Katalien Dendooven van het Wit-Gele Kruis wil meer positieve verhalen over de zorg: “Mentaliteit moet echt veranderen”

Katalien Dendooven, algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, zag de laatste tijd wat negatieve stukken over de zorg verschijnen in de pers en besloot voor ons in de pen te kruipen: “Alleen door meer te focussen op het positieve zullen we ervoor zorgen dat jonge mensen ook goesting krijgen om als zorgverlener zingeving te vinden.”

“‘Als er niets gebeurt, stevenen we af op een zorginfarct.’ ‘De ineenstorting van onze gezondheidszorg is nabij.’ ‘Het worden 10 jaren van stress in de gezondheidszorg.’ Enkele voorbeelden van krantenkoppen die de afgelopen dagen naar ons hoofd werden geslingerd. Voortdurend wordt door de media, de politiek en andere beleidsmakers benadrukt met welke problemen onze sector te kampen heeft. Slecht nieuws lokt nu eenmaal meer lezers en kijkers, maar van onze beleidsmakers mag je toch een andere ingesteldheid verwachten. Zij dienen mijn inziens te ondersteunen door beleidskeuzes te maken die inzetten op preventie, op de kracht van data en digitalisering, op positieve beeldvorming, … en hiervoor ook de nodige financiële ondersteuning vrijmaken.

“Het negativisme zal absoluut niet bijdragen aan de oplossing van alle uitdagingen waar we voor staan”

Als leidinggevende van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen heb ik het voorrecht om dagelijks te ervaren hoe thuiszorg en ouderenzorg er écht aan toe gaan. Ik wil dan ook graag wat meer nuance brengen in de beeldvorming die over onze sector wordt opgehangen. We moeten niet naïef zijn en de uitdagingen waar we voor staan onder de mat schuiven, maar het eenzijdige negativisme zal absoluut niet bijdragen aan de oplossing van alle uitdagingen waar we voor staan – integendeel zelfs.

Zorg als voorrecht

Ik mocht twee weken geleden mee op dienst met Marie-Anne, thuisverpleegkundige in Loppem. Haar toewijding en professionaliteit toverden bij elk van haar patiënten én hun mantelzorgers dankbaarheid op het gezicht. De voldoening dat haar inzet en warme zorg ertoe bijdragen dat deze ouderen in hun vertrouwde omgeving kunnen wonen, is hartverwarmend om te ervaren. Verschillende patiënten hebben me expliciet gezegd dat het dankzij Marie-Anne en haar collega’s thuisverpleegkundigen, zorgkundigen, verzorgenden, kinesitherapeuten, poetshulpen, huisartsen, mantelzorgers… is dat zij op zo’n goed georganiseerde en gecoördineerde zorg kunnen rekenen. Ze beseffen maar al te goed dat dit een heel groot voorrecht is dat zij in België mogen ervaren. Dit komt jammer genoeg zelden aan bod in de media.

Tijd voor nieuwe beweging

De mooie verhalen wegen veel zwaarder door dan de negatieve berichtgeving die we in de kranten en op sociale media te lezen krijgen. Laat ons samen een beweging in gang zetten die de zorgsector op een positieve manier naar buiten brengt. Alleen op die manier zullen we ervoor kunnen zorgen dat jonge mensen ook de goesting krijgen om als zorgverlener zingeving te vinden. Als zorgsector zijn we zelf het best geplaatst om dat ambassadeurschap op te nemen. Laat ons vooral stoppen met de nestbevuiling waar velen zich tegenwoordig aan bezondigen. De overgrote meerderheid van de zorgorganisaties zijn heel warme organisaties die getriggerd zijn om creatieve oplossingen te zoeken voor de uitdagingen die op ons pad liggen. We vragen van de politiek en beleidsmakers alleen de moed en ondersteuning om hiervoor regelruimte en middelen te voorzien.

Zoals Wannes Cappelle het met zijn West-Vlaamse nuchterheid zo sappig verwoordt: ’t Is nog al nie naar de wuppe!”

Met positieve groeten,

Katalien Dendooven

The post Katalien Dendooven van het Wit-Gele Kruis wil meer positieve verhalen over de zorg: “Mentaliteit moet echt veranderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen

Op zaterdag 28 september komen de 50-jarigen, met geboortejaar 1974, samen voor een feestelijke reünie. Iedereen die Meulebeke ademt, is welkom. Het organisatiecomité stond tien jaar geleden al in voor een legendarisch feest voor de 40-jarigen.
The post Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, maar voormalig Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof begint nu tweede carrière als bestuurder bij Antwerp

Steve Van den Kerkhof, de man die vorig jaar na 22 jaar zijn CEO-positie bij Plopsa vaarwel moest zeggen omwille van tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, is lid geworden van het bestuursorgaan van Antwerp als extern bestuurder. De gewezen CEO van de pretparkengroep was sinds januari bij de Great Old aan de slag als consultant.

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp

Oldtimerfreak Philippe Claeys organiseert voor de zesde keer een rit voor oldtimers en exclusieve wagens. Hij tekende een nieuw parcours uit van 90 km. De bolides rijden dit op zondag 14 juli af vanuit de Kortekeer op de grens van Ardooie en Beveren. .
The post Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten schorst burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Visie)

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Meeste bosbranden in twintig jaar in Amazonewoud tijdens eerste zes maanden van 2024

Brazilië heeft in de eerste helft van het jaar 13.489 branden geteld in het Amazonewoud. Het gaat om het hoogste cijfer in twintig jaar. Dat blijkt maandag uit gegevens van satellietbeelden. Het aantal branden in de eerste jaarhelft ligt 61 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar (8.344). Experten wijzen naar onder meer de droogte, die historische proporties aanneemt.

Lees meer »