De Katrol is 20 jaar bezig: “Steeds meer gezinnen hebben langdurige ondersteuning nodig”

De Katrol viert het 20-jarig bestaan. De studie- en gezinsondersteuning breidde uit naar heel Vlaanderen met 35 lokale initiatieven. In Oostende, waar ze startten, blijft de nood hoog.

De Katrol ontstond op de verzetsdag tegen armoede toen ouders duidelijk maakten dat ze voor hun kinderen een betere toekomst wilden. Ondersteuning van het gezin moest leiden tot meer kansen, betere resultaten, structuur en uiteindelijk een diploma voor de kinderen die opgroeiden in kansarme gezinnen. Stichters Mieke Verhulst en Jean-Pierre Markey werkten het concept uit. Beiden zijn niet meer actief, maar zetelen nog steeds in de beheerraad.

“We bieden nog steeds studie- en gezinsondersteuning aan wie in een kwetsbare situatie zit. We doen dat niet over hun hoofden heen, maar samen met de families”, zeggen coördinator Katrien Sabbe en teamverantwoordelijke Emily Dumarey. Concreet gebeurt dat door toekomstige hulpverleners of leerkrachten die bij gezinnen aan huis gaan en hen begeleiden.

Studenten

Per schooljaar zijn er een 80-tal studenten van het hoger onderwijs uit het maatschappelijk werk, orthopedagogie, logopedie of lerarenopleidingen. “Zij moeten aan de slag met wat zich aandient, zoals een gebrek aan motivatie bij de kinderen of ouders die nog niet helemaal mee zijn met hoe de school werkt. De studenten worden ingezet om de talenten van de kinderen te ontdekken, om het leren weer leuk te maken of met hen op zoek te gaan naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. Het gaat niet om bijlessen voor de leerstof. Het merendeel van onze studenten volgt trouwens niet de opleiding tot leerkracht”, schetst Katrien. “Een mooie erkenning is dat zich bij ons nu studenten melden uit gezinnen die destijds door De Katrol werden geholpen”, zegt Emily. Een voltijdse stagestudent ondersteunt 5 gezinnen. De ankerfiguren coachen de studenten.

Gezinnen

Bij de Katrol begeleiden de studenten 136 gezinnen; de 4 ankerfiguren samen nog eens 102 families. De helft van de gezinnen wordt via de school aangemeld. Ook sociale partners zorgen voor een toeleiding en een kwart van alle ouders zet zelf de stap naar de Katrol. “De voorwaarde is dat ze hulpverlening aanvaarden. We vallen nergens ongewenst binnen. Ons project betrekt volop de ouders. Door hen te leren hoe ze hun kind wel kunnen helpen. Een traject duurt minstens 8 weken waarbij we twee keer per week aan huis gaan. Bij sommige gezinnen is er dan al resultaat, maar met veel anderen moeten we verder werken. Soms jaren. De studenten moeten vooral bezig zijn met de kinderen, maar de ouders kunnen voor heel wat zaken ook op hen een beroep doen zoals het versterken van de Nederlandse taal, hen vergezellen naar diensten, doktersbezoek of administratie.”

Katrien Sabbe waarschuwt: “De problematieken nemen alsmaar toe. Jaren geleden maakten we ons zorgen over pakweg 20 procent van de gezinnen die we begeleidden. Nu is dat 80 procent. De problemen situeren zich op het vlak van de ontwikkeling bij de kinderen, de gezinssamenstelling, origine, huisvesting, financiële of relationele situatie. We zitten aan ons limiet, want er zijn wachtlijsten voor gezinnen en studenten. Daarom moet de volgende Vlaamse regering slimme keuzes maken.”

Uitbreiding

De aanpak in Oostende kreeg navolging in 35 projecten (in meer dan 50 gemeenten) in Vlaanderen. “Sinds 2014 zijn we erkend als expertisecentrum. Recent werd onze aanpak gepubliceerd in de databank van het Agentschap Opgroeien”, luidt het. De Katrol hangt af van (jaarlijkse) subsidies van Vlaanderen en projectfinanciering. “Dat zouden we toch graag verankerd zien in een langere periode”, zegt Katrien. De giften (van serviceclubs, bedrijven of organisaties) die ze krijgen gaat naar (school)materiaal, speelpleinwerking, kledij, kampen, computers en andere kosten voor de gezinnen. “We hopen dat een volgende regering ons structureel erkent. Idealiter komt er een decreet voor langdurige erkenning.”

Feest

20 jaar De Katrol wordt gevierd met een gespreksmiddag op dinsdag 21 mei op Duin en Zee met professor Ides Nicaise en een spreker van het Agentschap Opgroeien. Vlaams minister voor Welzijn Hilde Crevits bezoekt hen op 30 mei.

The post De Katrol is 20 jaar bezig: “Steeds meer gezinnen hebben langdurige ondersteuning nodig” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge

Buurtbewoners zijn bij de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw procedures gestart tegen het nieuwe stadion van Club Brugge. Dat meldt Focus-WTV. Het is niet duidelijk hoeveel vertraging deze nieuwe demarche kan veroorzaken.
The post Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Rusland claimt vernietiging Oekraïense gevechtsvliegtuigen

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Staf en nieuwe voorzitter Club Roeselare klaar voor jubileum: “Ons niet aan avonturen wagen”

Club Roeselare hield zondag zijn spelersvoorstelling, maar er was veel meer nieuws op het Rodenbachstadion. Want er is ook een nieuwe voorzitter, een nieuwe technische staf, men viert straks het 25-jarig bestaan en toekomstgericht willen ze ook een nieuwe vip- en ontvangstruimte bouwen. Er zit dus nog veel muziek bij de ‘Club van ’t Stad’.
The post Staf en

Lees meer »

Connie (63) en Paul (60) vonden de ware liefde bij elkaar onder de Spaanse zon: “Het knetterde zo fel dat we niet eens tot in de slaapkamer zijn geraakt”

De tranen schieten Paul in de ogen wanneer hij over zijn Connie vertelt. Hun liefdesverhaal leest dan ook als een sprookje. Ze waren allebei al de middelbare leeftijd gepasseerd toen ze elkaar toevallig tegen het lijf liepen op een feestje waar ze allebei eigenlijk liever niet waren. Maar na die eerste dans lieten ze elkaar nooit meer los. Onze reporter

Lees meer »

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

“Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis in Dentergem

Ingrid Vandamme, Petra Lobbens en Siska Spiesschaert hebben met De Wolle Bollen een eigen handwerkclub opgericht in Dentergem. Die komt maandelijks bijeen in woonzorgcentrum Mariaburcht. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Komend weekend kan je ze uitzonderlijk aan het werk zien op de kermis van Oeselgem.
The post “Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis

Lees meer »