“Een job die zoveel voldoening geeft”: Lien Deklerck (34) helpt mensen als thuisverzorgende

Al vijftien jaar is Lien Deklerck een welkom gezicht in vele Tieltse gezinnen. Als thuisverzorgende komt ze er over de vloer om de bewoners te helpen met allerlei dagdagelijkse zaken. Een job die Lien met hart en ziel doet. “Ook de variatie is een pluspunt.”

Toen Lien in het middelbaar een richting moest kiezen, ging ze voor zorgkundige. Meteen daarna kon ze aan de slag bij Thuiszorg Familiezorg. Gedurende de afgelopen vijftien jaar passeerde ze in menig huiskamer en keuken.

Waarom koos je indertijd voor een job in de zorg?

“Mijn mama is verpleegkundige, dus zo heb ik altijd wel wat aangevoeld dat ik later misschien ook in de zorg zou gaan. Het was dan ook ergens logisch dat ik de opleiding tot zorgkundige ben gaan volgen. Ik wist dat het veel voldoening zou geven, om mensen te kunnen helpen. In de thuiszorg is er ook een hele grote variatie aan taken in veel verschillende gezinnen. Ook het sociaal contact sprak me meteen aan. Tijdens mijn studies had ik meteen door dat ik die verzorging echt heel graag deed. Dat is in tussentijd niet veranderd.”

Hoe ziet de gemiddelde dag van iemand in de thuiszorg eruit?

“Mijn dag begint om 8 uur met het helpen bij het ontbijt bij de mensen. Dan is er ook hun toiletbezoek, de was en strijk in orde brengen … Maar net zo goed bereid ik maaltijden of zet ik dingen klaar voor het middag- of avondmaal. Er zijn ook onderhoudstaken en daarnaast doe ik heel wat boodschappen voor de mensen. Ik merk dat onze gezinnen een nette woning echt heel belangrijk vinden, dat zorgt ervoor dat ze zich meer op hun gemak voelen.”

“Ik heb het er altijd moeilijk mee als ik merk dat mensen eenzaam zijn”

“Bij sommige gezinnen ga ik meerdere keren per week langs, anderen keren wekelijks terug op de planning. Maar één gezin is wel echt bijzonder, daar ga ik al bijna 15 jaar langs, even lang als ik bij Familiezorg werk. Het zijn trouwens ook niet altijd gezinnen met enkel ouderen die hulp vragen, ook daar zit wel wat variatie in. Maar evengoed sta ik tot vier keer per dag in de Delhaize van Tielt. (lacht) Daar kennen ze me intussen al.”

Wat zijn de mooiste kanten aan je beroep?

“Vooral dat de mensen telkens erg dankbaar zijn als je bent langs geweest. Je voelt ook dat de hulp heel welkom is. Uiteindelijk zorgen wij ervoor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast ontlasten we mantelzorgers en kunnen we die mensen bijstaan in soms moeilijke periodes.”

Zijn er ook moeilijke momenten?

“Ik heb het er altijd moeilijk mee als ik merk dat mensen eenzaam zijn. Als wij op vrijdag de laatste zijn die ze zullen zien tot we op maandag weer aan de deur staan. Die eenzaamheid komt nog vaker voor dan we denken. Daarnaast is afscheid nemen natuurlijk het allermoeilijkste. Soms gaan mensen naar een rusthuis, soms sterven ze. Gelukkig kunnen we dan altijd rekenen op ons team om mee in gesprek te gaan.”

Waarom zou je iemand een job als thuisverzorgende aanraden?

“De job biedt een hele goede balans tussen je werk en je privé, dat is echt perfect te combineren. Natuurlijk is er ook het sociaal contact met de mensen. Je werkt wel alleen, maar toch niet. Je kan altijd rekenen op je collega’s en verantwoordelijke. Er is ook ontzettend veel variatie, het is echt een mooie job.”

Heb je bij thuiskomst dan nog zin in de zorgtaken van je eigen gezin?

“Ja, eigenlijk wel, al is de ene dag natuurlijk lastiger en vermoeiender dan de andere. Maar ik heb op een mooi tijdstip gedaan met werken en zo nog de hele avond. Koken doe ik bijvoorbeeld zelf heel graag, dus dat voelt niet als een taak.”

Waar geniet je zelf het meeste van?

“Onlangs, na het hemelvaartweekend, zei iemand dat ze zo blij was om me te zien. Dat krijgen we eigenlijk wel regelmatig te horen en dat is fijn. Af en toe krijgen we ook wel eens een kaartje om ons te bedanken voor de vele hulp en dat doet altijd heel veel deugd. Vooral die dingen blijven je dus bij. Ik ben in elk geval van plan om deze job nog héél lang te doen.”

Praktisch

Op donderdag 30 mei organiseert Thuiszorg Familiezorg een jobevent in de avonduren. Iedereen die benieuwd is naar een loopbaan in de thuiszorgdienst kan voor een glaasje terecht in het Familiezorghuis in Tielt. Daar zullen de medewerkers meer uitleg geven over de organisatiecultuur en de vacatures. Dat gaat van huishoudhulp over zorgkundige tot administratieve medewerkers. Ook studenten uit de zorgopleiding zijn zeker welkom, er zijn immers ook vakantiejobs in de aanbieding. Ook wie een carrièreswitch ziet zitten, mag zijn oor te luisteren leggen. Je bent welkom tussen 17 en 20.30 uur in het Regiohuis Thuiszorg Familiezorg, in de Krommewalstraat 1 in Tielt. Inschrijven kan via www.thuiszorgfamiliezorg.be of op 051 40 04 43.

Lien Deklerck

Privé: Lien Deklerck (34) woont samen met haar echtgenoot Wouter Vermeersch en hun dochters Amelia en Elena in Wingene.

Loopbaan: Lien volgde de opleiding Zorgkundige aan het Sint-Jozefsinstituut (SJI) in Tielt. Meteen na haar schooltijd begon ze te werken bij Familiezorg. Ze werkt er nog steeds als thuisverzorgende.

Vrije tijd: In haar vrije tijd speelt Lien graag padel, maar ze houdt ook van uitstappen maken met de kinderen. Ze is lid van het oudercomité van de basisschool in Wingene.

The post “Een job die zoveel voldoening geeft”: Lien Deklerck (34) helpt mensen als thuisverzorgende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Novak Djokovic schendt dé gouden regel op Wimbledon… maar mag toch spelen

Technisch gezien illegaal. Novak Djokovic speelt op Wimbledon met een grijze kniebrace. Dat terwijl het reglement van het Londense grastoernooi zegt: “Deelnemers moeten gekleed zijn in bijna geheel witte outfit. Ook medische uitrustingen moeten indien mogelijk wit zijn.” De Serviër overtreedt dus de regels, maar krijgt tóch groen licht om te spelen.

Lees meer »

Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed, zweet en tranen gekost”

Na een kandidatendag kon Vooruit Zwevegem haar 29 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voorstellen. “Een volledige lijst kunnen voorstellen? Nooit gedacht dat dit ons zou lukken toen we in de zomer van 2022 opnieuw de draad hebben opgepikt met Vooruit in Zwevegem”, begon lijsttrekker Mieke Eggermont.
The post Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed,

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Waregem krijgt label ‘kindvriendelijke stad’

De Paardenstad mag zich de komende zes jaar met trots Kindvriendelijke Stad noemen. Na een lang en succesvol traject overhandigde de Vlaamse kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens het bijzondere label aan het stadsbestuur.
The post Waregem krijgt label ‘kindvriendelijke stad’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Win een familieticket voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje in Plopsaland De Panne

25 jaar na de allereerste voorstelling is de Sprookjesmusical Sneeuwwitje van Studio 100 helemaal terug. De absolute sterrencast bestaat uit o.a. Ianthe Tavernier, Michiel De Meyer, Karen Damen, Ruth Beeckmans en Manu Van Acker. Doe mee en maak kans op een onvergetelijke uitstap voor het hele gezin: vier kaarten voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje, inclusief toegang tot Plopsaland De Panne.

Lees meer »

Drummer Neil Cooper te gast in Heule

Opvallend bezoek in Café De Heerlijkheid in Heule. Donderdagavond verraste Neil Cooper, drummer van de bekende Britse groep ’Therapy?’ de leden van ‘Kortrijk Drumt’ met een exclusieve drumsessie. Neil Cooper ontdekte Kortrijk drumt tijdens een festival.
The post Drummer Neil Cooper te gast in Heule appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kampvuuravond in Watou met de Faute Bendt

Op zaterdag 13 juli organiseren Ferm Watou en Landelijke Gilde Watou opnieuw hun kampvuuravond. De Faute Bendt en studio Fashion zullen voor ambiance zorgen.
The post Kampvuuravond in Watou met de Faute Bendt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »