291 Bruggelingen kregen een GAS-boete voor het dumpen van een sigarettenpeuk

291 Bruggelingen kregen het voorbije jaar een GAS-boete voor het dumpen van een sigarettenpeuk. Met de campagne ‘Geen peuken op de grond’ zet Brugge extra in op de sensibilisering van rokers. Dat staat in het GAS-jaarverslag van de Stad Brugge.

Met 291 inbreuken voor het foutief weggooien van sigarettenpeuken, beseft het Brugse stadsbestuur dat er werk aan de winkel is. “Met de campagne ‘Geen peuken op de grond’ richten we ons op rokers die de gewoonte hebben om hun sigarettenpeuken zonder nadenken weg te gooien”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Die peuken geraken vast tussen de straattegels en belanden via de riolen in de natuur. De vernieuwde openbare afvalmanden zijn perfect uitgerust voor het deponeren van sigarettenpeuken en er is dus geen excuus meer om die zomaar op de grond te gooien. Door preventief, bemiddelend en waar nodig toch repressief op te treden, pakken we de overlast en de gevolgen ervan snel en doeltreffend aan”, aldus de Brugse burgemeester.

Stijging

De strijd tegen sigarettenpeuken is slechts één onderdeel van het GAS-jaarverslag. In 2023 heeft de GAS-dienst van Stad Brugge 1.162 GAS-vaststellingen van inbreuken ontvangen. Dit is een stijging van 53 procent ten opzichte van 2022, toen nog 760 vaststellingen. Ten opzichte van 2021 gaat het om een stijging van maar liefst 71 procent.

Bij het grootste deel van de inbreuken gaat het om afvalinbreuken (740 vaststellingen). In 2022 waren dit er nog 452. Er is dus sprake van een stijging van 64 procent ten opzichte van vorig jaar.

Burgemeester Dirk De fauw geeft duiding: “Al enkele jaren stijgen de afvalinbreuken en dat was in 2023 niet anders. Deze worden onderverdeeld in enkele subcategorieën met daarin twee uitschieters, namelijk de inbreuken op de afvalkalender met 349 gevallen. Het gaat onder meer om het foutief aanbieden van huishoudelijk afval. Daarnaast waren er 344 gevallen van sluikstorten op openbare plaatsen, onder andere zwerfvuil zoals sigarettenpeuken.”

Wildplassen

De tweede grootste categorie is wildplassen met 124 vaststellingen. Dat is exact evenveel als in 2022. De top drie kan afgesloten worden met de inbreuken op het conformiteitsattest (51). De ‘Verordening op het verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen’ werd in de gemeenteraadszitting van 24 april 2023 goedgekeurd met als bedoeling te kunnen optreden als een conformiteitsattest ontbreekt. Dit attest is sinds kort verplicht bij het verhuren of ter beschikking stellen van een woning.

Een conformiteitsattest is een document waaruit blijkt dat een huurwoning aan alle kwaliteitsnormen voldoet (op het gebied van veiligheid, gezondheid, woonkwaliteit en woonbezetting) en is een middel om aan te tonen aan potentiële huurders dat een woning geschikt is (bewoonbaar) of niet (onbewoonbaar). Hoe meer huurwoningen over een gunstig conformiteitsattest beschikken, hoe meer gezinnen er in een gezonde en veilige woning kunnen wonen.

Bemiddeling

Daarna volgen de inbreuken op ‘Nachtlawaai’ en ‘Horecaterrassen menuborden’, goed voor elk 40 vaststellingen.

“Voor heel wat inbreuken wordt er een GAS-bemiddeling aangeboden, gerelateerd aan de feiten en in samenwerking met heel wat partners. “Concreet is dat voor 2023 bij 501 GAS-dossiers het geval. Dat is een stijging van maar liefst 43 procent”, besluit Dirk De fauw.

The post 291 Bruggelingen kregen een GAS-boete voor het dumpen van een sigarettenpeuk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater

Het bekende hotel B&B Geste d’Alice in de Distellaan in Westende heeft nieuwe uitbaters. Kochar en Anni Karapetyan maken er meteen een gezellig hotel van, met heel wat mogelijkheden.
The post Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zo wordt het haast onmogelijk gekwalificeerde mensen te houden”: Wesley Sonck reageert op afscheid bij Belgische voetbalbond

Wesley Sonck (45) heeft in een niet mis te verstane boodschap op zijn Instagrampagina gereageerd op zijn afscheid bij de Belgische voetbalbond. De ex-speler en gewezen Rode Duivel was er bondscoach van België U19. Sonck bedankt voor het volgens hem erg vage voorstel op korte termijn waarin hij bovendien zijn tv-werk als analist moest laten vallen. Sonck: “Op deze manier

Lees meer »

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Vlaams Belang voert deze zomer luchtreclame

Het Vlaams Belang voert deze zomer promotie met een vliegtuigje met spandoek. Het reclamevliegtuig zal gedurende tien dagen in Vlaanderen te zien zijn. “We zetten alles op alles voor de lokale verkiezingen”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het Vlaams Belang zal deze zomer zichtbaar aanwezig zijn, te land en in de lucht.”

Lees meer »

De middeleeuwen in Oosthof

Het tweede Middeleeuws Festival op zaterdag 13 en zondag 14 juli brengt maar liefst 700 deelnemers en ruim 50 internationale handelaars naar Snellegem en het Oosthof. Zelfs de Rode Ridder zal er een weekendje vertoeven.
The post De middeleeuwen in Oosthof appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu ‘The Man with 1.000 Kids’: “Ik ben geen monster”

De rechter legde hem een donorverbod op toen aan het licht kwam dat honderden kinderen werden verwekt met zijn zaad. Jonathan Meijer (42) is het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Daarin getuigen enkele ouders over Meijers “onverzadigbare drang om zich zoveel mogelijk voort te planten”. “Die documentaire is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek

Lees meer »

Feestelijke opening van N35 na 25 jaar aanslepend dossier

Op 5 juli is het project voor de heraanleg van de N35, de belangrijke verkeersader die door Veurne, Koksijde en De Panne, eindelijk afgerond. Aan Sporthal Den Oosthoek werd de N35 feestelijk geopend en wijdden de lokale besturen en bewoners het heraangelegde fietspad in met een fietstochtje tot aan de rotonde in de Slableedstraat in Veurne.
The post Feestelijke

Lees meer »

CD&V Torhout zet de jongeren voorop

CD&V Torhout heeft haar definitieve lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Opvallend: direct na lijsttrekker Kristof Audenaert, zelf ook maar 41, staan drie nieuwe, jonge kandidaten: Ellen Degrande, Gianni Verhouwe en Stijn Deboysere. “Een duidelijk signaal dat we de jongeren voorop zetten.”
The post CD&V Torhout zet de jongeren voorop appeared first on KW.be.

Lees meer »