Expo over de tegenpolen James Ensor en Adrien de Gerlache

In hun expo ‘Tegenpolen, een artistieke tijdreis naar Antartica’, stellen fotograaf Mike Louagie en auteur Lien De Ruyck dat het artistieke parcours van kunstschilder James Ensor en de avontuurlijke route van Poolreiziger Adrien de Gerlache elkaar op het einde van de 19de eeuw moeten hebben gekruist. De schilder van het licht versus de expeditieleider die de maandenlange poolnacht trotseerde.

De tentoonstelling is een tweeluik waarbij het duo de band tussen de honkvaste Oostendse kunstschilder en de pionierende ondernemende Zuidpoolreiziger Adrien de Gerlache in woord en beeld illustreren. Oostendenaar Ensor (1860-1949) en de in Hasselt geboren de Gerlache (1866-1934) hebben elkaar zo goed als zeker zowel in Oostende als bij gemeenschappelijke vrienden in Brussel ontmoet. Van 1890 tot 1902 woonde de Gerlache in de Rogierlaan 60 in Oostende en voer hij als luitenant op de mailboten van de Oostende-Doverlijn. Trouwens wat vroeger studeerde hij al aan de Oostende Zeevaartschool. Vanuit deze havenstad vertrok hij op 16 augustus 1897 ook op zijn memorabele Zuidpoolexpeditie met de driemaster Belgica. Maandenlang zouden hij en zijn bemanning, gevangen in het pakijs, de immer donkere poolwinter moeten trotseren. Ondertussen ving Ensor het heldere Noordzeelicht in zijn schilderijen. De twee moeten elkaar dus in het relatief kleine kuststad ontmoet hebben. Beiden deelden alvast de liefde voor Oostende en de zee.

Voor Adrien

Maar ook in Brussel hadden ze gemeenschappelijke vrienden.Tijdens zijn studies aan de Koninklijke Academie daar was Ensor kind aan huis bij de familie Rousseau. Vader Ernest was rector en professor aan de Vrije Universiteit. Zijn zoon Ernest jr. was bevriend met Ensor en woonde op een boogscheut van Adrien. Tijdens de vele avondlijke reünies ten huize Rousseau waar politici, kunstenaars, anarchisten, wetenschappers met elkaar discussieerden, plannen smeedden en musiceerden ging er een nieuwe wereld voor de jonge James open. Ensor was ook lid van de avantgarde kunstgroep Les XX. Hoogstwaarschijnlijk hebben Ensor en de Gerlache, die veel kunstenaars kende, elkaar op een van die kunstsalons ontmoet. Zeker is dat de Oostendenaar zijn ets ‘Les Patineurs’ opgedragen (‘voor Adrien’) en geschonken heeft aan de Gerlache. Als kunstminnend man heeft de Gerlache in het interbellum zowel in Noorwegen als Italië nog diverse kunstexpo’s georganiseerd waarbij ook werken uit Ensors oeuvre werden tentoongesteld.

Ongerepte schoonheid

De in Oostende geboren en getogen maritiem fotograaf Mike Louagie (62) en auteur Lien De Ruyck (38) kregen dankzij rederij Ponant de kans om de poolgebieden, en Antarctica in het bijzonder, te verkennen in het kielzog van de Belgica. De tentoonstelling focust ook op Antarctica vandaag, met een reeks indrukwekkende foto’s van Mike Louagie. “Een eeuw later kijken we met een dubbel gevoel naar de laatste plek op aarde die officieel aan niemand toehoort: enerzijds is er de onvoorstelbare ongerepte schoonheid van dit continent tegenover de smeltende ijskappen en inklappende biodiversiteit waar de mens schuldig pleit”, stellen de twee curatoren van de expo.

De tentoonstelling die deel uitmaakt van het Festival Ensor 2024 is ook een unieke gelegenheid om een van de mooiste art nouveau-gebouwen van Oostende te ontdekken, het LIGO, beter bekend als de ‘Albertschool’, ontworpen door stadsarchitect Achille-Emile Raoux in het begin van de twintigste eeuw.

De expo loopt van 1 mei tot 16 juni, elk weekend en op feestdagen van 10u tot 17u30 in LIGO, Ooststraat 29 (zijstraat van de Kapellestraat) Oostende.Toegangsprijs: 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.

The post Expo over de tegenpolen James Ensor en Adrien de Gerlache is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

Opening van zomerspeelplaats tijdens foodtruckfestival lokt onmiddellijk veel bezoekers naar Stationsplein in Roeselare

Zaterdagmiddag werd de zomerspeelplaats op het Stationsplein in Roeselare officieel geopend. Dat gebeurde tijdens een nieuw, gesmaakt evenement. Het foodtruckfestival voor kinderen lokte onmiddellijk veel bezoekers.
The post Opening van zomerspeelplaats tijdens foodtruckfestival lokt onmiddellijk veel bezoekers naar Stationsplein in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest

De kieslijst van Vlaams Belang Zedelgem is bijna volledig, kondigde de partij tijdens haar tuinfeest aan. De 27 vertrouwde en nieuwe kandidaten willen de straat op en luisteren naar wat anders kan. Op 13 oktober verwacht Vlaams Belang een zetelwinst, voor meer inspraak voor de Zedelgemnaar.
The post Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest appeared first

Lees meer »

Grote hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: afkomstig van oud kerkhof

In Koekelare zijn heel wat menselijke resten gevonden, tijdens graafwerken vlak bij de kerk. De beenderen zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. Zo’n 50 jaar geleden werd dat kerkhof weggehaald voor de aanleg van 2 nieuwe pleinen, maar waarschijnlijk gebeurde dat niet zorgvuldig. Het Agentschap Onroerend Erfgoed beslist nu wat er met de beenderen zal gebeuren. Intussen

Lees meer »

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »