“Deze race is dé ultieme test voor mens en machine”: Renzo en Valé Van der Donckt naar eiland Man voor gevaarlijkste motorrace ter wereld

Op het eiland Man wordt ieder jaar een van de spectaculairste, maar tegelijk ook een van de gevaarlijkste motorraces ter wereld georganiseerd. Tijdens de race scheuren de deelnemers gedurende 60 kilometer langs dorpjes en smalle straten. Kanegemnaar Renzo Van der Donckt (47) is een bekende naam in het wereldje. Hij nam in het verleden al een aantal keer individueel deel aan de race. Deze keer trekt hij er samen met zijn neefje Valé (18) uit Ruiselede naartoe om er samen met hem deel te nemen aan de zijspanrace.

Renzo Van der Donckt (47) heeft al vele jaren op de teller als motorracer. Hij werd in het verleden al drie keer Belgisch kampioen en hij heeft al op heel wat verschillende circuits in Europa gereden. “Mijn vader heeft vroeger ook aan motorracen gedaan en zo kreeg ik die microbe te pakken. Ik ben begonnen op mijn 19de en ik ben ook altijd zelf aan mijn moto beginnen werken. Da’s ook nodig als je het allemaal nog een beetje betaalbaar wil houden”, zegt de Kanegemnaar.

Zijspan

“Ik was ooit op een race in Ierland, waar een Engelse racer me sprak over de wedstrijd op eiland Man. Deze wedstrijd is het summum en de absolute kick voor iedere motorracer. Het is met voorsprong het gevaarlijkste en meest uitdagende parcours waar ik ooit op gereden heb. Ik heb er drie keel individueel aan deelgenomen. De laatste keer was in 2019. Daarna volgde de pandemie en is de wedstrijd een aantal keer niet doorgegaan. Sindsdien ben ik overgestapt op de zijspanraces.”

“Valé, de jongste zoon van mijn broer, volgde mij al een aantal jaar tijdens de races en hij hielp me ook dikwijls tijdens de voorbereidingen. We hebben een goeie band en we voelen elkaar ook goed aan. Vandaar was het voor mij evident dat hij, ondanks zijn jonge leeftijd, mijn partner zou worden in de zijspanraces. Ik heb natuurlijk veel ervaring, maar ik hang natuurlijk ook af van hem. In de zijspan moet hij sturen en als dat niet goed gaat, dan loopt het verkeerd af. Ondertussen vormen we al drie jaar een team en hebben we vorig jaar zelfs de Belgische titel behaald. Om maar te zeggen dat we het goed doen.”

“Valé mist zijn examens door deze race, maar dit is een onvergetelijke ervaring”

“Dit jaar wou ik opnieuw naar eiland Man gaan om deel te nemen aan de Tourist Trophy en mijn eerste keuze was natuurlijk om de uitdaging samen met Valé aan te gaan. Dat is niet evident, want hij studeert nog en om naar daar te gaan moet hij een enorme opoffering doen. Hij zal zijn examens missen en zal dan sowieso in tweede zittijd moeten zien te slagen. We hebben dat allemaal heel goed besproken en iedereen steunt hem in zijn beslissing om mee te gaan. Het zal voor hem alleszins een onvergetelijke ervaring worden.”

Risico’s

“We vertrekken op 22 mei voor twee weken. Tijdens de eerste week wordt er getraind en daarna, van maandag 27 mei tot en met zaterdag 8 juni, volgt de effectieve race. We hangen wel af van de omstandigheden, want als het regent gaat de wedstrijd niet door.”

De wedstrijd draagt een reputatie met zich mee. Sinds de race in 1907 voor het eerst werd georganiseerd, lieten er al 266 mensen het leven. “We zijn natuurlijk niet blind voor de gevaren. Het is een groot risico en je moet je daar altijd van bewust zijn. Afgelopen weekend deden we mee aan een race in Hengelo en er is toen een dodelijk ongeval gebeurd met een zijspan. Beide racers overleefden de klap niet. Dat zet je wel eventjes terug met beide voetjes op de grond. We beseffen heel erg goed dat de race op eiland Man een serieus risico inhoudt. Het is de ultieme test voor mens en machine. Het is zaak om zo goed mogelijk voorbereid aan de start te staan en daar gaan we alles aan doen.” (GD)

The post “Deze race is dé ultieme test voor mens en machine”: Renzo en Valé Van der Donckt naar eiland Man voor gevaarlijkste motorrace ter wereld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Piano’s Maene na 85 jaar grootste van Europa geworden

Zo gauw er een paar afleveringen van de Netflix-reeks Knokke Off of van de VTM-talentenjacht The Voice op het scherm verschijnen, duikt er wel ergens een piano op van Piano’s Maene. Met de verkoop en verhuur van meer dan 5.000 piano’s per jaar is de Ruiseleedse pianobouwer zonder meer het grootste pianobedrijf in Europa. We spraken met ceo Stefaan Vanfleteren

Lees meer »

Slapende ambtenaar vecht met succes ontslag aan

Een statutair ambtenaar in dienst van de Vlaamse overheid werd in mei 2022 ontslagen, nadat hij meermaals betrapt was op slapen tijdens de werkuren. De man trok naar de Raad van State en kreeg gelijk, omdat de ontslagprocedure niet correct verliep. Het ontslag werd vernietigd.

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (1-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – er staat op dit moment

Lees meer »

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge

Langs de Bevrijdingslaan, tussen de Bloedput en de Buffelbrug, is een nieuwe hondenloopweide van ruim 1.800 m² groot gerealiseerd. “Hiermee telt Brugge al negen hondenloopweides”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

Medewerkers ION vernielen JH Reflex na personeelsdrink: “Respectloos en ronduit hartverscheurend”

Donderdag 4 juli organiseerde projectontwikkelaar ION een drink voor zijn personeel in Jeugdhuis Reflex, die binnenkort moet plaatsmaken voor hun nieuwbouwproject. Vandaag werden de vrijwilligers geconfronteerd met een hartverscheurend tafereel. “De Reflex is vernield. Waar is het respect? In plaats daarvan vonden we een gevoelloze rouwbrief om ons jeugdhuis ten grave te brengen”, zegt bestuurslid Sarah Verelst.
The post

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf 2 jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Meer nog: zij en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet

Lees meer »