“Recept van mijn lieve schoonma”: Maxime pakt uit met Apiro, een schenkklare piconbereiding

Roeselare is een streekproduct rijker. Met Apiro bracht Maxime Soenen een schenkklare piconbereiding op de markt. En die valt al duidelijk in de smaak. Hij is nu al te verkrijgen in winkels in Roeselare en je kunt hem ook oppikken bij Maxime thuis.

Maxime Soenen (34) woont met zijn gezin in de Karabiniersstraat op de Zilverberg. Prachtig landelijk. Zijn echtgenote Lynn Vanhecke is psychologe en heeft er ook haar praktijk. Zelf is Maxime accountmanager bij Savaco dat IT-oplossingen aanbiedt. Samen zijn ze de ouders van Aurélie (6) en Henri (4). Maxime groeide op in Torhout en Roeselare en werd ook warm onthaald bij zijn schoonfamilie in Rumbeke. En zijn schoonma Ania Roels vormt ook meteen de inspiratie van het project dat hij op poten zette. “Ik heb altijd geweten dat mijn schoonma super lekkere picon klaar maakte. Die dronken we daar ook vaak, soms maakte ze ook een flesje om bij ons thuis te serveren. En dat volgens een recept dat allicht al 50 jaar in de familie wordt gebruikt. Maar een geheim recept. Enkel mijn schoonouders kennen het en ik nu dus ook.”

Gouden doppen

Maxime kwam op het idee om de piconbereiding te commercialiseren. “Ik had er al eens op mijn werk geserveerd voor collega’s en meteen rees daar de vraag om die te kunnen aankopen. Er werd begonnen met 24 flessen, maar het succes smaakte naar meer. Via een vriend die grafisch design studeerde, ontwikkelden we een etiket en uiteindelijk kon ik toffe flessen op de kop tikken in Denemarken. Die werden eigenlijk per abuis geleverd met een een gouden dop, maar dat oogt zo mooi dat we dat hebben behouden.”

“Ook stad Roeselare kocht al 40 flessen”

Sinds november vorig jaar kreeg het project ook een officieel karakter. “Het gaat om alcohol verkopen, dus moet je aan de nodige voorwaarden van het FAVV en de accijnzen voldoen. Ik won ook advies in bij een gespecialiseerde advocaat aangesproken over wat wel niet mocht. Picon is eigendom van de Campari Group.”

Apiro heeft het drankje en dat verwijst naar Ania Picon Roels. Ondertussen produceert Maxim zijn Apiro al in een groot vat. “De ingrediënten zijn geheim. De basis is de Picon Amer. Maar wat het tot een topsmaak brengt, dat houden we voor ons. Wie de picon drinkt gist wel eens. En soms klopt dat ook. Maar het zit hem vooral ook in de verhoudingen en de specificiteit van de ingrediënten. Dus zelf als je achterhaalt wat er allemaal in zit, is het nog moeilijk om die na te maken.”

Maxime verkoopt van thuis uit Apiro aan particulieren, maar die is ondertussen ook al te koop bij heel wat lokale handelaars. “Slagerij Koen en Veerle, hier wat verderop, waren de eersten die een doos kochten en zelf te koop aanboden. Ondertussen loopt dat daar al goed.”

Ook stad Roeselare is al klant. “Ik had vrijblijvend een mailtje gestuurd naar de burgemeester. We hebben die dan samen eens geproefd en uiteindelijk kochten ze 40 flessen aan en werd die al als geschenk gegeven bij de ontvangst op het stadhuis van The Voice-winnaar Christophe Verholle én de kampioenen van Knack Roeselare. Dat is natuurlijk aardig meegenomen. Ik probeer ook in de horeca Apiro te introduceren, maar daar lukt het net iets moeilijker. Wel is het zo dat op Bar Hazart in Oostnieuwkerke dit jaar Apiro zal geserveerd worden. Voor de medewerkers daar is het vooral ook makkelijk omdat het schenkklaar is.”

Lentefeest Aurélie

Maar hoe serveer je nu Apiro het best? “Bij mij stond die altijd in de koelkast, dus op een viertal graden. Ik dronk die dan ook altijd zuiver. Maar nu ik hem op een vat maak, dus op kamertemperatuur, doe ik er twee ijsblokjes bij en dan smaakt hij ook erg lekker.”

Het lentefeest van dochter Aurélie vormde ook de gelegenheid om een flesje Apiro aan te bieden als geschenkje voor de genodigden. “We verkopen Apiro normaal op flessen van 75 cl, maar ik kocht ook al een lot flesjes van 20 cl aan. Dat is leuk om te geven, ook voor bedrijven is dat tof als relatiegeschenk. Dat kan uiteraard met een gepersonaliseerd etiket.”

Op de gewone flessen staat de afbeelding van zijn schoonma Ania. “Ze vond het in het begin wat raar zichzelf op de flessen te herkennen, maar ondertussen vindt ze het wel tof. Het is voor mij ook een eerbetoon aan haar. Een warme madam met een zeer lekkere picon.”

Een fles Apiro kost 21 euro en bestel je via apiro-maison.be.

The post “Recept van mijn lieve schoonma”: Maxime pakt uit met Apiro, een schenkklare piconbereiding is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

(School)poort open voor appartementen in Jabbeke?

De nieuwe Permekeschool staat in de steigers. De schoolgemeenschap wenst de omliggende stukken bouwgrond te verkopen om te verkavelen. Maar het gloednieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan RUP omvat ook de hele zone tussen de Stationsstraat, Kroondreef en Graaf de Renesselaan met de Varsenareweg. Groen vreest voor verdere appartementsgebouwen in het centrum.
The post (School)poort open voor appartementen in Jabbeke? appeared first

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken: “Paar keer weggegleden in afdaling”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers in Brugge: “Een persoonlijke aanpak en begeleiding op maat”

Met de opstart van Henry Walthers is Brugge nog een vastgoedkantoor rijker. “Ik heb heel wat ervaring opgedaan bij Immo François de voorbije jaren, maar de tijd was gekomen om mijn eigen weg in te slaan”, zegt oprichter Maxime Traen (31). “En dat betekent heel veel persoonlijke service”, verzekert hij.
The post Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers

Lees meer »