955 leerlingen uit 18 Brugse basisscholen nemen het tegen elkaar op tijdens de tweede editie van LAGO Swimrun

955 leerlingen uit 18 Brugse basisscholen nemen het vandaag donderdag tegen elkaar op tijdens de tweede editie van LAGO Swimrun. De sportievelingen lopen langs het Jan Breydelstadion, zwemmen in LAGO Brugge Olympia en moeten er een uitdagend hindernissenparcours overwinnen. “De interesse bij de Brugse scholen was erg groot, met dubbel zoveel inschrijvingen als vorig jaar als gevolg”, zegt LAGO-centrummanager Hans Vanpoucke. Ultra-atleet en redder Matthieu Bonne zal als ambassadeur de jongeren aanmoedigen.

Bijna 1 op de 2 Brugse kinderen sport minstens 60 minuten per dag, de algemene richtlijn die de World Health Organization heeft opgesteld. Dat blijkt uit een studie die de Brugse Sportdienst samen met de KU Leuven vorig jaar heeft uitgevoerd. 45 procent van de kinderen tussen 6 en 12 jaar oud en 46 procent van de jongeren tussen 13 en 18 jaar oud haalt de bewegingsnorm, waardoor ze een pak beter scoren dan het Vlaams gemiddelde (1 op 5). Met de LAGO Swimrun proberen LAGO en Stad Brugge nog meer kinderen op een ludieke manier te laten kennismaken met sport in klasverband.

Favoriete sport

“Uit de recente sportstudie is gebleken dat Brugse kinderen zwemmen aanduiden als hun favoriete sport. LAGO speelt daardoor een cruciale rol in het sportieve leven van onze jongste inwoners. Heel wat kinderen leren hier zwemmen, scholen zijn thuis in het sportbad, het recreatieve gedeelte lokt jaarlijks vele bezoekers. LAGO zet met dit ‘Run, Swim en Fun event’ erg creatief in op deze doelgroep”, zegt Franky Demon, Brugs schepen van Sport.

De Swimrun werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en lokte toen al ruim 500 deelnemers. Dit jaar is de interesse bij de Brugse scholen dubbel zo groot. Liefst 955 leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar uit 18 basisscholen tekenen voor de tweede editie present. De race bestaat uit 2 disciplines met een wisselzone tussenin. Eerst lopen de kinderen een kilometer lang met onder meer een passage langs het Jan Breydelstadion. Daarna moeten ze 75 meter zwemmen in het sportzwembad van LAGO Brugge Olympia om vervolgens een obstakelparcours op de Wiggle Bridge te overwinnen.

Volledig gratis

De Swimrun gebeurt in verschillende waves zodat iedereen maximaal zijn kans kan wagen om met zijn klas de snelste tijd neer te zetten. LAGO sluit het sportbad daarbij deels af. De scholen kunnen volledig gratis deelnemen en worden gevraagd om zo veel mogelijk met de fiets naar het evenement te komen, wat de meesten effectief ook doen.

Na de inspanning volgt de ontspanning: dan kunnen alle deelnemers plezier maken in het subtropisch zwembad. De school met de snelste gemiddelde tijd en de school met de meest originele video over water krijgen een exclusieve uitstap naar het subtropisch zwembad en worden getrakteerd op ijsjes.

Ploeggeest

“We stimuleren extra de klassfeer en ploeggeest, want tijdens het lopen en zwemmen moeten ze hindernissen overwinnen en kunnen ze elkaar helpen. Dat is nodig, want enkel het snelste klasresultaat telt. Na de editie van vorig jaar waren alle deelnemers en leerkrachten heel enthousiast.”

“Het was dan ook meteen een uitgemaakte zaak dat de Swimrun een vervolg zou krijgen met een tweede editie in Brugge en eerste organisaties in Kortrijk, Grimbergen, Lier en Pelt. We zijn heel blij dat deze ludieke manier van klassikaal sporten aanslaat”, aldus Hans Vanpoucke, centrummanager LAGO Brugge Olympia

The post 955 leerlingen uit 18 Brugse basisscholen nemen het tegen elkaar op tijdens de tweede editie van LAGO Swimrun is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Start van de 80 watermolenfeesten met onthulling van kunstwerk ‘De Molenaar’

Het startschot is gegeven. Heule-Watermolen kan en zal drie dagen jubelen. Met de onthulling van het kunstwerk van beeldhouwer Philip Moerman, vergezeld door het gedicht ‘De Molenaar’ van de hand van de Heulse letterpoëet Joris Denoo (70) en in bijzijn van de Kortrijkse burgermeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) zijn de 80ste watermolen officieel gestart. Tijdens deze feesten wordt ook

Lees meer »

Plectrumfestival in Ichtegem viert 20ste editie

Dit jaar gaat de 20ste editie van het Plectrumfestival door begin juli. Wat in 2003 begon als een podium voor lokaal talent, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het lijstje van gekende zomerfestivals. Tijd dus voor een babbel met een van de ‘founding fathers’ Ben Mispelon en huidig (ontslagnemend) voorzitter Ives Deprez.
The post Plectrumfestival in Ichtegem

Lees meer »

Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards

In het Beurs Meeting en Congres Center (BMCC) vond de gala-avond van de tweede editie van de Brugge Awards plaats. ‘Onderneming van het Jaar’ is ECS European Containers. Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe krijgt de ‘Lifetime Achievement Award’. Ook Cactus Muziekcentrum is als ‘Brugs Ambassadeur’ bij de winnaars.
The post Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards appeared

Lees meer »

Tegen eind deze week moeten ze elkaar recht in de ogen kijken: hoe Bart De Wever Vooruit aan tafel krijgt én houdt

Drie weken na de stembusslag bracht preformateur Bart De Wever (N-VA) de vijf gedoodverfde federale coalitiepartners een eerste keer rond dezelfde tafel. Maar na therapeutische sessies over economie, energie en defensie zal De Wever toch ook de explosieve dossiers moeten aansnijden. Die beloven vooral voor Vooruit moeilijk te liggen. In welke departementen gebeuren de miljarden euro’s aan besparingen?

Lees meer »

Er komt einde aan 14 jaar conservatief bewind in Groot-Brittannië: “Het VK zal anders voelen, daar ben ik van overtuigd”, reageert expert

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »