel.
The post Man veroordeeld voor inbraken in Ieper en Poperinge, kompaan laat verstek gaan

Lees meer »

Vandaag nog temperaturen tot 29 graden, maar ook onweer op komst met kans op veel neerslag en windvlagen: code geel in vrijwel heel Vlaanderen

Wie van de zon wil genieten, moet dat vandaag doen, want het weer gaat omslaan. Daarvoor waarschuwt onze weerman Frank Duboccage. “Dit weekend zal nog best meevallen – voor zaterdag is dat zelfs een understatement, maar wat er daarna op ons afkomt, is andere koek.” Door het warme weer is er vandaag evenwel kans op hevige onweersbuien. Het KMI kondigt

Lees meer »