Malaise gevangenissen: stakingsaanzeggingen geactiveerd, vanaf woensdagavond kans op staking in West-Vlaamse gevangenissen

De stakingsaanzegging die de socialistische vakbond ACOD heeft ingediend voor onder andere de gevangenissen in West-Vlaanderen wordt geactiveerd. Dat zeggen de vakbonden na het overleg met het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) op dinsdag. De liberale vakbond VSOA en de christelijke vakbond ACV ondersteunen de stakingsaanzeggingen van ACOD.

Het vakbondsprotest kadert in de problematiek van het personeelstekort en de overbevolking van de gevangenissen. De socialistische vakbond had aanzeggingen ingediend voor drie opeenvolgende 48 urenstakingen. Zo kan er vanaf woensdag 15 mei om 22 uur gestaakt worden in de gevangenissen in West-Vlaanderen.

Geen oplossingen

“De overheid biedt geen oplossingen”, reageerde federaal secretaris Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA op het overleg van dinsdagnamiddag. Op donderdag 23 mei staat nieuw overleg gepland. “De overheid wil nieuwe maatregelen voorleggen, maar ze willen nog niet zeggen welke dat zullen zijn.”

De christelijke vakbond ACV hekelt in een korte geschreven reactie het overleg van dinsdagnamiddag als een “maat voor niets”. “De overheid had niet eens de moeite genomen om op onze eerder gestelde schriftelijke vragen te antwoorden”, aldus ACV. De christelijke vakbond ziet naar eigen zeggen “niet de minste beterschap, noch de wil om beterschap te brengen”. ACV sluit zich dan ook aan bij de activering van de stakingsaanzegging.

Te veel gedetineerden

De vakbonden wijzen er onder andere op dat de Belgische gevangenissen momenteel meer dan 12.000 gedetineerden tellen, een stuk boven de capaciteit van de inrichtingen die 10.773. De overbevolking bedraagt zo 12,8 procent. “De overbevolking is nog altijd veel te hoog, de cijfers stijgen opnieuw”, aldus Robby De Kaey, federaal secretaris van de socialistische vakbond ACOD. Ten opzichte van vorig jaar is de overbevolking met 6 procent gestegen. “Het verlengd penitentiair verlof volstaat niet om de overbevolking aan te pakken”, zei hij. De prioriteit voor hem is nu om het aantal gedetineerden onder de 12.000 te doen zakken, om grondslapers te vermijden. Nu zijn dat er 64, aldus de vakbondsman.

Tijdens het overleg is aan de vakbonden gezegd dat wetgevende maatregelen niet mogelijk zijn, aangezien de regering in lopende zaken zal gaan, zei De Kaey. Daarnaast is niet duidelijk wat er zal gebeuren met de gevangenis van Sint-Gillis en de 500 gedetineerden daar. De verlengde opening loopt dit jaar af. “Het is niet duidelijk of die open zal blijven”, klonk het.

Solidariteitsactie

Woensdag vindt om 11 uur nog een federale solidariteitsactie plaats aan de Financietoren in Brussel, waar ook een delegatie zal zijn van de gevangenisvakbonden.

The post Malaise gevangenissen: stakingsaanzeggingen geactiveerd, vanaf woensdagavond kans op staking in West-Vlaamse gevangenissen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

Wie wordt 60ste Tineke van de Watermolen? Vijf meisjes dingen naar het lintje

Men kan maar eenmaal een diamanten Tineke van de Watermolen worden. Geen zes maar vijf kandidaten smijten zich volledig voor het Jubellint van de Watermolen. De telraamspecialisten beweren dat dit jaar het 58ste Tineke van de Watermolen wordt verkozen en niet het 60ste. De organisatoren zelf tellen er de twee coronajaren bij en verkiezen zo hun 60ste Tineke. Of de

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

KIJK. Justin Timberlake maakt mopje over dronken rijden tijdens concert

Justin Timberlake maakte tijdens zijn concert in Boston een mopje over zijn arrestatie van vorige week. De zanger werd in de boeien geslagen nadat hij onder invloed van alcohol aan de kant werd gezet door een politieagent. Daarvoor moet Timberlake, die beweert slechts één Martini gedronken te hebben, zich eind juli verantwoorden in de rechtbank. Het gênante moment was voer

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »

Brussels Airport vraagt federale overheid om meer dan 100 extra agenten voor grenscontroles

De luchtvaartpolitie op Brussels Airport, die instaat voor de grenscontroles, is structureel onderbezet. De luchthavenuitbater vraagt de federale overheid om die onderbezetting ongedaan te maken. Volgens Brussels Airport zijn er 183 agenten te kort, volgens de federale politie 118. Hoe dan ook heeft die structurele onderbezetting vaak tot gevolg dat aankomende passagiers tot 3 uur lang moeten aanschuiven aan de

Lees meer »

Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter: “Genieten staat centraal”

Tijdens de zomermaanden is de belevingsweide Entre Deux Verres opnieuw toegankelijk voor het publiek. “We serveren met veel plezier een glaasje of flesje wijn, sapje of een hapje”, aldus wijnboer Martin Bacquart. “Een bezoek aan de belevingsweide kan ook de perfecte afsluiter zijn van een wandeling op en rond ons wijndomein.”
The post Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter:

Lees meer »