Vijfde leerjaar Zonnebeeksevrije basisschool De Wijzer heeft debest getrainde leesklas

Lezen is een topprioriteit in vrije basisschool De Wijzer in Zonnebeke. De leerlingen van het vijfde leerjaar behaalden tijdens de Jeugdboekenmaand de titel van ‘Best getrainde leesklas van Vlaanderen’.

“De Jeugdboekenmaand gaat in vrije basisschool De Wijzer nooit zomaar voorbij”, vertelt juf Ellen Vande Ginste. “Het thema dit jaar was ‘sport en spel’. Lezen is immers sporten met je hoofd. In de klassen stonden boeken nog meer dan anders in de kijker. In het vijfde leerjaar werd er zelfs een heus trainingsschema opgesteld.”

30 nieuwe boeken

“Alle leerlingen kozen hoeveel minuten ze elke dag zouden lezen. De uitdaging was dan ook om zich aan deze planning te houden. Samen met de leerkrachten kozen ze boeken die echt bij hen pasten en gingen ze aan de slag. En wat bleek, ze lazen nog veel meer dan ze zelf hadden gehoopt. Alle resultaten werden samen met enkele toffe foto’s doorgestuurd naar ‘Iedereen Leest’ die onde rmeer de jeugdboekenweek coördineert. Uit alle deelnemers kwam het vijfde leerjaar van onze school als winnaar uit de bus en mogen ze zich trots ‘Best getrainde leesklas van Vlaanderen’ noemen! Als hoofdprijs worden 30 nieuwe leesboeken onze richting uitgestuurd. De jongens en meisjes kunnen niet wachten om ze te verslinden!”

Niet alleen tijdens de Jeugdboekenmaand wordt er gelezen in de Zonnebeekse school. Het jaarthema is dit jaar ‘Als bomen vertellen’. “De Wijzerweide is in volle ontwikkeling en de natuur ligt het Wijzerteam en de leerlingen nauw aan het hart. Daarnaast is lezen ook topprioriteit op school. Lezen is de basis van alles. Door de leesmicrobe aan de kinderen door te geven, zorgt men niet alleen voor een beter leesniveau, maar ook voor een veel rijkere woordenschat en fantasie.”

Nieuwe boeken

Tweejaarlijks wordt er ook een quiz georganiseerd door het Wijzerteam. Dit jaar vond de vijfde editie plaats in OC ‘t Zonnerad. Er waren maar liefst 240 enthousiaste deelnemers dit jaar. Tijdens de ludieke kennisquiz stond alweer het jaarthema centraal en met de opbrengst werden nieuwe boeken aangekocht, zodat alle klassen hun eigen klasbib konden vernieuwen met aantrekkelijke boeken.

Vernieuwend aanbod

“Ook dankzij de zeer goede samenwerking met de plaatselijke bibliotheek De Letterschuur kunnen we nog beter inzetten op leesbevordering”, aldus juf Ellen. “Jaarlijks worden klassen uitgenodigd om auteurslezingen bij te wonen. We beschikken over de mogelijkheden om heel wat boeken uit te lenen en dit voor een langere periode en ook het aanbod in onze bib is zeer vernieuwend.”

The post Vijfde leerjaar Zonnebeeksevrije basisschool De Wijzer heeft debest getrainde leesklas is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke

Liefhebbers van leuk indoor amusement zitten vanaf deze week op het juiste adres in zaal de B’ARENA. Gevestigd in hotel Acropolis, Westendelaan 94, in de ruimte waar tot voor kort het Casino was ondergebracht.
The post Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee Belgen die verdacht worden van moord op Vlaams koppel op Tenerife, verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

De twee Belgische verdachten, Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), verzetten zich volgens hun advocaten niet langer tegen een uitlevering aan Spanje. Dat bericht ‘La Dernière Heure’. Spanje vraagt de uitlevering in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife.

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant ‘Le Figaro’, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »

Kunstenfestival Watou 2024 geeft ruimte aan verbeelding: “Met hommage aan bezieler Gwij Mandelinck”

Dit weekend gaat de nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou van start. Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Hij overleed

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak biedt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »