Krombeke Paardenkoersen viert 110de verjaardag: “Een weddenschap was start van paardenkoersmaandag”

De vzw Folkloristische Paardenkoersen is dit jaar toe aan de 110de editie. In samenwerking met de Heemkring ‘Aan de Schreve’ organiseerden ze een officiële zitting naar aanleiding van het 110-jarig bestaan van Krombeke Paardenkoersen. Er werd teruggeblikt met oude foto’s en video’s, en enkele sappige anekdotes uit het rijke verleden.

Al in 1912 was het paard een heel bijzondere aantrekkingspool voor Krombeke. Jarenlang renden de paarden door de straten van het dorp. “De paardenkoersen zijn ontstaan op kermiszondag van 1912 toen na de zondagsmis vier ‘marchands’ in paarden een weddenschap afsloten wie het snelste paard had”, vertelt Marnix Lemahieu, voorzitter vzw Folkloristische Paardenkoersen Krombeke.

De volgende dag werd de eerste paardenkoersmaandag, op de langste dag van het jaar, georganiseerd. De weddenschap werd gesloten tussen Karel Bossaert die een klein boerderijtje en paardenhandel uitbaatte, Jules Denys die een paardenhandel en het verdwenen café met feestzaal A la Belle Vue uitbaatte, René Verbrigghe die naast een paardenhandel ook een café uitbaatte en Westvleternaar Arthur Burggraeve die een boerderijtje met paardenhandel uitbaatte. Wie de weddenschap won, is niet meer geweten. Wat wel zeker is: de weddenschap was de start van de alom bekende paardenkoersmaandag.

Brigitte Bardot

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig zakte het meeste publiek naar Krombeke af. De organisatie werd slachtoffer van haar eigen succes en ook GAIA had hen in het vizier. “Op maandag 22 juni 1993 werden de allerlaatste paardenkoersen op straat verreden in Krombeke. In 1993 was er zelfs sprake dat gewezen filmgrootheid Brigitte Bardot met een anti-straatpaardenkoersengevolg naar Krombeke zou komen. Er stonden reserve-eenheden van de toenmalige rijkswacht in gevechtskledij te wachten in de Ieperse kazerne. Er werd gelukkig geen filmster gezien in Krombeke”, klinkt het. In 1994 werden straatpaardenkoersen verboden. GAIA voerde opnieuw campagne, verzamelde een kwart miljoen handtekeningen en minister Tobback verbood daarna ook de straatpaardenkoersen van Krombeke. Voor de vzw Folkloristische Paardenkoersen van Krombeke begon een moeilijke periode om met een passend programma de massa te blijven boeien op kermismaandag. De enorme toeschouwersaantallen werden jaar na jaar ook minder. Er waren zes jaar geen paardenkoersen in Krombeke.

Verjaardagseditie

“Na de afschaffing van de straatpaardenkoersen organiseerde de vzw Folkloristische Paardenkoersen van Krombeke met medewerking van het stadsbestuur en talrijke sympathisanten het Feest van het Paard. De koersen worden sinds 2000 wel weer georganiseerd en vinden plaats in een weide tot grote tevredenheid van de vele paardenliefhebbers die op kermismaandagavond naar Krombeke afzakken.”

“Dit jaar is er opnieuw een namiddagprogramma”

De organisatie kan elk jaar rekenen op heel wat toeschouwers en de verjaardagseditie van maandag 24 juni ziet er alvast veelbelovend uit. “Dit jaar zal er opnieuw een namiddagprogramma voorzien worden. Johny Clarysse komt naar de tent op de koersweide en in samenwerking met het dorpspunt Krombeke zal hier alvast stevig opgewarmd worden.”

Voorzitter Marnix Lemahieu geeft na editie 2024 na 11 jaar voorzitterschap de fakkel door aan Geert Dequecker. Hij blijft wel nog actief binnen het bestuur.

Het huidige bestuur bestaat uit Marnix Lemahieu, Pieter Top, Geert Dequecker, Pieter Lemmens, Martine Devooght, Frederic Douchy, Elien Top en Ben Desmyter.

The post Krombeke Paardenkoersen viert 110de verjaardag: “Een weddenschap was start van paardenkoersmaandag” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Die Loyale bedankt sympathisanten

Om de vele mensen die mee hun schouders zetten onder jeugdherberg Die Loyale in Maldegem te bedanken, wordt jaarlijks een gezellige zomerreceptie georganiseerd.
The post Die Loyale bedankt sympathisanten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tennisser Zizou Bergs geplaatst voor Olympische Spelen: “Zullen met plezier afreizen naar Parijs”

Opluchting in het Belgische tenniskamp: met Zizou Bergs neemt deze zomer toch een landgenoot deel aan het olympische enkelspel. Dankzij een aantal afzeggingen haalde hij nipt de hoofdtabel. In het dubbelspel zijn het duo Sander Gillé en Joran Vliegen geselecteerd door de Internationale Tennisfederatie. Zij zien Parijs 2024 als een hoog doel, in tegenstelling tot Elise Mertens die zelf verzaakte

Lees meer »

Kunstenfestival Watou trekt de kaart van de verbeelding

Van 6 juli tot 1 september is Kunstenfestival Watou er terug met een nieuwe editie, ‘Landscape of the Imagination’. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding en gaan in dialoog met elkaar én met bijzondere plekken in en rond het dorp en Kasteel De Lovie. Ervaar kunst op unieke locaties, fiets langs klimaatpoëzie
The post Kunstenfestival Watou

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Wannes (56) breekt wereldrecord ‘buddylopen’ in Gent: “Na 110 kilometer kwam de man met de hamer”

Doel bereikt: in 12 uur en 4 minuten liep triatleet en ultraloper Wannes Wylin maar liefst 100 kilometer rond de Watersportbaan in Gent met een buddy in een rolstoel. Dat is een wereldrecord. Met de sportieve krachttoer wil hij aandacht vragen voor Triple Challenge, de vereniging die pleit voor inclusief sporten. “Willen we begrip en leren omgaan met anders zijn?

Lees meer »