Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen van slechtvalken

De toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk is vanaf 15 mei opnieuw dagelijks en gratis toegankelijk als uitkijkpunt. De kerktoren was sinds 1 maart gesloten voor bezoekers om de nestende slechtvalken alle rust te gunnen in het broedseizoen. Helaas zonder succes dit jaar, de vier eieren werden niet uitgebroed.

De kerktoren domineert de skyline van Kortrijk en biedt een prachtig uitzicht over het historisch centrum van de stad en de wijde omgeving. Een beklimming van 246 treden brengt je tot op 65 meter hoogte. Daar wacht een prachtig panoramisch uitzicht over Kortrijk en omstreken. Bij helder weer is zelfs de Kemmelberg (+/- 40km ver) zichtbaar. Tijdens een bezoek aan de toren kan je bovendien de orgelmechanieken, het houten molenrad en de 49 klokken van de beiaard bewonderen.

Na iets meer dan 2 maand sluiting kunnen we de Sint-Maartenskerktoren opnieuw openstellen voor het grote publiek. Het is ook het uitgelezen moment om de komende Sinksenfeesten eens vanuit vogelperspectief te bekijken. Een belangrijke toeristische troef die we nu weer volop kunnen uitspelen om dagjestoeristen naar onze stad te lokken. Ruth Vandenberghe, schepen van Toerisme

Elk jaar sluiten we de Sint-Maartenskerktoren voor een korte periode om de slechtvalken in alle rust te laten broeden. Dit jaar raakten de eieren jammer genoeg niet uitgebroed. Bezoekers kunnen terug van de toren genieten, en we kijken uit naar volgend jaar voor nieuwe kuikens.Bert Herrewyn, schepen van Dierenwelzijn

Sluiting in broedseizoen slechtvalken

Sinds 2008 bevindt zich een nestbak voor slechtvalken op de toren. Deze werd met wisselend succes in gebruik genomen. In samenspraak met Natuurpunt en conform de wetgeving, werd sinds 2022 door het stadsbestuur beslist om de toren tijdens het broedseizoen te sluiten voor bezoekers. Dit om het broedende paar slechtvalken maximaal kansen te bieden op een succesvol broedseizoen. Dit jaar leek veelbelovend. Na de sluiting van de toren lagen begin maart al meteen 4 eieren in het nest. De eieren kwamen helaas niet uit na de broedperiode van zo’n 30 dagen. Na overleg met Natuurpunt Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen werd het nest als misbroedsel gezien. De eieren worden onderzocht. Hierdoor kan de toren sneller dan voorzien heropenen.

Praktisch

Wie het uitkijkpunt in de Sint-Maartenskerk wil bezoeken, kan vanaf 15 mei een gratis ticket afhalen bij Toerisme Kortrijk of online een tijdsslot reserveren via www.visitkortrijk.be. Dagelijks toegankelijk (maandag tot zondag) van 10 tot 17 uur. Laatste toegang om 16 uur. Een bezoek duurt gemiddeld 45 minuten. Om veiligheidsredenen kunnen maximum 50 personen tegelijk in de toren aanwezig zijn. Reserveer dus – zeker in het weekend – tijdig een tijdsslot!

The post Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen van slechtvalken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Portugese oud-premier Costa belooft aan eenheid te werken in EU

Aankomend voorzitter van de EU-regeringsleiders António Costa ziet het als zijn belangrijkste taak om aan de “eenheid te werken” binnen de Europese Unie. Dat heeft de oud-premier van Portugal via een videoverbinding gezegd meteen na afloop van de EU-top waar de EU-regeringsleiders over zijn benoeming hebben besloten. Costa neemt in december de functie over van de Belg Charles Michel.

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs

Op zaterdag 6 juli vindt in het lokaal dienstencentrum Patria de derde editie van de verzamelbeurs plaats. Het evenement is een organisatie van biljartclub De Patriavrienden.
The post Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs appeared first on KW.be.

Lees meer »

’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen

Voortaan kan je in de inkomhal van het stadsmuseum ‘t Schippershof een interactieve wand raadplegen, boordevol toeristische informatie over de grensstad. Het toeristische informatiepunt werd gesubsidieerd door de provincie en moet bezoekers toelaten om op een moderne manier aan toeristische informatie te geraken.
The post ’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee comebacks, een ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes bij Zeb of Torfs. “Daardoor al kortingen tot -70 procent”

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken: “Het is vervangen of verliezen”

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiematch tegen STVV achter gesloten deuren spelen

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »