Zorghotel Dunepanne in De Haan vraagt faillissement aan: “Inkomsten uit verhuur kunnen kosten niet dekken”

Zorghotel Dunepanne in de Maria-Hendrikalaan in De Haan gaat eind mei definitief dicht: de achterliggende vzw vroeg eerder deze maand het faillissement aan. De hoge erfpachtvergoeding, in combinatie met noodzakelijke renovaties aan het gebouw, zouden aan de basis liggen. “Het is met de inkomsten uit verhuur onmogelijk om die kosten te dekken”, klinkt het. Een aantal van de achttien vaste medewerkers zou al een nieuwe job gevonden hebben in de horeca.

‘Hotel Dunepanne leverde in de afgelopen periode uitzonderlijke inspanningen. Toch is gebleken dat er geen perspectief is om de onderneming financieel gezond te maken. De economische situatie van de vzw Dunepanne staat vandaag een verderzetting niet toe en zou getuigen van slecht bestuur’, staat op de website van het zorghotel te lezen.

De privaatrechtelijke vzw Dunepanne, die instaat voor het beheer en de exploitatie van het zorghotel, werd in 1990 opgericht door de toenmalige onafhankelijke ziekenfondsen. In maart 2018 werd de exploitatie overgenomen door de Eclips groep, en zijn alle entiteiten verbonden met de onafhankelijke ziekenfondsen uitgetreden. Enkel VEBESS, de vastgoedpoot van de ziekenfondsen, bleef verbonden en dan ook enkel in de hoedanigheid van eigenaar van het gebouw. In de loop van ‘22 trad welzijnsvereniging Zorgbedrijf Antwerpen toe tot de vzw. Zij zag aanvankelijk potentieel in het zorghotel, en stak er herhaaldelijk financiële middelen in.

Renovatie

De financiële moeilijkheden vinden volgens het bestuur van de vzw hun oorsprong in de problematiek rond het gebouw. “De erfpachtovereenkomst weegt te zwaar door, en het is met de inkomsten uit verhuur onmogelijk om de erfpachtvergoeding én de noodzakelijke renovaties aan het gebouw te dekken”, klinkt het.

“Er is geen perspectief meer om het zorghotel financieel gezond te maken”

Op vandaag staan er achttien vaste medewerkers op de payroll van vzw Dunepanne. De meeste daarvan zijn deeltijds in dienst. Met het hoogseizoen voor de deur zijn veel van hen gelukkig van een nieuwe job in de horeca verzekerd. Enkele medewerkers hebben nu al een nieuwe betrekking gevonden. Ook vanuit de gemeente De Haan en een aantal lokale bedrijven zijn er al vacatures in de omgeving aangeboden, die bij de opleiding en de huidige functie van de medewerkers aansluiten.

Gasten die reserveerden voor na 31 mei en al een voorschot betaalden op hun verblijf, zullen door de curator worden aangeschreven om een aangifte van schuldvordering in te dienen.

Hotelsector

Volgens burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) waren de erfpachtvergoeding en onroerende voorheffing voor het hotel al een tijdje niet meer betaald. “Het is een complex dossier, maar voor ons is vooral het behoud van het hotel primordiaal, aangezien het in het beschermd dorpsgezicht van de Concessie ligt. De laatste jaren zit De Haan wel weer in de lift en zien we een hernieuwde belangstelling bij de hotelsector. Als het dus niet meer zou lukken in de non-profitsector, kan Dunepanne daar altijd nog een nieuwe bestemming krijgen.”

The post Zorghotel Dunepanne in De Haan vraagt faillissement aan: “Inkomsten uit verhuur kunnen kosten niet dekken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brusselse korpschef wil bredere aanpak van drugsgeweld: “Mensen zonder papieren aan het station: dat is een soort VDAB voor drugsbendes”

Om drugsgeweld aan te pakken, zoals de schietpartij in Sint-Gillis gisteren, moet je niet alleen kijken naar politie en justitie, vindt Jurgen De Landsheer, korpschef politiezone Brussel-Zuid. Een maatschappijbrede preventie tegen drugsgebruik en begeleiding van de "zwakke schakels in onze maatschappij", daarop moeten we inzetten, vindt hij.

Lees meer »

Waarom eigenlijk niemand wil winnen in Frankrijk

Forse toespraken, gisteravond bij onze zuiderburen. Iedereen lijkt klaar om eraan te beginnen. Op het eerste gezicht toch. In werkelijkheid was dit alles politiek theater. In het geval van de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon en president Emmanuel Macron zelfs een verregaande vorm van cynisme. Dit is de reden waarom.

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer”

In het AZ Delta Rumbeke is Franky Vermeulen (63) overleden. Hij was erebrandweerman van de brandweer Moorslede en lid van wandelvoetbalploeg Old Stars SV Moorslede. Franky was de echtgenoot van Greta Debrauwer en woonde in de Emiel Jacqueslaan.
The post Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer” appeared

Lees meer »

Luxemburg krijgt Belgische groothertogin: groothertog Henri maakt weg vrij voor nieuw tijdperk

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »