Clep Fedasil in Hoogstade nodigt de buren uit

Op vrijdag 31 mei is het nationale burendag en de bewoners van Clep Fedasil in Hoogstade doen mee. “Omdat we nog geen opendeurdag hebben kunnen houden, heeft de buurt nog niet de kans gehad om ons te leren kennen”, zegt medewerker Amina Gigovic die met haar gezin in Hoogstade woont. Tussen 17 en 19 uur zijn alle inwoners van de gemeente welkom.

Het imposante gebouw langs de N8 in Hoogstade is een voormalig bejaardentehuis dat eigendom is van de gemeente Alveringem. Fedasil heeft in september vorig jaar het pand overgenomen en er een opvangcentrum voor hervestigde vluchtelingen van gemaakt. Het zijn kwetsbare gezinnen die reeds een erkenning hebben en in Clep verschillende modules volgen om de integratie in België te bevorderen. Vaak wonen er tot wel honderd mensen en krioelt het er bij manier van spreken van de kindergezichtjes.

Verbonden buurt

“31 mei is nationale burendag en daar willen wij graag aan meedoen”, zegt medewerker onthaal Amina Gigovic (28) uit Hoogstade. “Burendag is een jaarlijks terugkerend evenement dat bijdraagt aan een gezelliger en meer verbonden buurt. Met nieuwjaar hebben we een receptie gegeven voor onze vele partners: de omliggende ziekenhuizen, de Alveringemse scholen, het gemeentebestuur en de plaatselijke handelaars. Elke zondag brengen twee Alveringemse bakkers wat ze niet hebben kunnen verkopen naar Clep en de apotheker brengt onze bestellingen aan huis. Wij waarderen dat enorm!”

“Al die mensen zijn opnieuw uitgenodigd, maar dus ook de ruime buurt. Ik denk aan de kindjes die met onze kindjes op school zitten en hun ouders, aan mensen die vroeger in het rusthuis op bezoek kwamen bij hun ouders of grootouders, aan mensen die hier vroeger misschien vele jaren gewerkt hebben, … “

Proevertjes

“Er zullen geen rondleidingen zijn. Wel willen we de buurt samenbrengen met onze mensen die voor drankjes en proevertjes zullen zorgen. Belgische proevertjes van lokale sponsors naast zelfgemaakte proevertjes van onze mensen uit hun cultuur. In hun landen van herkomst wordt bezoek – nog meer dan hier – omarmd en gevierd. Onze mensen zullen hun hart en ziel in de voorbereiding steken. Op vrijdag 31 mei zullen de voor- én achterdeur letterlijk open staan”, glimlacht Amina.

“Mijn collega Kelly en ik plannen grime voor de kinderen en hennaversiering van de handen, een traditionele versiering uit de Arabische cultuur die drie tot zeven dagen mooi blijft en afwasbaar is. Iedereen is van harte welkom.”

The post Clep Fedasil in Hoogstade nodigt de buren uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We blijven doorgaan met hetzelfde enthousiasme”: Kevin en Marinka runnen 25 jaar eet-, bier- en whiskykroeg ‘t Kruiske in Deerlijk

Kevin en Marinka Vermote-Bintein zijn al 25 jaar de sympathieke en gedreven uitbaters van eet-, bier- en whiskykroeg ’t Kruiske, gelegen aan het drukke verkeersknooppunt op de Belgiek. Het juiste adres voor een goed getapte pint, een verfrissende IPA, een lekkere whisky en niet in het minst overheerlijke verse gerechten. Een portret van de drijvende krachten achter ‘t Kruiske.

Lees meer »

Dominique Pélicot (71) ook verdacht van lustmoord: “Slachtoffers werden allebei verdoofd met ether”

De Fransman die zijn vrouw verdoofde en door tientallen mannen liet verkrachten, wordt verdacht van nog meer wansmakelijke feiten. DNA linkt Dominique Pélicot (71) rechtstreeks aan een zaak waarbij een jonge vastgoedmakelaar nipt ontsnapte aan een verkrachting. Zijn naam valt ook in een lustmoord, maar daar ontbreekt concreet bewijs. De gelijkaardige werkwijze roept in ieder geval wel vragen op. Zo

Lees meer »

Het Willemsfonds laat 40 kunstenaars tentoonstellen in Zwevegem

Het Willemsfonds pakt dit weekend uit met een nieuw initiatief. Ter gelegenheid van de septemberkermis organiseert men jaarlijks een tentoonstelling op één plaats met werk van twee kunstenaars. Nu pakt men de zaken grootser aan en organiseert men een groepstentoonstelling op drie plaatsen waaraan enkel Zwevegemse kunstenaars deelnemen. Een veertigtal mensen beantwoordden de oproep positief.
The post Het Willemsfonds

Lees meer »

Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk

De beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk is op de correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier maanden voor flessentrekkerij. In Kortrijk en Gent bleven er onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent achter.
The post Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Maak plaats Duitsland, de toekomst van de auto is ‘made in China’: “De Chinezen hebben een voorsprong van jaren opgebouwd”

Deutsche Gründlichkeit. Het was jarenlang het antwoord van automobilisten uit binnen- en buitenland die voor de aankoop van een nieuwe auto niet verder keken dan de lokale verdeler van Audi, BMW, Volkswagen of Mercedes. Dat gold ook voor China. Al zijn ze daar in eigen land geëvolueerd van grote afnemer naar overnemer van de markt. Een voorbode voor hier bij

Lees meer »

EXCLUSIEF. De man achter het interne onderzoek dat de VRT op zijn grondvesten doet daveren: “Mensen moesten een kamp kiezen, er werd druk uitgeoefend”

“Ik ben gevraagd om bruggen te bouwen”, zegt Rob van Eijbergen, de bemiddelaar die in april werd aangesteld door VRT. Maar de machtsstrijd tussen twee afdelingen bleek een brug te ver. De professor zag bij Ricus Jansegers (58) en Lotte Vermeir (39) “te weinig zelfreflectie” en geeft bij HLN voor het eerst inzicht in het onderzoek dat leidde tot de

Lees meer »

Duitslandkenner Geert Van Istendael over triomftocht van AfD: “Er zijn zorgwekkende parallellen te trekken met het verleden”

Voor het eerst sinds Wereldoorlog II is een extreemrechtse partij de grootste geworden in een Duitse deelstaat. Alternative für Deutschland (AfD) haalt in Thüringen liefst een derde van de stemmen. Duitslandexpert Geert Van Istendael maakt zich zorgen: “De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar er zijn nu wel zorgwekkende parallellen te trekken.”

Lees meer »

‘De oudheid in kleur’ lokt 60.000 bezoeker naar Tongeren, permanente tentoonstelling in Gallo Romeins Museum wordt binnenkort vernieuwd

De tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’, heeft op iets minder dan een jaar tijd meer dan 60.000 bezoekers naar het Gallo Romeins Museum in Tongeren gelokt. En zo’n 6.000 kinderen namen deel aan een van de workshops. Er is voorlopig geen nieuwe tijdelijk tentoonstelling gepland, wel wordt de permanente tentoonstelling vernieuwd. Het museum zal daarom eind 2026 – begin

Lees meer »

Dure wensen en heilige huisjes: is de Arizona-coalitie haar momentum kwijt?

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe de regeringspuzzel die Bart De Wever moet leggen vele malen complexer is dan tijdens zijn eerste poging. “Zoals in de finale van ‘De slimste mens’ komt het er

Lees meer »

Mathis Moeykens (13) wint twee ponywedstrijden

De belangrijkste dag van de paardenwedstrijden in Waregem zal de 13-jarige Mathis Moeykens uit Ingelmunster niet vlug vergeten, want hij won twee ponywedstrijden.
The post Mathis Moeykens (13) wint twee ponywedstrijden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veurne La Fête is traditionele opener van het najaar: “Gegroeid naar een van de hoogtepunten van ons evenementenseizoen”

Na de jubileumeditie van vorig jaar gaat Veurne La Fête op hetzelfde elan verder: Belgische toppers in een mix met sterk lokaal talent op een van de mooiste markten van Vlaanderen en vooral een meer dan enthousiast publiek. Op vrijdag 6 september staat de Grote Markt van Veurne garant voor muzikaal vuurwerk.
The post Veurne La Fête is traditionele

Lees meer »