“Anderen waarschuwen voor alcoholcontroles getuigt van weinig burgerzin”: VIAS scherp nadat schepen De Panne alcoholcontrole aankondigt

In een Facebookgroep die het reilen en zeilen in De Panne al langer kritisch op de korrel neemt, dook een screenshot op van een interne telegram van sterrenchef en schepen Stéphane Buyens (ACT!E) uit De Panne. Daarop staat ‘blaascontrole digaverde nu’.

“Dat zien we liever niet”, reageert Stef Willems, woordvoerder van VIAS, het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid. “Zo zorg je ervoor dat mensen met een glaasje op een andere route nemen.” Buyens had naar eigen zeggen de beste bedoelingen.

Om te sensibiliseren

Mag een schepen een politiecontrole aankondigen? Daarover gaat de discussie nadat in een Facebookgroep een screenshot is opgedoken waarin Stéphane Buyens van sterrenrestaurant Le Fox, en tevens schepen in De Panne, een alcoholcontrole die plaatsvond in de kijker zette.

“Dat was in een interne telegramgroep”, reageert Buyens. “Dat dit nu opduikt op sociale media is een slag onder de gordel. Ik ben meteen uit die groep gestapt. Ik zette dat erop om mensen te waarschuwen. Tijdens een etentje wordt al eens een glas gedronken. Als mensen dan weten waar er gecontroleerd wordt, dan kunnen ze de tram nemen of een taxi bellen.”

“Het was dus om te sensibiliseren. Bovendien is zo’n info delen niet onwettelijk. Ik heb mijn lesje nu wel geleerd. Ik postte dat vooral vanuit mijn functie van horecaman en niet als schepen. Ik wil benadrukken dat ik niets tegen alcoholcontroles heb, integendeel.”

Niet op de hoogte

De telegramgroep waarover Buyens het heeft, telt 5.599 leden blijkt uit het screenshot dat we op onze redactie ontvingen. Dat is dus meer dan een kleine vriendengroep. Waarnemend burgemeester Wim Janssens (ACT!E) wil liever niet reageren:

“Ik heb Buyens gehoord en wil als tijdelijk, waarnemend burgemeester geen uitspraken doen over politionele zaken. Het enige wat ik wil meegeven is dat wij als politici niet op de hoogte zijn van waar en wanneer er gecontroleerd wordt.”

Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) wil kort reageren tijdens zijn verlof: “De dag dat moraalridders op Facebook zullen bepalen wat al dan niet mag, is nog lang niet aangebroken. Ik zal schepen Buyens niet op de vingers tikken, want hij heeft niets strafbaar gedaan. Dit is een verhaal met nuances, maar het stoort me dat zaken uit de persoonlijke levenssfeer zomaar te grabbel worden gegooid.”

Weinig burgerzin

VIAS-woordvoerder Stef Willems ziet posts zoals die van Buyens liever niet. “Dat is niet sensibiliseren, maar waarschuwen op het moment zelf. Sensibiliseren is zo’n controle vooraf aankondigen. Uit een onderzoek dat we een paar jaar terug hebben gevoerd, blijkt dat één op de tien Belgen doelbewust middelen zoals sociale media, een radarverklikker of een app gebruikt om alcoholcontroles te vermijden. Als je geen alcohol hebt gedronken, heb je geen reden om zo’n controle te omzeilen.”

“Je moet vooral sensibiliseren om geen alcohol te drinken als je moet rijden. Andere bestuurders waarschuwen voor politiecontroles getuigt van weinig burgerzin. Het bemoeilijkt ook de taak van de politie. Een controle kan tot meer leiden. Denk maar aan de monsterboete van 6,2 miljoen euro die deze week aan het licht kwam. Je waarschuwt iemand niet voor een alcoholcontrole als die niet heeft gedronken.”

“Wie zo’n post ziet en iets te diep in het glas heeft gekeken, kan zo de controle omzeilen. Je mag er niet aan denken dat er dan een ongeval zou gebeuren. ‘Waarom controleert de politie niet?’, hoor je dan. Anders ligt het wanneer de politie zelf een grootschalige controle vooraf aankondigt. Dan is dat wel sensibiliserend.”

(GUS)

The post “Anderen waarschuwen voor alcoholcontroles getuigt van weinig burgerzin”: VIAS scherp nadat schepen De Panne alcoholcontrole aankondigt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen

Het populaire Heulse allround café Den Hert, bekend voor zijn weekendambiance, sluit vrijdag 5 juli voor één dag zijn café. Ze verhuizen naar Heule-Watermolen ter gelegenheid van de jubelfeesten. Dit weekend verkiezen ze daar tijdens de 80ste Watermolenfeesten het 60ste Tineke van de Watermolen.
The post Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

KIJK. “Als je ouders je niet willen, neem ik je wel mee”: opmerkelijke ontmoeting tussen Donald Trump en jonge fan gaat viraal

Op sociale media gaan beelden viraal van een opvallende ontmoeting tussen voormalig president Donald Trump en een jonge fan. De jongen had zich als Trump verkleed en raakte tot tranen toe bewogen toen hij zijn idool zag. De ex-president probeerde het kind op te vrolijken en gaf hem plots wat “zakgeld”. Vervolgens grapte hij dat hij de kleine dubbelganger wel

Lees meer »