Koffers vol herinneringen voor bewoners woonzorgcentra Sint-Godelieve in Gistel

In woonzorgcentrum Sint-Godelieve maken ze tegenwoordig gebruik van zogenaamde reminiscentiekoffers. In die koffers steken tal van items om bij personen met én zonder dementie gesprekken aan te knopen en herinneringen op te halen.

Het initiatief gaat uit van de cultuurpartner Ginter en onroerenderfgoeddienst Polderrand, twee organisaties die over verschillende steden en gemeenten werken. Gistel is één van de deelnemende partnersteden en mocht dus ook een reminiscentiekoffer in ontvangst nemen voor het lokale woonzorgcentrum in de Sint-Jans-Gasthuisstraat. “In die koffers zitten verschillende objecten die helpen om met bewoners in gesprek te gaan en herinneringen op te halen. Dat kan dienst doen bij personen met dementie, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Het brengt ook dialoog tussen de bewoners onderling op gang”, zegt cultuurschepen Ann Bentein (Open Vld). “In de eerste koffer vormen volkscafés het centrale thema. Een kaartspel, rondjes van een sjoelbak, dobbelstenen, oude affiches en foto’s, een flesopener, bierviltjes en glazen zorgen voor tastbare aanknopingspunten. En verder steken er ook gerichte vragen in de koffer. Ging je vroeger vaak op café? of Zat je liever aan de toog of aan tafel? zijn maar enkele voorbeelden.”

Drie onderwerpen

Leuk detail: de koffers en items zijn afgestemd op de stad waarvoor ze bestemd zijn. In het geval van Gistel gaat het om foto’s van cafés van weleer, zoals de Palingpot. Om tot die foto’s te komen, wierp de stad een lijntje uit naar heemkring Gestella. “Er komen nog drie reminiscentiekoffers aan, telkens met een ander onderwerp”, weet Klaas Staelens van de dienst Vrije Tijd. “Met voeding, huis en tuin, en kindertijd komt er nog een pak gespreksstof op de bewoners af. Elke koffer blijft die lokale toets krijgen”, besluit Staelens.

Als lid van Ginter kregen ook Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Ichtegem, Koekelare, Kortemark en Oudenburg zo’n koffer, telkens eentje per woonzorgcentrum.

The post Koffers vol herinneringen voor bewoners woonzorgcentra Sint-Godelieve in Gistel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaams Belang Kortrijk maakt nu ook volledig programma bekend

Nadat eind augustus de top 10 en grote speerpunten bekend werden gemaakt, kwam Vlaams Belang Kortrijk zondag met hun volledige lijst. Op maandag 9 september werd het volledige programma met de wereld gedeeld. Dat telt in totaal bijna 80 pagina’s.
The post Vlaams Belang Kortrijk maakt nu ook volledig programma bekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Poetin: “Als Oekraïne langeafstandswapens mag gebruiken, zijn NAVO-landen in oorlog met Rusland”

Als Oekraïne groen licht krijgt van westerse landen om langeafstandswapens te gebruiken, dan zijn de NAVO-landen in oorlog met Rusland. Die waarschuwing stuurde de Russische president Vladimir Poetin de wereld in. “Dit zou niets minder dan een directe deelname van de NAVO-landen aan de oorlog in Oekraïne betekenen”, klonk het. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in deze

Lees meer »

Donald Trump op sociaal medium: “Ik haat Taylor Swift”

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zijn afkeer voor zangeres Taylor Swift duidelijk laten merken. De voormalige Amerikaanse president schreef zondag in een bericht op Truth Social in hoofdletters “Ik haat Taylor Swift”, zonder verdere uitleg of context.

Lees meer »

“Oekraïne wil de oorlog voelbaar maken”: drones raken Moskou, maar ligt Poetin daar wakker van?

In Rusland is er voor het eerst een burger omgekomen door een Oekraïense drone die insloeg nabij Moskou. Dat gebeurde tijdens een aanval die de grootste van de oorlog wordt genoemd. Oekraïne wil de oorlog voelbaar maken voor de Russische bevolking. Maar helpt dat wel om Poetins macht te ondergraven? En hoeveel burgers stierven er eigenlijk al op Russisch grondgebied?

Lees meer »

Jorina uit ‘Blind getrouwd’ viel 15 kilo af: “Nu durf ik bepaalde kledij weer aan te trekken”

“Ik heb een aantal keren in de friendzone gezeten.” De zoektocht naar een partner liep stroef voor Jorina Van Rompaey (32) en dus schreef de onthaalmedewerkster uit Lier zich in voor ‘Blind getrouwd’. Jorina’s moeilijke datingverleden had alles te maken met haar zelfbeeld en gewicht, maar nu ze 15 kilo is afgevallen, staat ze vol zelfvertrouwen voor het altaar. “Ik

Lees meer »

Laure Lapanne wil betreurde vader Pascal opvolgen in gemeenteraad Poperinge: “Ik wil meewerken aan vernieuwing”

Op plaats acht op de lijst van het liberale project Bewust, vinden we Laure Lapanne uit Abele. Zij wil als gemeenteraadslid haar betreurde vader Pascal Lapanne opvolgen, die stierf op 8 januari 2022, na complicaties van een ongelukkige val. “Ik wil mij onder meer inzetten voor de punten waarvoor hij streed”, zegt Laure Lapanne.
The post Laure Lapanne wil

Lees meer »

53-jarige fietser komt om bij aanrijding

In Kontich is vrijdagavond een 53-jarige man om het leven gekomen toen hij op de fiets in aanrijding kwam met een wagen. Dat bevestigt de lokale politiezone Hekla. De 24-jarige bestuurder van de wagen bleef ongedeerd.

Lees meer »

Van de baan: US Open-winnaar Sinner definitief vrijgepleit van dopinggebruik

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) gaat niet in beroep tegen de vrijspraak van Jannik Sinner (23). De Italiaanse tennisser, vorige week nog laureaat op de US Open, werd op 19 augustus al vrijgesproken door het International Tennis Integrity Agency (ITIA) voor zijn dubbele positieve test op minieme hoeveelheden reststoffen clostebol, een anabole steroïde.

Lees meer »

Prinses Delphine eert overleden schoonvader en oorlogsheld op oorlogsherdenking in Maastricht

Prinses Delphine (56) heeft haar schoonvader en oorlogsheld John O’Hare herdacht op haar sociale media. Samen met haar gezin was de dochter van Albert II aanwezig op een oorlogsherdenking in Maastricht. Op 14 september was het namelijk 80 jaar geleden dat Maastricht als eerste stad van Nederland werd bevrijd. “Een memorabel weekend”, klinkt het bij een reeks foto’s op Instagram.

Lees meer »

Amerika-expert na tweede moordpoging op Trump: “Hij heeft vijanden die het op zijn leven hebben gemunt, daar kunnen z’n marketeers mee aan de slag”

Negen weken nadat een 20-jarige man tijdens een campagnebijeenkomst een mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump pleegde, werd een 58-jarige gewapende man aangehouden die de golfspelende Trump nabij zijn huis in Florida in het vizier nam. Wat betekent dit voor Trumps kansen om het Witte Huis te heroveren? Expert Amerikaanse politiek Herman Matthijs (VUB): “Zijn campagneteam zal dit zeker uitspelen.”

Lees meer »