Diksmuidse horeca promoot echte boter: 48ste Boter- en Kaasmarkt op pinkstermaandag

De 48ste Boter- en Kaasmarkt vindt plaats op pinkstermaandag 20 mei. Er is dit jaar ook een nieuwigheid: Rondje van de Boterstad. Van 18 tot en met 20 mei zullen negen horecazaken de boter uit eigen streek zichtbaar op tafel zetten.

“Diksmuide is van oudsher bekend als boterstad en die naam willen we in ere houden. Diksmuide is een stad met nog altijd een 300-tal landbouwbedrijven waarvan er toch nog een zestal zelf echte boter maken. Omdat we onze horeca als ambassadeurs van de stad zien wilden we samen met hen iets rond boter doen”, licht burgemeester Lies Laridon toe.

Proefproject

“Er staat op de menukaart heel wat streeklekkers maar als trotse boterstad willen we onze boter extra in de kijker zetten. Van 18 tot en met 20 mei zullen negen horecazaken de boter uit eigen streek zichtbaar op tafel zetten. De boter zal in schijfjes worden opgediend versierd met een boterrondje waarop staat Rondje van de Boterstad. Van die papieren rondjes kocht stad Diksmuide er 5.000 aan om ze gratis bij de deelnemende horecazaken te verdelen. Het is de bedoeling een gesprek op gang te brengen, interesse te wekken voor onze boter. Momenteel gaat het nog om een proefproject dat eventueel kan herhaald worden.”

De deelnemende zaken zijn De Mane, Sint-Jan, ’t Klein Gewin, Salons Saint Germain, Père en Mère, Notarishuys, Commerce 82, Yserpoort en café IJzerboomgaard. Dat boter zeker een gewild product is in de horeca horen van chef Bert Boussemaere van ’t Notarishuys die verzekert al tien jaar met boter te bakken. Een extraatje om van te genieten tijdens de Boter- en Kaasmarkt op maandag 20 mei zorgt voor een top zuivelbeleving in Diksmuide. Centraal op de Grote Markt kan men bij verschillende lokale zuivelboeren kennismaken met hun boter, kazen en zuivelproducten . Het programma bevat de traditionele ingrediënten maar er is ook wat nieuws. Voor het eerst zijn er op de Boter- en Kaasmarkt levende standbeelden die telkens iets in verband met boter en kaas uitbeelden.

Traditie en folklore

Daarnaast is er ook een heel stuk traditie en folklore te beleven. Zo is er om 11.15 uur op het podium voor het stadhuis de intronisatie van ridders in de Orde van de Beuterwaeghe. De kaasworpen vanop het stadhuis vinden plaats om 10, 11, 14, 15 en 16 uur met voor kinderen jonger dan 10 jaar een kinder-kaasworp om 15 uur. Op de Grote Markt kunnen kinderen kinderboerderijdieren knuffelen, spelen en het boerderijleven beleven door bijvoorbeeld zelf een koe te melken. In de Gen. Bar. Jacquesstraat kan men een tijdreis doorheen 48 jaar Boter- en Kaasfeesten maken aan de hand van foto’s en leuke weetjes. Verder kan men er oldtimertractors bewonderen, zijn er kleurrijke animaties, optredens van harmonie en dansschool, een rommelmarkt, gewone marktkramers, wandelconcerten van fanfares en een braderie.

The post Diksmuidse horeca promoot echte boter: 48ste Boter- en Kaasmarkt op pinkstermaandag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar gaat vol voor kwalificatie: “Moeten er van bij de start in geloven”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen

Woensdag is wielrenner Jani Peiren (24) uit Bredene, een militair, tijdens een training door een auto aangereden langs de Sint-Pieterskaai in Brugge. Hij werd met een sleutelbeenbreuk en twee gebroken ribben opgenomen in het AZ Sint-Jan.
The post Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee overnemers voor failliet TGL Cleaning Services uit Menen, personeel kan blijven

De ondernemingsrechtbank heeft TGL Cleaning Services uit de Ieperstraat in Menen failliet verklaard. Opmerkelijk: nog voor de uitspraak van het faillissement is er al een overnemer gevonden. Zowel voor de afdeling ramenwas als voor de afdeling algemene schoonmaak. Op één bediende na, blijven alle medewerkers in dienst. TGL Cleaning Services bevond zich in een unit van het Tyberpark en werd

Lees meer »