“Vliegen geeft me een kick”: Tineke Vandamme haalt helikopterdiploma op 17de verjaardag

Tineke Vandamme is sinds vorige week vrijdag 17 mei, de dag dat ze 17 werd, de jongste vrouwelijke helikopterpiloot ooit in België. Het behalen van een diploma Private Pilote License Helicopter vraagt heel wat voorbereiding en discipline.

“Ik vind het idee van vliegen al langer fantastisch”, vertelt Tineke (17). “Maar dat was iets wat ik eerder in de latere toekomst voor mij zag. Toevallig kwam het toch vroeger dan verwacht op mijn pad. Het duurt twee weken voor ik mijn certificaat van Private Pilote License ontvang, maar vanaf dan mag ik mijn familie meenemen in de helikopter. Iets waar ik enorm naar uitkijk.”

Tineke volgt wetenschappen-wiskunde in het college in Torhout. “In het derde middelbaar behaalde ik met kerst een mooi resultaat, waardoor ik de keuze kreeg om voor enkele vakken de lessen niet mee te volgen. Ik moest er wel de toetsen en examens voor afleggen. Ik koos ervoor om vier uur te laten vallen. In de plaats daarvan kon ik vier uur studeren voor het helikopterexamen. Maar ik heb thuis ook heel wat uren daaraan besteed.”

Intensieve training

De keuze om een diploma te halen als piloot is niet zo evident. “In het college gaven ze enkele voorbeelden van wat ik kon volgen in de plaats, zoals Spaans of me verdiepen in een andere taal, maar daar was ik niet in geïnteresseerd. Ik heb er thuis over gepraat met mijn ouders, en eigenlijk kwam mijn vader met dit idee. Hij is zelf ook ooit gestart met het volgen van de cursus, maar tijdens de coronapandemie is hij daarmee gestopt. De theorie kan je in principe op elke leeftijd beginnen te volgen, voor de praktijk moet je 17 jaar zijn. Vereiste is wel dat je binnen de 20 maanden je praktijk moet afleggen. Voor theorie moet je negen vakken leren, en de examens worden afgelegd in Brussel. Dat omvat bijvoorbeeld meteo, navigatie en vluchtbeginselen. Voor praktijk moet je 45 uur gevlogen hebben, waarvan 10 uur solo. Ik heb nu ongeveer 75 uur gedaan”, legt Tineke enthousiast uit.

Vrijheid

Tineke volgde haar opleiding in Wevelgem. In principe kan ze vanaf nu met de helikopter vliegen zoveel ze wil. “Zodra mijn certificaat er is, ben ik weg”, lacht Tineke. “Ik kijk er enorm naar uit. Vliegen geeft een enorme kick en het gevoel van vrijheid is fantastisch. Het vergt uiteraard wat voorbereiding. Ik moet kijken of de weersomstandigheden goed zijn, de binnenkant van de helikopter controleren of alles in orde is. Een goeie look-out tijdens het vliegen is heel belangrijk. Ik vlieg niet met automatische piloot, dus als er bijvoorbeeld een hoogspanning staat, dan krijg ik daar niet automatisch een melding van. Er komt heel wat bij kijken, ik moet denken aan de snelheid, de radiocommunicatie en obstakels.”

“Ik weet nog niet of ik van vliegen mijn beroep wil maken. Er zijn veel jobs die mij aanspreken. Ik wil vooral blijven verbeteren in het vliegen.”

The post “Vliegen geeft me een kick”: Tineke Vandamme haalt helikopterdiploma op 17de verjaardag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt

Westtoer huldigde 624 vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Zij controleren hun traject minutieus en zorgen er zo voor dat de miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen optimaal kunnen genieten.
The post Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt appeared

Lees meer »

Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke

CD&V Tielt-Meulebeke schuift weinig verrassend huidig Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyze naar voor als lijsttrekker en maakt tegelijk een nieuw logo bekend. Meer details over de lijst maakt de partij voorlopig niet bekend.
The post Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken: “Van mijn passie mijn beroep kunnen maken”

Emilie Van de Geuchte is sinds kort gestart met een eigen praktijk medische pedicure in de Oeselgemstraat 57 in Wakken. De jongedame werkt reeds halftijds in het Eerstelijnshuis in Deinze, maar biedt bij haar thuis in Wakken nu ook op zelfstandige basis haar diensten aan.
The post Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken:

Lees meer »

Medewerkers ION vernielen JH Reflex na personeelsdrink: “Respectloos en ronduit hartverscheurend”

Donderdag 4 juli organiseerde projectontwikkelaar ION een drink voor zijn personeel in Jeugdhuis Reflex, die binnenkort moet plaatsmaken voor hun nieuwbouwproject. Vandaag werden de vrijwilligers geconfronteerd met een hartverscheurend tafereel. “De Reflex is vernield. Waar is het respect? In plaats daarvan vonden we een gevoelloze rouwbrief om ons jeugdhuis ten grave te brengen”, zegt bestuurslid Sarah Verelst.
The post

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »