Bake Off-halvefinalist Jens Detollenaere (35) combineert taart met wijn in ‘Château Gâteau’: “Boek is ode aan mijn oma”

Jens Detollenaere (35) schopte het vier jaar geleden tot in de halve finale van het populaire tv-programma ‘Bake Off Vlaanderen’. Nu heeft de Dentergemnaar nog meer zoets in petto met zijn eerste bakboek ‘Château Gâteau’. Daarin koppelt hij taarten aan de juiste wijnen.

Als er iets is wat bleek uit de deelname van Jens Detollenaere aan ‘Bake Off Vlaanderen’, dan wel de liefde voor zijn overleden grootmoeder Marie-José. Zij is dan ook de reden dat hij indertijd met bakken begon. “We hadden een heel speciale band”, opent hij zijn verhaal.

“Ik ben haar eerste kleinkind en kwam een half jaar na het overlijden van mijn opa ter wereld. Ze maakte er een staatszaak van om elke zondag een taart te bakken. Was er toen slagroom op overschot, dan zette ze de restjes in de koelkast, zodat ik die later mocht proeven. Toen al hielp ik af en toe met taarten bakken. Na haar overlijden in 2010 ben ik dat zelf ook beginnen doen. Dat was mijn manier om haar een beetje dichter bij mij te hebben.”

Bakblog

Na zijn succesvolle deelname aan ‘Bake Off’ startte Jens al met zijn eigen bakblog Kinfolk, wat verwijst naar eenvoud, familie en rust. Nu is er dus ook een eerste boek. “Ik heb een driejarige opleiding foodfotografie gevolgd, maar elke avond rond pakweg een bloemkool staan draaien vond ik ook maar saai”, lacht hij .“Zo is mijn blog ontstaan, waar ik creatief uit de hoek kon komen met mijn gebak en de foto’s die ik daarvan maakte. Dit boek is daar een logisch gevolg van.”

“Bij Kinfolk staat gezellig tafelen met de familie centraal. Voor mij is wijn een typisch voorbeeld van zo’n gezelligheid. Bij bakken maak je een taart en je deelt dat stukje liefde met andere mensen. Wijn past heel goed in die filosofie. Bovendien vind ik het ook een gemis in de gastronomische wereld dat je op restaurant bij een dessert vaak enkel zoete wijnen krijgt, terwijl de mogelijkheden eindeloos zijn. En die wil ik met ‘Château Gâteau’ aantonen.”

“Bij bakken deel je stukje liefde met anderen, wijn past goed in die filosofie”

Om een goede match tussen een bepaalde taart en een gebak te krijgen, kon Jens rekenen op de hulp van Sanaz en Robin van The Wine Center. Zij waren het al gewend om bij recepten allemaal aangepaste wijnen te suggereren. “Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met de samenstelling van het boek en toen volgde een zoektocht naar de juiste pairing. Dat betekende véél proeven en testen, maar dat namen we er graag bij (lacht).”

“Op die manier kwamen we tot verrassend heerlijke combinaties, zoals een moussetaart met vlierbloesemsiroop die we met een heel frisse Hongaarse wijn gekoppeld hebben. De wijnwereld is ook zoveel meer dan Franse, Italiaanse of Spaanse wijnen en ik ben blij dat we ook uit dat vaatje getapt hebben.”

Moderne toets

Het resultaat is een boek vol klassiekers met een moderne toets, zoals witte chocolademousse tot meer exotische en eigentijdse creaties als een skyrtaart of plukbrood met muhamarra en pecorino.

“Je zal er ook veel Scandinavische desserts, vaak met een Vlaamse twist, in terug vinden”, zegt hij. “Ik heb een voorliefde voor Denemarken en laat mijn lezers graag kennismaken met bijvoorbeeld een Deense verjaardagstaart, Zweedse kaneelbroodjes of rabarbersnitter en flødeboller met passievrucht en brownie. Eenvoudige bereidingen die ongetwijfeld in de smaak zullen vallen. Wijnliefhebbers kunnen het boek ook omgekeerd lezen: welke desserts zijn perfect om een flesje van hun favoriete wijn te kraken?”

Oma’s pruimentaart

Jens heeft uit al die recepten ook één favoriet. Hoeft het te verbazen dat oma’s pruimentaart bovenaan staat? “Het is een recept van haar dat ik lichtjes aangepast heb. Het was een appeltaartje dat ik tijdens ‘Bake Off’ al eens gemaakt heb, maar nu herwerkt met pruimen en het resultaat is verrassend lekker.”

Ze is hemels met een Lambrusco di Sorbara, een licht sprankelende zoete rode wijn. Ik vat dit boek dan ook op als één grote ode aan mijn oma. Heerlijke gebakjes, met als kers op de taart een toast met een goed glas wijn”, besluit Jens Detollenaere.

Château Gâteau van Jens Detollenaere is uitgegeven bij Ertsberg en heeft een adviesprijs van 34,95 euro.

The post Bake Off-halvefinalist Jens Detollenaere (35) combineert taart met wijn in ‘Château Gâteau’: “Boek is ode aan mijn oma” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Hongarije zegt gesprek met Duitse buitenlandminister af – Witte Huis kritisch op bezoek Orbán aan Rusland

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »