“De Swal is het project waar ik het meest trots op ben”: Georges Pollentier stopt na 50 jaar als voorzitter Natuurpunt

Het jubileum van 50 jaar Natuurpunt Ruidenberg valt samen met 50 jaar voorzitterschap door Georges Pollentier. Dat gaat niet ongemerkt voorbij, want op zaterdag 1 juni om 19 uur is er in zaal Zuudhove, in de Ichtegemstraat 14, een voorstelling en zal Georges meteen ook de fakkel doorgeven aan de nieuwe voorzitter, Hans Verplancke.

“Er zal teruggeblikt worden op de boeiende en soms bewogen geschiedenis van de inzet van de natuurbeweging in Koekelare en omgeving”, vertelt Georges Pollentier (82). “Nooit eerder vertoonde beelden zullen geprojecteerd worden, van wat er leeft en bloeit in De Swal. Schoonheid hoef je echt niet ver te zoeken. Prachtige beelden van planten, amfibieën, vogels, vlinders en insecten en weinig gekende verhalen passeren de revue. Na 50 jaar voorzitterschap geef ik het graag door aan de jongere generatie, maar ik blijf wel actief lid van de beweging. Ik zou het te veel missen, natuur is mijn passie. Neem nu afgelopen maandag, toen de leerlingen van het KTA op bezoek waren onder leiding van de deskundige Johan Rys van Natuurpunt. Ik merkte dat ze veel plezier beleefden aan het ontdekken en onderzoeken van de insecten die in en om de poel leven. Ze hebben geobserveerd hoe de koekoeksbloemen in bloei staan, nadien de ratelaars en over ongeveer drie weken zullen de gevlekte orchissen aan de beurt zijn.”

protestactie

“Ik ben 50 jaar graag voorzitter geweest en kon steeds rekenen op een sterke ploeg”, zegt Georges. “Enkele actieve leden van in het begin zijn Dirk Anseeuw, Koen Maertens, Leopold Dewulf, Louis Dereeper, Bernard Lootens, Eddy Cafmeyer, Roland Eeckhout, Kris Loots, Lieve Vandecasteelen, Maarten Verlinde, Jan Vandecaveye en ik ben bang dat ik er nog enkele vergeet te noemen. Alles begon in 1974, toen we een protestactie zijn gestart tegen het sluikstorten in de Kortemarkstraat. Er werden zelfs kapotte wasmachines gedumpt en brandjes gesticht, onvoorstelbaar.”

Georges gaat verder: “Daarna zijn we samen met de scholen in Koekelare gestart met het verzamelen van kroonkurken, kwikbatterijen en papier. We deden het onderhoud van de kleine tuintjes in het SMIK, waar ik lesgaf, en zo kwam er geld in de kas. In 1981 zijn we gestart met het beheer van het Heideveld en daar leerden we veel uit. Het Koekelaars Heideveld, een boek van 88 bladzijden, werd gepubliceerd in 2003.”

De Swal

“Maar het grootste project waar ik enorm trots op ben, is De Swal”, vertelt Georges. “In 1992 kreeg de milieugroep Ruidenberg de verantwoordelijkheid over dit moerassige gebied. Door de jaren heen heeft het zich sterk ontwikkeld, dankzij het harde werk van talloze vrijwilligers. De laatste jaren werken we nauw samen met de lagere scholen in Koekelare. We betrekken de leerlingen bij verschillende activiteiten, waarbij ze ons helpen met kleine taken zoals snoeien. Tijdens deze momenten fungeren onze gidsen als mentoren en delen ze hun kennis over de natuur met de leerlingen. Op deze manier proberen we hen een diepere waardering en liefde voor de natuur bij te brengen. Het is een waardevolle samenwerking die niet alleen het natuurbewustzijn van de kinderen vergroot, maar ook bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling.”

Nieuwe voorzitter Hans Verplancke vult aan: “Het is geruststellend om te weten dat De Swal de komende honderd jaar onaangeroerd zal blijven. Sedert 2021 is De Swal immers in erfpacht van Natuurpunt. Kristof Vanhee neemt het beheer van De Swal voor zijn rekening. Georges heeft heel wat gepresteerd tijdens zijn 50 jaar als voorzitter en ik voel me vereerd dat ik voortaan zijn werk mag verder zetten. Daarom kijk ik uit naar het evenement op vrijdag 1 juni en ik hoop er dan ook veel bezoekers te mogen verwelkomen.” (SVE)

De toegang is vrij en bij de vertoning ontvang je één gratis drankje. Inschrijven, voor 24 mei, is verplicht en kan via [email protected], op 0467 01 24 54 of via www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-ruidenberg.

The post “De Swal is het project waar ik het meest trots op ben”: Georges Pollentier stopt na 50 jaar als voorzitter Natuurpunt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Een kinderziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Concreet zoekt Pleegzorg Vlaanderen meer dan 400 zulke plaatsen voor dringende

Lees meer »

Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de zomer in

KG Witte Beer Tennis & Padel zet verder in op de jeugd. Men heeft enkele actieve bestuursleden die elk hun eigen taak doen. Met Franky Baert heeft de club een nieuwe (waarnemend) voorzitter. “We willen geen kweekvijver zijn van toptalenten, maar iedereen met tennis laten kennismaken.”
The post Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de

Lees meer »

Wie vanuit Londen het Verenigd Koninkrijk in reist staat schok te wachten: grootste deel heeft geen economische waarde

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen donderdag, schrijft hij in de Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’. Hoe

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren dit waardevolle huis”

Precies 75 jaar geleden overleed de Oostendse architect Charles Pil. Om hem te herdenken reist een unieke tentoonstelling met beeld en woord door vijf steden en gemeenten, met start in Oudenburg, die een link hebben met de architect. “In onze stad tekende hij zes gebouwen”, aldus cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.
The post Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren

Lees meer »

Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK in Turkije

Op de T3 kwalificatiewedstrijd in Willebroek is Avelgemnaar Jasper Devos (18) knap tweede algemeen, en eerste junior geworden. Wout Ghielens was amper amper seconden sneller. Daarmee is de toekomstige student bio-ingenieur rechtstreeks geplaatst voor het Europees kampioenschap in Turkije. “Dit is een resultaat dat mijn verwachtingen overstijgt”, glundert Jasper.
The post Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK

Lees meer »