Bedrijf riskeert alsnog veroordeling na fatale val Geert (53) in Ooigem: arbeidsauditoraat gaat in beroep

In het dossier rond de dodelijke valpartij van arbeider Geert Ramboer (53) nabij het sluizencomplex in Ooigem, is het doek dan toch nog niet gevallen. De Diksmuidse firma Vandezande werd voor de Brugse strafrechtbank vrijgesproken, maar het arbeidsauditoraat gaat in beroep.

Op 15 februari 2021 voerde Vandezande in opdracht van de Vlaamse Waterweg onderhoudswerken uit in het pompgebouw nabij het sluizencomplex in Ooigem. Kort na de middag liep het zwaar fout toen arbeider Geert Ramboer op een ladder een zware dwarsbalk terug wou plaatsen boven de pompschacht. De ladder schoof weg in de modder, waardoor de 53-jarige Diksmuideling een acht meter diepe val maakte in de koker. De man, die al bijna dertig jaar werkte voor Vandezande, kwam in het water terecht en verdronk.

Na onderzoek werd Vandezande voor de rechtbank gedaagd wegens inbreuken op de welzijnswet. Het arbeidsauditoraat vroeg een geldboete van 24.000 euro omdat Geert Ramboer geen valbescherming gebruikte. Ook de ladder was volgens het arbeidsauditoraat helemaal niet geschikt voor de klus.

Maar op 26 april oordeelde de Brugse rechtbank dat het bedrijf geen enkele schuld treft aan het ongeval. Volgens de rechtbank had het slachtoffer de balk niet alleen mogen terugplaatsen en moest hij de valbescherming gebruiken die hem ter beschikking was gesteld. Nog volgens de rechtbank had hij een loopbrug moeten gebruiken, in plaats van een ladder.

Het arbeidsauditoraat legt zich evenwel niet neer bij die beslissing en tekende beroep aan. Het hof van beroep in Gent zal nu over de zaak moeten oordelen.

The post Bedrijf riskeert alsnog veroordeling na fatale val Geert (53) in Ooigem: arbeidsauditoraat gaat in beroep is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zo stemde Hooglede: bekijk hier de verkiezingsuitslag

Ook de inwoners van Hooglede trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Hooglede.
The post Zo stemde Hooglede: bekijk hier de verkiezingsuitslag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na dood van Liam Payne: hoe rouw je om onbereikbaar idool? “Een tiener die verlamd van verdriet naar die foto staart, stelt zich niet aan”

Fans die in de buurt waren van het hotel waar Liam Payne woensdagavond om het leven kwam, hebben er massaal bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken. Maar dichter bij huis hakt zijn dood er bij zijn fans ook hard in, en zij hebben geen verzamelplaats of ritueel waar ze dat verdriet samen kunnen verwerken. We vroegen rouwexpert Manu Keirse en Lore

Lees meer »

Er zwemmen weer reuzentonijnen in onze Noordzee: “Na halve eeuw teruggekeerd”

Na een afwezigheid van ruim vijftig jaar is de Atlantische blauwvintonijn, een van de grootste en meest tot de verbeelding sprekende roofvissen, weer terug in de Noordzee. Dat meldt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in een persbericht. “Deze imposante vissoort is sinds de jaren 1960 verdwenen als gevolg van overbevissing en de Japanse sushi-industrie. Vandaag de dag zien

Lees meer »

Drie goals, twee assists en staande ovatie: dolblije Messi verpulvert quasi op z’n eentje Bolivia en laat Argentijnse fans meer dan ooit dromen

Hij had weer zo één van die dagen. Lionel Messi (37) deed het Argentijnse volk in de WK-kwalificatiecampagne kirren van plezier. Met drie goals en twee assists vermorzelde hij quasi op z’n eentje Bolivia. “Het ontroert mij dat de fans zo hard mijn naam scandeerden”, vertelde een dolblije Messi na de match. “Ik geniet om voor de nationale ploeg te

Lees meer »

100 jaar New Zealand Battlefield Memorials informatiepaneel ingehuldigd

n 1919 startte de Nieuw-Zeelandse regering met het bouwen van monumenten nabij de slagvelden waar Nieuw-Zeelanders hadden gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze monumenten herdenken de inspanningen van de New Zealand Expeditionary Force en de New Zealand Division. Sinds 1924 staan twee gelijkaardige herdenkingszuilen in Mesen en Passendale.
The post 100 jaar New Zealand Battlefield Memorials informatiepaneel ingehuldigd appeared

Lees meer »

Man haalt uit met breekmes tijdens mislukte overval in Oostende

Bij een poging om zijn rugzak te stelen, heeft een 24-jarige man uit La Louvière zondag een snijwonde in hals opgelopen. Dat meldt de politiezone Oostende dinsdag. Een van de daders haalde tijdens de mislukte overval uit met een breekmes.
The post Man haalt uit met breekmes tijdens mislukte overval in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

15% minder kiezers in Ruiselede en Wingene: “Vooral ouderen die komen stemmen en de jongste kiezers die afhaken”

De afschaffing van de opkomstplicht lijkt ook zijn effect te hebben op het stemgedrag van de kiezers in Ruiselede en Wingene. Naar verluidt zouden zo’n 63 tot 72% van de kiezers gaan stemmen zijn, wat toch zo’n 15% minder is dan de niet-stemmers plus de blanco-stemmers zo’n zes jaar geleden.
The post 15% minder kiezers in Ruiselede en Wingene:

Lees meer »