Kleuters zwaaien juf Katy uit: “Ik ga ze missen”

Katy Dehoorne heeft op vrijdag 30 april voor de laatste keer de deur van de kleuterklas bij W’IJzer achter zich dichtgetrokken. Juf Katy (61) gaat met pensioen. “Ik ga mijn kleuters missen, maar ik ga mij niet vervelen.”

Katy Dehoorne startte haar loopbaan in 1982, in Denderhoutem, De Panne en Waregem. “In 1984 ben ik dan in Diksmuide bij W’IJzer begonnen. Eerst heb ik een aantal jaren in het eerste peuterklasje gestaan, daarna de rest van mijn carrière in de derde kleuterklas. Ik was ook ondersteunende leerkracht in het eerste leerjaar, dat was ook heel fijn.”

Katy vond onderwijs een voor de hand liggende keuze. “Ik heb academie schilderen en beeldhouwen gedaan, en werk graag met mijn handen”, lacht ze. “Bij het kleuteronderwijs kon ik mijn creativiteit volop benutten. Zo werkte ik met mijn klas aan een project rond Roger Raveel, onder de titel ‘Het gat in mijn hoofd’. Raveel gebruikte vaak lege ruimtes. In dat project hebben we gewerkt met beeld, filosofie en muziek, en maakten we een driedimensionaal kunstwerk. De bedoeling was de eigen beeldtaal om te zetten in Raveel-taal. Ook bij bijvoorbeeld het project Wijzer Water maakten we heel mooie kunstwerkjes. De kinderen van de derde kleuterklas zijn heel betrokken bij wat er leeft in de actualiteit, en zijn daarbij ook nog eens heel creatief.”

Iedereen mee

Katy was ook heel begaan met het welzijn van haar leerlingen; iedereen moest ‘mee zijn’, vond ze.

“Sommige kinderen zijn wat schuchterder dan andere, vinden niet meteen aansluiting bij de groep, en staan bijgevolg altijd alleen. Daaraan kan je als leerkracht heel wat doen. Zo was er een kindje dat helemaal geen vriendjes had en nooit iets zei. Maar het had thuis paarden. Dus zijn we met de hele klas eens op bezoek geweest bij de paardjes, en daarna bloeide dat kindje open, begon het te praten en werd het de populairste van de klas. Dat zijn dingen die je als leerkracht moet onderscheppen, waaraan je moet werken. Zo krijg je iedereen mee. Geen uitsluitingen, geen pesterijen!”

Vroeger werd er voor de derde kleuterklas een bijzonder afscheid gevierd. “We vierden het afscheid van de kleuterklas en de overgang naar het lagere onderwijs met ‘een kamp’: alle kinderen bleven op school slapen, samen met de leerkrachten en vaak ook met de ouders – en of ze het leuk vonden!”, zegt Katy. “Nu ik zelf afscheid neem van de kleuterklas, ga ik mijn kleuters en collega’s wel missen, maar ik ga me niet vervelen. Ik zal de draad weer opnemen waar ik gebleven was in de academie, ik ga mij opnieuw toeleggen op schilderen en beeldhouwen, en wie weet misschien nog wel iets meer ook.”

The post Kleuters zwaaien juf Katy uit: “Ik ga ze missen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs

Op zaterdag 6 juli vindt in het lokaal dienstencentrum Patria de derde editie van de verzamelbeurs plaats. Het evenement is een organisatie van biljartclub De Patriavrienden.
The post Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

In Groot-Brittannië zijn de stembureaus voor de parlementsverkiezingen gesloten. De sociaaldemocraten van Labour hebben overtuigend de stembusgang gewonnen en 410 van de 650 zetels in het Lagerhuis binnengehaald. Dat blijkt donderdagavond uit een gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. De conservatieve Tories van premier Rishi Sunak worden afgestraft en stranden op 131 zetels. De Liberal Democrats behalen 61 zetels,

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

KIJK. “Als je ouders je niet willen, neem ik je wel mee”: opmerkelijke ontmoeting tussen Donald Trump en jonge fan gaat viraal

Op sociale media gaan beelden viraal van een opvallende ontmoeting tussen voormalig president Donald Trump en een jonge fan. De jongen had zich als Trump verkleed en raakte tot tranen toe bewogen toen hij zijn idool zag. De ex-president probeerde het kind op te vrolijken en gaf hem plots wat “zakgeld”. Vervolgens grapte hij dat hij de kleine dubbelganger wel

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

Moen feest kent gedroomde start

Het driedaags muziekfestival Moen Feest heeft zijn start niet gemist. Kon moeilijk anders met een aaneenschakeling van topartiesten.
The post Moen feest kent gedroomde start appeared first on KW.be.

Lees meer »

Studie: luchtvervuiling oorzaak 7 procent doden in Indiase steden

Ruim 7 procent van alle sterfgevallen in tien van de grootste steden van India houdt verband met luchtvervuiling. De situatie is het ernstigst in hoofdstad New Delhi. Dat blijkt uit onderzoek van een door India geleid team wetenschappers. Zij roepen op tot actie om tienduizenden levens per jaar te redden.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen

Haike Demuylder en Ruben Raedt, eigenaars van babyboetiek Orsetto, openden Casa Osito, een vakantiewoning in Spanje volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen. “Kindvriendelijke, volledig uitgeruste vakantiewoningen in het buitenland zijn quasi onbestaand.”
The post Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen appeared first on KW.be.

Lees meer »