Tegenwoordig spoelen er meer zeehonden dan bruinvissen aan op onze stranden

De dwergvinvis die maandag op het strand van Oostende aanspoelde, is geen unicum. Spoelen er sedert enkele jaren meer zeezoogdieren aan dan vroeger door de klimaatopwarming? Voer voor een babbel met Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Jaarlijks stelt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen een rapport op over de dieren die aan onze kust aanspoelen. Het laatste officieel gepubliceerde verslag dateert van 2022. Dat jaar spoelden 45 Bruinvissen en 54 zeehonden aan op onze stranden: heel wat minder dan in 2021. Vier van de Bruinvissen strandden levend, ze zijn allemaal gestorven op het strand of tijdens pogingen om ze te redden.

Cijfers

In Belgische wateren werden twee Bultruggen gezien, en er waren twee waarnemingen van groepen Witsnuitdolfijnen. Sealife heeft in 2022 12 Grijze zeehonden en drie Gewone zeehonden opgevangen.

Dit jaar zijn er al al hondshaaien in Knokke-Heist aangespoeld, maar ook grijze zeehonden aangetroffen aan onze kust. Vorig jaar had je een orka en een lederrugschildpad. Volgens Jan Haelters zijn er in 2023 en recent niet opvallend meer dieren aangespoeld: “De cijfers schommelen, het is niet zo eenvoudig om eensluidende conclusies te trekken. Tien jaar geleden spoelden veel bruinvissen aan, de laatste jaren gaat het om meer zeehonden.”

“In vergelijking met 25 jaar geleden strandden er tien jaar geleden steeds meer bruinvissen aan onze kust. Toen zijn die dieren verhuisd van de noordelijke naar meer zuidelijke wateren. Heeft dat te maken met de klimaatopwarming? Onrechtstreeks. De hogere temperaturen hebben de voedselketen van de bruinvissen aangetast. Dat beïnvloedde het aantal algen en kreeftachtigen. Bruinvissen zijn zeer mobiel en goede zwemmers. Ze hebben zich verplaatst, daarom strandt er af en toe eentje. Nu lijkt dit gestabiliseerd of zelfs lichtjes af te nemen.”

Zeehonden

“We zien nu meer grijze zeehonden aan onze kust. Maar dat is een ander verhaal. Tijdens de middeleeuwen werden die dieren in de zuidelijke en centrale Noordzee bijna uitgeroeid. Ze bevonden zich vaak op locaties die makkelijk toegankelijk zijn voor de mensen en voor landroofdieren. Sinds ze beschermd zijn, koloniseren ze nieuwe locaties om zich ongestoord te kunnen voortplanten. Je spot ze steeds meer in de zuidelijke Noordzee, onvermijdelijk gaat dit gepaard met meer strandingen.”

“Na de stopzetting van de jacht op gewone zeehonden in de zuidelijke Noordzee, is hun populatie gegroeid. Maar je vindt geen kolonies bij ons, wel in andere landen”, aldus Jan Haelters.

The post Tegenwoordig spoelen er meer zeehonden dan bruinvissen aan op onze stranden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Alles te danken aan pépé Bjorn”: Kyana Annys hoopt na moeilijke jeugd op succesverhaal in darts

Kyana Annys (19) is een beloftevolle darter. De Meense kreeg de smaak te pakken dankzij haar pleegvader en pépé Bjorn Alliet. “Hij is een godsgeschenk”, zegt Kyana, die al een bewogen jong leven achter de rug heeft.
The post “Alles te danken aan pépé Bjorn”: Kyana Annys hoopt na moeilijke jeugd op succesverhaal in darts appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De politie treft de uitgebrande wagen met haar verkoolde lichaam aan”: de strafste verhalen achter de grootste zomerhits

‘The Ketchup Song’ is intussen meer dan twintig jaar oud, maar het catchy refreintje en bijhorende gekke dansje zitten nog steeds in het collectieve geheugen. De zussen van Las Ketchup staan vanavond op het podium van de Foute Party van Qmusic. Fout of niet, het werd een hele dikke zomerhit die de ‘Lambada’ en ‘Macarena’ moesten doen vergeten. Dit is

Lees meer »

Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen

Wildernis, het verborgen speeleiland in het Gebroeders Van Raemdonckpark, wordt voorzien van een volledig nieuwe infrastructuur. Dat gebeurt niet enkel voor de kinderen, maar ook door de kinderen tijdens het Wildernis Bouwfestival, startend op 26 augustus.
The post Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hij gaf de daders eerst nog rondleiding in zijn huis: ‘gijzelaar’ opgepakt omdat hij eigen ontvoering in scène zou hebben gezet

Het lijkt wel het scenario van een hollywoodfilm. Een man is opgepakt omdat hij zijn eigen ontvoering in scène zou hebben gezet. Drie gemaskerde mannen vallen op 4 juni het huis binnen van Hassan K. (49) en zijn gezin in Ternat. De overvallers nemen zijn partner Anna N. (49), die werkt als bevoorrader van geldautomaten, mee en dwingen haar een

Lees meer »