Subsidie voor private kapelletjes: Wingene wil privé-eigenaars en vrijwilligers financieel steunen in het onderhoud van waardevol lokaal erfgoed

“Kapelletjes vormen waardevol lokaal erfgoed. Niet alleen getuigen ze van eeuwenlange culturele tradities, ze geven ook mee vorm en karakter aan hun omgeving. Veel kapelletjes zijn echter niet beschermd, waardoor eigenaars het soms moeilijk hebben met het onderhoud ”, zegt Brecht Warnez, schepen van cultuur. Daarom wil het gemeentebestuur eigenaars of verzorgers van private kapelletjes financieel ondersteunen voor het onderhoud van niet-beschermde kapellen.

Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Oppositieraadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen) wou tijdens de jongste gemeenteraad weten, om hoeveel kapelletjes het eigenlijk gaat. “Ik schat tussen de 100 en 150”, gokte schepen Warnez, die aanstipte dat er in Wingene alvast één fietsroute bestaat die alleen al 40 kapelletjes verbindt.

In kaart brengen

Het nieuwe subsidiereglement geldt vanaf mei voor bijvoorbeeld herstellingen, schilderwerken, preventieve behandelingen of algemeen onderhoud. De kostprijs moet hoger liggen dan 250 euro en tot 75% kan gesubsidieerd worden met een maximum van 750 euro per kapel. De maatregel dient een dubbel doel: privé-eigenaars van kapelletjes een financieel duwtje in de rug geven en het precieze aantal private kapelletjes beter in kaart brengen. Aanvragers van een subsidie wordt dan ook gevraagd hun kapel te registreren op www.kapelletjes.be. Maar ook andere inwoners kunnen hun verhalen en tradities op deze website delen.

Fietsroute

Twee inwoonsters gingen reeds met het thema aan de slag en tekenden een fietsroute uit van 28,9 km langs een 40-tal kapelletjes in hun buurt. “Zo’n initiatief past perfect binnen onze doelstelling, om de kapelletjes te herwaarderen”, aldus nog schepen Warnez. Het voorstel werd eenparig goedgekeurd. De routebeschrijving kan je terugvinden op www.wingene.be/kapelletjes-fietsroute.

Het volledige subsidiereglement met daarin de voorwaarden en aanvraagprocedure is beschikbaar op www.wingene.be/kapelletjes.

The post Subsidie voor private kapelletjes: Wingene wil privé-eigenaars en vrijwilligers financieel steunen in het onderhoud van waardevol lokaal erfgoed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten

Voor maar liefst zeven MMI-leraren en logistiek directeur Cornette betekende 30 juni het einde van een rijkgevulde onderwijscarrière. Ze hebben met zijn allen ongeveer 270 dienstjaren achter de kiezen.
The post MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten appeared first on KW.be.

Lees meer »

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Prefinanciering Vlaamse subsidie voor tennisloods in Veurne

De bouwwerken voor de nieuwe indoortennishal met padel op het Will Tura-sportpark in Veurne schieten goed op, maar toch blijkt er ineens een onverwachte kink in de kabel te zijn. De toegekende Vlaamse subsidie voor sportinfrastructuur ten bedrage van 533.160 euro zal pas worden uitbetaald na de voorlopige oplevering van de sportinfrastructuur. Daardoor zit de bouwheer even met een liquiditeitsprobleem.<br

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »