Politiecommandopost moet veilig Sinksen garanderen: “We zijn altijd bereikbaar voor mensen in nood op het nummer 1701”

Politiezone Vlas introduceert een nieuwe en moderne commandopost met alle vereiste hard- en software om beter te coördineren tijdens de Sinksenfeesten. Deze nieuwe commandopost moet de veiligheid tijdens het vierdaagse evenement garanderen. “Met deze nieuwe faciliteit kunnen we directer en efficiënter inspelen op eventuele noodsituaties of incidenten”, aldus Thomas Detavernier, woordvoerder van politiezone Vlas.

De commandopost kan tijdens een grootschalige en langdurige noodsituatie, zoals een ontploffing, zelfs omgevormd worden tot een Gemeentelijke Crisiscel. Tijdens zo’n crisiscel komt het gemeentelijk coördinatiecomité bijeen, dat bestaat uit de burgemeester en andere hulpdiensten, om samen efficiënt en zorgvuldig de situatie op te lossen.

De commandopost kan tijdens een grootschalige en langdurige noodsituatie, zoals een ontploffing, zelfs omgevormd worden tot een Gemeentelijke Crisiscel. © gf

De risicoanalyse voor de Sinksenfeesten van de politie waarbij mogelijke dreigingen worden geschat, verliep vlot. “We zijn goed voorbereid. Op vrijdag gaan we samen met de organisatie overal nog eens langs voor een laatste veiligheidscheck”, vertelt woordvoerder Thomas Detavernier. Tijdens het evenement is ook het beheer van grote mensenmassa’s een belangrijk aspect van de veiligheidstrategie. “Om het bezoekersaantal veilig te houden, zetten we drones in. We willen absoluut geen gedrang of paniek bij de mensen.”

Altijd bereikbaar

Naast de commandopost wordt ook de politieaanwezigheid tijdens de Sinksenfeesten op het terrein versterkt. “Er zullen genoeg fiets-, voertuig- en wandelpatrouilles aanwezig zijn om alles in goeie banen te leiden. We zetten meer dan tientallen manschappen in”, zegt Detavernier. Politiezone Vlas wil vooral extra veiligheid garanderen, zeker na de recente incidenten met seksueel geweld in Kortrijk. “We zijn altijd bereikbaar voor mensen in nood op het nummer 1701”, benadrukt Detavernier sterk.

Dit jaar is er tijdens de feesten ook een speciaal meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. “Dat meldpunt wordt niet bemand door politieagenten, maar door mensen met een psychologische achtergrond”, legt Detavernier nog uit. Er is wel nauwe samenwerking tussen het meldpunt en de politiezone. (Ine Staelens)

Wie getuige is van een incident of zelf slachtoffer is, kan altijd terecht op het nummer 1701.

The post Politiecommandopost moet veilig Sinksen garanderen: “We zijn altijd bereikbaar voor mensen in nood op het nummer 1701” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

West-Vlaamse verhalen van Jan Van Eyken en Pascal Braeckman in ‘Backstage’: “We moesten Walter ’s morgens halen uit ‘den bak’ in Kortrijk!”

Dit najaar trekken twee Vlaamse media-iconen samen het theater in met een grappige, maar vooral unieke show. Vanaf de première op 3 oktober in CC De Werft in Geel gaan Jan Van Eyken en Pascal Braeckman met ‘Backstage’ langs verschillende theaters in Vlaanderen. Ze doen letterlijk en figuurlijk hun boekje open en vertellen ronduit over de vele avonturen die ze

Lees meer »

Griepvaccinatie bij ouderen blijft te laag: experts roepen op om prik te zetten

Griepvaccinatie is cruciaal voor ouderen, mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen. Vorig jaar liet slechts de helft van de 65-plussers een prik zetten, ver onder het doel van 75 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat moet beter, zeggen experts woensdag op een persconferentie van huisartsenvereniging SSMG, waar ook viroloog Marc Van Ranst zijn licht liet schijnen over het komende

Lees meer »

Actrice Rebel Wilson getrouwd op Sardinië

Actrice Rebel Wilson (44) is officieel getrouwd met haar verloofde, designer Ramona Agruma (40). De trouwerij vond zaterdag plaats op Sardinië, meldt entertainmentwebsite ‘Us Weekly’. Het zou gaan om een bescheiden ceremonie met alleen vrienden en familie.

Lees meer »

Collega’s leiden als scheiderstrio derby en schenken vergoeding aan Warmste Week: “Geen vetpot, maar we doen nog acties”

Florian Stove, Nick Delporte en Rune Ghijselincks zijn niet enkel collega’s bij IT-bedrijf ‘9altitudes’ in Kortrijk, ze zijn ook gebeten door het arbitreren. Zaterdag 5 oktober leiden ze samen de derby tussen KM Torhout en KSV Oostkamp en de vergoeding die ze daarvoor zouden ontvangen, gaat naar de Warmste Week. “En onze collega’s komen supporteren.”
The post Collega’s leiden

Lees meer »

Onderhandelaars Vlaamse formatie hebben regeerakkoord klaar, Hilde Crevits in pole-position als viceminister-president

N-VA, Vooruit en CD&V zijn het eens geworden over een regeerakkoord. Dat zegt formateur Matthias Diependaele (N-VA) zaterdagochtend op het Martelaarsplein in Brussel. Hilde Crevits, die niet aanwezig was bij de finale ronde van de onderhandelingen, maakt grote kans om viceminister-president te worden.
The post Onderhandelaars Vlaamse formatie hebben regeerakkoord klaar, Hilde Crevits in pole-position als viceminister-president appeared first

Lees meer »

Het mannentennis gaat een moeilijke tijd tegemoet

Het Wereldantidopingagentschap (Wada) gaat in beroep tegen de vrijspraak voor Jannik Sinner in een dopingzaak. Dat het nummer 1 van de wereld mogelijk tot twee jaar aan de kant moet, is niet alleen slecht nieuws voor de speler zelf, maar evenzeer voor een sport die weldra zonder zijn grootste sterren verder moet.

Lees meer »

Hoe aanval op Iraanse kerninstallaties Rusland in conflict dreigt te sleuren: “Moskou staat bij Teheran in het krijt”

Israël zal de Iraanse raketaanval van dinsdagavond wreken. Dan komen de Iraanse nucleaire installaties in het vizier, maar daarbij moet Tel Aviv opletten voor een ‘nieuwe’ speler in het conflict: Rusland. Expert krijgskunde Roger Housen: “Dat Poetin de nodige hand- en spandiensten zal verlenen aan Iran, is buitengewoon verontrustend.”

Lees meer »

De Roosevrienden vieren hun kampioenen van het seizoen

Ook bij de Ardooise duivenmaatschappij De Roosevrienden, gehuisvest in lokaal ’t Rozeke, was men aan de jaarlijkse kampioenenviering toe na een druk seizoen. Alvorens de diverse kampioenen te huldigen blikte voorzitter Dirk Icket even terug op het voorbije seizoen. “Het werd opnieuw een moeilijk jaar met veel uitgestelde vluchten wegens het slechte weer. Er deden
The post De Roosevrienden

Lees meer »

Meer dan 100 klachten van seksueel misbruik tegen Sean ‘Diddy’ Combs: “Jongste slachtoffer is negen jaar”

Sean ‘Diddy’ Combs (54) wordt beschuldigd van het seksueel misbruiken van meer dan honderd mannen en vrouwen. Van deze slachtoffers zouden 25 minderjarig zijn geweest op het moment van het vermeende wangedrag, met het jongste slachtoffer van 9 jaar oud. Volgende maand worden 120 individuele rechtszaken gestart. Dit maakte advocaat Tony Buzbee namens de aanklagers bekend.

Lees meer »

“Van zijn privéleven zag niks, maar dan ook niks, het daglicht”: de twee gezichten van pastoor Bernard (60), na de fatale avond met drugs en seks

“D. is een man met twee gezichten. Je hebt zijn onberispelijk werk als pastoor. En dat ander leven, dat bleef verborgen in de schaduw. Tot nu.” Priesters, medewerkers en parochianen proberen nog steeds te vatten wie priester Bernard D. (60) werkelijk is. De man was een katholieke duizendpoot, een laatbloeier die er ooit van droomde om als landbouwingenieur naar de

Lees meer »

“Ik was nu beter op ‘het zwarte gat’ voorbereid”: Emma Meesseman pikt zes weken na emotionele Spelen draad weer op met Fenerbahçe

Zes weken bleken voor Emma Meesseman meer dan voldoende om de intense emoties van Parijs 2024 te verteren. Ja, ze houdt een zure nasmaak over aan de Spelen, maar tegelijk genoot de 31-jarige Ieperse ook met volle teugen van het ongekende enthousiasme rond de Belgian Cats. En nu is het alweer tijd om met Fenerbahçe een nieuw hoofdstuk aan te

Lees meer »