Bibliotheek van Ruiselede zet samenwerking met Aalter stop door fusie met Wingene

Na 27 jaar eindigt de samenwerking tussen de bibliotheken van Ruiselede en Aalter, als gevolg van de geplande fusie van Ruiselede met Wingene. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. In feite staat Ruiselede voor een belangrijke operatie, waarbij moet gezorgd worden voor nieuw personeel, een nieuw reglement, nieuwe hardware, barcodes en computersysteem. Maar ook de bib-leden van Ruiselede zullen een nieuwe kaart moeten aanvragen.

De ontbinding van een bibliotheek uit een andere is geen eenvoudige operatie, vooral als je weet dat de samenwerking tussen beide bibliotheken al dateert van 1997. Dat is ondertussen 27 jaar en al die tijd zorgde Aalter onder meer voor baliepermanentie, logistiek, het bestellen en verwerken van boeken, tijdschriften en cd’s voor de collectie en zelfs voor activiteiten in de bibliotheek van Ruiselede. Tussen 31 december 2024 en 2 januari 2025 voert Cultuurconnect – een organisatie die instaat voor de digitale innovaties in bibliotheken – een zogenaamde ‘conversie’ uit op de Ruiseleedse collectie. Die verdwijnt dan uit het bib-bestand van Aalter. Ruiselede draait op voor de kosten van die operatie, zo’n 7.000 euro. Wisselcollecties van Aalter worden dan op hun beurt dit najaar weggehaald uit de bib van Ruiselede. Afgesproken werd dat de dvd’s naar Aalter verhuizen, maar dat de strips in Ruiselede blijven. De waarde van die collectie werd geschat op 3.317 euro.

Dringend

Tegen 31 december – dat is al binnen zo’n zeven maanden – moet de gemeente Ruiselede een aantal belangrijke zaken dringend in orde te brengen: een nieuw bib-reglement, nieuw baliepersoneel, nieuwe computers, handscanner, bancontacttoestel en hardware en aangepaste barcodes. Bib-ontleners die na 1 januari gebruik willen maken van de bib in Ruiselede, zullen zich opnieuw lid moeten maken en een nieuwe kaart aanvragen. Dat wordt mogelijk vanaf december.

The post Bibliotheek van Ruiselede zet samenwerking met Aalter stop door fusie met Wingene is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld”

Een 23-jarige jonge moeder uit Oudenburg staat voor de strafrechter omdat ze haar vier maanden oude dochtertje een hersenletsel schudde. Het gaat om een geval van shaken baby. De zaak is bijzonder schrijnend, blijkt uit het feit dat L.D. zelf haar jeugd doorbracht in instellingen. “Ze leerden met tot tien te tellen als ik gefrustreerd was. Dat heb ik toen

Lees meer »

Onthaalmoeder dreigt huis te verliezen door aanleg fietssnelweg Waregem: “Zie toekomst als kaartenhuisje in elkaar vallen”

Onthaalmoeder Nadine Vervaeck (65) uit Waregem dreigt haar huis te verliezen door de aanleg van een fietssnelweg langs de spoorweg. Volgens de recent voorgestelde plannen zou de woning gesloopt moeten worden om plaats te maken voor het brede fietspad. “Ik heb me krom gewerkt om mijn huis af te betalen en nu zie ik mijn toekomst als een kaartenhuisje in

Lees meer »

Democratische zwaargewichten spreken steun uit voor Biden: “Je kunt al eens een slecht debat hebben”

De Democraten lijken de rangen te sluiten na het belabberde debat van president Joe Biden. Tijdens het debat met rivaal Donald Trump kwam Biden meermaals verward over. "Je kunt al eens een slecht debat hebben", reageert oud-president Barack Obama. Ook gewezen presidentskandidaat Hillary Clinton herhaalt haar steun. Biden zelf klinkt strijdvaardig: "Ik weet hoe ik de job moet doen."

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »