103-jarige Kortrijkzaan André Debaets overleden

In het wzc Sint-Carolus is vorige zaterdag 4 mei de 103-jarige André Debaets overleden. Op vijf dagen na stierf hij twee jaar na zijn echtgenote Jeanne De Brouwere die eind april 2022 zelf twee maanden voor haar 100ste verjaardag overleed. Vier dagen eerder waren ze toen 78 jaar getrouwd. Nu zouden ze 80 jaar getrouwd geweest zijn. Hun huwelijks had nog tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats, enkele maanden vóór de bevrijding van Kortrijk.

André en Jeanne hadden vroeger een kachelhandel in de Oudenaardsesteenweg. Andrés vader fabriceerde zelf kachels in de Sint-Denijseweg en André heeft nog geholpen. Ze runden hun winkel tot begin de jaren negentig. Op die plaats kwam nog een tijdje fotozaak De Neve maar later werd het gebouw gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. André en Jeanne hebben dan nog 30 jaar op een flat in de Theodoor Sevenslaan gewoond. Ze vormden een hecht koppel. In 2019 verhuisden ze dan naar Sint-Carolus. Ze liepen een paar jaar later corona op. André kwam er weer bovenop, zijn echtgenote helaas niet.

Scouts

In zijn jeugdjaren was André Debaets een scout in hart en nieren. Zeven jaar was actief bij de Kortrijke scoutsgroep Sint-Michiel. Tijdens de oorlog moesten ze de activiteiten stopzetten maar doordat hij EHBO kende, ging hij bij het Rode Kruis, waardoor hij niet opgeroepen werd. Hij heeft hulp geboden bij de bombardementen op Kortrijk en werd gedecoreerd. “Onze vader is altijd scout gebleven”, zegt dochter Chris. “Hij was een man van principes. Altijd respectvol voor anderen. Hij was en bleef een wijs man en heeft ook heel hard gewerkt. Hij had een heel brede interesse. Hij heeft zelfs nog banjo gespeeld en tekende ook.”

André Debaets was vader van zes kinderen – een zoon en vijf dochters – van wie er drie overleden zijn. Er zijn 11 kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen. Het afscheid heeft plaats op vrijdag 10 mei om 12.30 uur in de aula van het crematorium Uitzicht in Kortrijk.

The post 103-jarige Kortrijkzaan André Debaets overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Amper een maand na een vorige veroordeling kon een 34-jarige automobiliste in Moen bij Zwevegem opnieuw met een glas teveel achter het stuur geklist worden. Alhoewel het niet nodig was, drong ze samen met haar advocaat zelf aan op een alcoholslot.
The post Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

“Ik ben alles kwijt”: getuigenissen van slachtoffers geven hallucinante inkijk in werkwijze van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Is het aandeel Tesla te duur?

17:07 De Amerikaanse autobouwer zag deze week 100 miljard dollar beurswaarde bijkomen na mooie verkoopcijfers. Maar is het aandeel met een verwachte koers-winstverhouding van 95 niet te duur?

Lees meer »

Grenswegen gesloten tijdens EK-match Frankrijk-België: “Om risico’s op ordeverstoring en vandalisme zoveel mogelijk te beperken”

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België maandag — in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland — zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Tegen eind deze week moeten ze elkaar recht in de ogen kijken: hoe Bart De Wever Vooruit aan tafel krijgt én houdt

Drie weken na de stembusslag bracht preformateur Bart De Wever (N-VA) de vijf gedoodverfde federale coalitiepartners een eerste keer rond dezelfde tafel. Maar na therapeutische sessies over economie, energie en defensie zal De Wever toch ook de explosieve dossiers moeten aansnijden. Die beloven vooral voor Vooruit moeilijk te liggen. In welke departementen gebeuren de miljarden euro’s aan besparingen?

Lees meer »

Vier personen opgepakt voor plannen van staatsgreep in Oekraïne

In Oekraïne zijn zondag vier personen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze een staatsgreep wilden plegen in Kiev. De groep zou al enige tijd in de weer zijn geweest met het posten van berichten op sociale media om de huidige Oekraïense regering in diskrediet te brengen. Daarin werd onder meer opgeroepen tot een staatsgreep.

Lees meer »

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »