“Ik wil de historische steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen”: tweede editie van kunstroute Amare opgestart

Van 18 mei tot en met 15 september kunnen kunstliefhebbers opnieuw hun hart ophalen met de tweede editie van Amare. De kunstroute rondom de Damse Vaart tussen Brugge en Damme onder leiding van ondernemer Luc Beke en met galeriehoudster Annelies Ysebaert als curator toont het werk van dertig toonaangevende kunstenaars in een feeëriek kader. Ook de plezierboot Lamme Goedzak wordt nu ingeschakeld voor een extra beleving bij dit opmerkelijke kunstproject.

Op het domein van De Blauwe Zaal in Sint-Kruis werd donderdagvoormiddag de tweede editie van het kunstproject Amare voorgesteld. Het schilderachtige panorama van de Damse Vaart tussen Brugge en Damme vormt het decor van deze kunstroute die het werk van dertig beeldende kunstenaars toont.

Lamme Goedzak

Het initiatief wordt geleid door ondernemer Luc Beke, eigenaar van projectontwikkelaar Global Estate Group en ook ook van het domein Blauwe Zaal en de plezierboot Lamme Goedzak die het traject tussen Brugge en Damme op de Damse Vaart aflegt. “Ik verloor mijn hart aan deze hoek van de zwinstreek, zag potentieel in de gevestigde waarden en bundelde de krachten met Annelies Ysebaert, eigenares van de gelijknamige kunstgalerie, die optreedt als curator van dit project”, zegt Luc Beke.

“Met mijn projecten, zoals ook het opwaarderen van de boot Lamme Goedzak, wil ik de historische steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen en ook iets terugdoen voor de maatschappij na dertig jaar succesvol ondernemerschap.”

Aanlegsteiger

Opmerkelijk is dat de plezierboot Lamme Goedzak nu actief wordt ingeschakeld in de route met beeldende kunst. In samenwerking met Provincie West-Vlaanderen liet Luc Beke immers een aanlegsteiger op de Damse Vaart aanleggen ter hoogte van De Blauwe Zaal, het vertrekpunt van de kunstroute. Aansluitend werd ook nog een brug gelegd over het Zuidervaartje, om zo de doorgang tussen de Blauwe Zaal en de boot te vergemakkelijken, maar dit zou een constructie van tijdelijke aard zijn.

De kunstroute – met het werk van onder meer Conrad Willems, Jan Fabre, Koen Vanmechelen en wijlen Panamarenko – begint dus op het domein De Blauwe zaal in de Blauwezaalhoek in Sint-Kruis (Brugge). Je vindt er alle informatie en ook gratis parkeermogelijkheid.

Op het domein zijn zijn al een aantal kunstwerken te bewonderen en via de boot Lamme Goedzak – of met de fiets of te voet kan ook natuurlijk – gaat het richting Damme-centrum. Daar is er een binnenexpositie met werk van Reinoud D’Haese en Steven Peters Caraballo. Ook op tal van buitenlocaties in Damme-centrum zijn er kunstwerken te ontdekken. Van daaruit gaat het parcours langs de wijnranken van Merula terug naar het domein De Blauwe Zaal.

Tijd om te ontdekken

Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V+) is alvast enthousiast over het project. “Dit kunstproject zet ons landschap en onze stad in de kijker en sluit bijzonder mooi aan bij onze visie”, klinkt het “We zetten in op onthaasting. We willen dat de bezoekers de tijd nemen om te ontdekken.”

De kunstroute is in totaal een goeie 6 kilometer lang; 2,4 kilometer op de boot en 4 kilometer te voet of met de fiets. Een standaardticket voor Amare kost 19 euro. Daarvoor krijg je een Amare-krant met plattegrond, het Amare-magazine om meer te weten te komen over de kunstenaars, een ticket voor de boot Lamme Goedzak, een gratis drankje op de site Blauwe Zaal en een huisaperitief bij het bijhorende restaurant Zevensterre.

Voor Dammenaars bedraagt de prijs voor een standaardticket slechts 12 euro, net als voor studenten en voor kinderen tot 12 jaar is het 11 euro. Per Amare-ticket gaat er 1 euro naar het goede doel, namelijk naar Art for All.

The post “Ik wil de historische steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen”: tweede editie van kunstroute Amare opgestart is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

Daniel De Pauw zet stapje opzij bij FC Kleit

De laatste wedstrijd van het voorbije seizoen was voor Daniel De Pauw (74) ook zijn laatste wedstrijd als délégué van de eerste ploeg. Hij blijft wel voor de terreinen van FC Kleit zorgen.
The post Daniel De Pauw zet stapje opzij bij FC Kleit appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Beelden tonen hoe woedende DJ Hardwell abrupt zijn optreden beëindigt op Saga Festival: “Zo kan ik dit niet”

De Nederlandse Robbert van de Corput (36), beter bekend als DJ Hardwell, heeft zijn optreden op het Saga Festival in Boekarest op vrijdagavond vroegtijdig beëindigd. Tijdens zijn set uitte hij zijn frustratie over het festival, omdat hij naar eigen zeggen niet betaald werd. Daarnaast klaagde hij ook over de gebrekkige kwaliteit van de apparatuur. “Zo kan ik niet optreden.”

Lees meer »

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Witsel mee op trainingsveld daags voor clash met Frankrijk

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, momenteel wordt er getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt Frans bondscoach

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-27-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »