Elektronica laat zwaluwen verhuizen naar nieuwe til

Vier studenten van de opleiding Elektronica-ICT aan Vives Hogeschool Kortrijk werken samen met Regionaal Landschap Leie en Schelde aan een project rond dierenwelzijn. Het project heeft als doelstelling zwaluwen te laten verhuizen van het oude station van Avelgem naar een voor hen speciaal geplaatste zwaluwtil.

Ynje Bonvin, Artuur Casaert, Milan Schacht en Eliam Toye gaan met veel enthousiasme de uitdaging aan om dit technologisch zo goed mogelijk uit te voeren. “Het is een grote uitdaging om zwaluwen die onder het dak van het oude station van Avelgem verblijven, tijdens de verbouwingswerken te laten verhuizen naar deze speciaal voor hen geplaatste til. We zijn samen met de experts van Regionaal Landschap Leie en Schelde op zoek gegaan naar oplossingen”, vertelt de 21-jarige Artuur Casaert uit Oostrozebeke.

“Door het afspelen van een geluidsfragment van de zwaluwroep vanuit de richting van de til zouden zwaluwen meer aangetrokken worden tot de nieuwe locatie”, pikt Kortrijkzaan Ynje Bonvin (20) in.

Duurzame oplossing

“Zo hopen we hen te overtuigen om van de zwaluwtil hun nieuwe thuis te maken. Gebaseerd op deze theorie hebben wij een installatie ontworpen die ervoor zal zorgen dat overdag de zwaluwroep om de tien minuten zal worden afgespeeld.”

“De aanwezigheid van een zonnepaneel zorgt via een laadregelaar en een batterij voor de stroomvoorziening van het gehele project”, vertelt Eliam Toye (21). “Op die manier willen wij een duurzame en milieuvriendelijke oplossing realiseren. De zorgvuldig gekozen en geprogrammeerde microcontroller laat op de juiste momenten een geluidsopname van de zwaluwroep horen, die de zwaluwen naar hun nieuwe onderkomen moeten lokken”, stelt de Kuurnenaar nog.

Milan Schacht (21) uit Diksmuide hoopt alvast dat dit project slaagt en dat de zwaluwtil snel bewoond wordt. “Wij zijn misschien technologen, maar we dragen de natuur en onze leefomgeving een warm hart toe. We zijn blij dat we met onze technologische kennis een steentje kunnen bijdragen aan natuurbehoud. We hopen dat dit een proof of concept wordt en dat dit idee in de toekomst gebruikt zal kunnen worden om zwaluwen naar een beschikbare til te lokken”, besluit Milan.

The post Elektronica laat zwaluwen verhuizen naar nieuwe til is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groothertog Henri bereidt troonafstand voor: Luxemburg verwelkomt opnieuw Belgische groothertogin

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

Volgens de exitpolls wint de Britse oppositiepartij Labour de Britse parlementsverkiezingen met overwicht. De partij van Keir Starmer zou maar liefst 410 van de 650 zetels in het parlement kunnen claimen. De Tories van premier Rishi Sunak volgen op ruime afstand en zakken weg tot 131 zitjes. De Liberal Democrats gaan van 11 naar 61 zetels. Reform UK, de nieuwe

Lees meer »

Vintage Heuvelland klaar voor Open Wijngaardfeesten: “Lokale wijnbouw ondersteunen”

Vintage Heuvelland vzw groepeert twintig gepassioneerde wijnbouwers uit de Westhoek. 17 daarvan hebben wijngaarden in Heuvelland. De vzw zet zich in om de lokale wijnbouw globaal te ondersteunen en organiseert zo het eerste weekend van juli de Open Wijngaardfeesten.
The post Vintage Heuvelland klaar voor Open Wijngaardfeesten: “Lokale wijnbouw ondersteunen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bezoekers zien tot eigen verbazing hoe grote krokodil over omheining begint te klimmen in dierentuin

Dat was even schrikken voor enkele bezoekers in het Malcolm Douglas Crocodile Park in Australië. Ze zagen tot hun eigen verbazing hoe een grote krokodil erin slaagde om een omheining te beklimmen. “Het is duidelijk dat het dier nu wil gevoederd worden”, aldus een van de dierenverzorgers. “Mocht de krokodil tot in de voedingsruimte geraken terwijl de deuren nog open

Lees meer »