“Als ik in Staden kom, loop ik graag eens rond de kerk”: Jasper Steverlinck over ‘Liefde voor muziek’… en zijn West-Vlaamse roots

In het tiende feestelijke seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ maakt ook Jasper Steverlinck indruk. De muzikant – die in 2018 al deelnam – verrast week na week met beklijvende covers en interpretaties van zijn muzikale collega’s. Wij spraken met de muzikant over zijn grote muzikale held, de droom om door te breken in het buitenland én zijn roots in Staden.

Met Stan Van Samang, Johannes Genard, Clouseau, Laura Tesoro, Regi, Tourist LeMC, Suzan & Freek, K3 en uiteraard Jasper Steverlinck brengt Liefde voor Muziek elke week het beste van wat Vlaanderen te bieden heeft op muzikaal vlak. Voor Jasper – die door meerdere collega’s wordt geprezen voor zijn wereldstem – was de terugkeer naar Liefde voor Muziek naar eigen zeggen iets waar hij dankbaar op toezegde.

“Het was een eer om opnieuw mee te doen. In het begin dacht ik dat het moeilijk zou zijn omdat ik het al eens had gedaan. Maar die gedachte heb ik snel losgelaten. Je gaat vooral op zoek naar de best mogelijke versie van een nummer. Niet zozeer voor het programma zelf, maar ook voor jezelf. Je wil iets maken waar je zelf honderd procent achter staat.”

Regi en K3

Nochtans was het geen sinecure, want de muziek van onder meer K3 en Regi leunt niet bepaald dicht aan bij wat Jasper doet. “Eigenlijk loopt dat al snel los als je naar de songs begint te kijken. Met een goeie song kan je altijd iets doen. De versie van Walk on water van Regi, bijvoorbeeld. Na de eerste meeting over het programma reed ik naar huis. Ik hoorde mijn versie in mijn hoofd, en ben aan de studio gestopt om het eens op de piano uit te proberen. Dat was de max. Bij K3 was de grootste uitdaging dan weer dat er al heel wat nummers van hen eerder aan bod waren gekomen.”

Het muzikaal pallet van Jasper is sinds zijn vorige deelname breder geworden, zegt hij. “Ik wilde verschillende stijlen proberen: een rocknummer of het dan weer helemaal uitkleden. Voor mij voelt dat vaak aan als een grote sprong. Terwijl veel mensen dat horen en zeggen: ‘ah, dat is echt Jasper’. Het maakt blijkbaar niet zoveel uit wat voor genres ik aanpak. Ze herkennen nog altijd mijn stijl erin.”

Verrassingen

Hoewel Jasper al een hele tijd meedraait, waren er een aantal muzikanten die hij nog niet persoonlijk kende. “Koen Wauters kende ik redelijk goed, maar bijvoorbeeld Laura Tesoro of Suzan & Freek nog niet. Natuurlijk leer ik daar uit. Je voelt aan den lijve hoe iemand anders denkt over zijn of haar prestatie. Je ziet hoe ze omgaan met de zenuwen, of ze doen iets waarvan je denkt: ah, dat is wel wijs, of daaraan zou ik niet gedacht hebben. Ik keek wel erg uit naar wat Clouseau met een nummer van mij zou doen. Dat zijn gasten die ik al ken van mijn zestiende, toen ik zelf muziek begon te maken. De grootste verrassing? Naast Clouseau vond ik de versie van Suzan & Freek, en die van Laura heel verrassend.”

(lees verder onder de foto)

Jasper Steverlinck: “Als ik in Staden kom, doe ik altijd nog graag een toertje rond de kerk.” © VTM

Als we Jasper vragen met wie hij nog eens graag zou deelnemen aan het programma, hoeft hij niet lang na te denken. “Als het over artiesten gaat van bij ons, vind ik dat een moeilijke. Ik ga sowieso mensen vergeten. Maar als het internationaal mag zijn, dan zou Nick Cave wel een droom zijn. Dat is de eerste naam die in mijn hoofd schiet, want ik ben zijn grootste fan. Er mag ook nog een verrassende naam mee aanschuiven: een rapper als NAS of Kanye West.”

Muziek bij schilderijen

Fans van Jasper tellen nu al af naar zijn concert in de AB begin juni, nadat hij recent nog maar een heuse tournee heeft afgewerkt. In de AB stelt hij zijn nieuw albumThe Healing voor, zes jaar nadat hij zijn vorige plaat op de wereld los liet. Het eerste nummer daaruit is de indringende song Nashville Tears. En daar blijft het niet bij.

“Ik ben met veel dingen bezig. Er komt een nummer aan met Mentissa, dieThe Voice Kidswon (in 2014, red.). Daarnaast is er ook een project waarbij ik muziek maak bij een tiental schilderijen. Dat ik niet in één vakje te stoppen ben? Ik hoop van niet. Ik ben eerlijk gezegd al aan het nadenken wat ik nog allemaal kan doen met muziek. Ik heb echt zin om veel meer zaken te verkennen. Zoals het buitenland. Ik wil me nu wat op Duitsland focussen. Mensen zeggen vaak dat ik een ‘wereldstem’ heb en vragen zich af hoe het komt dat ik niet internationaal bekend ben. Dat is simpelweg omdat ze mij daar niet kennen, dus ik wil die piste wel eens verkennen. Maar om te scoren in het buitenland heb je ook een netwerk en de nodige steun nodig. Mensen stuurden mij ook al door dat ik moet deelnemen aanAmerican Idol. Dat zou wel grappig zijn.”

West-Vlaams Dialect

Ook leuk: Jasper heeft blijkbaar West-Vlaamse roots. “Dat klopt. Ik ben geboren in Gent, maar mijn beide ouders zijn afkomstig van Staden. Dus ik heb thuis altijd West-Vlaams gehoord en het grootste deel van mijn familie woonde er ook. Helaas zijn mijn grootouders overleden, dus kom ik niet zo vaak meer in de streek. Al ga ik af en toe wel naar mijn tante in Lichtervelde, en toen ik een tijd geleden in De Spil optrad, liep ik ook nog eens rond in Roeselare. Als ik al eens in Staden kom, dan loop ik nog altijd graag eens rond de kerk. Hoe goed mijn West-Vlaams is? Dat zou je aan een West-Vlaming moeten vragen. Maar ik kan het wel. Ik heb ook veel West-Vlaamse vrienden. En bij Arid was mijn drummer (Steven Van Havere, red.) van Brugge afkomstig. Dus ja, ik versta zo goed als alles.” (grijnst)

‘Liefde voor Muziek’, op maandag 30 april om 20.45 uur op VTM.

The post “Als ik in Staden kom, loop ik graag eens rond de kerk”: Jasper Steverlinck over ‘Liefde voor muziek’… en zijn West-Vlaamse roots is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ze betalen hem zéér goed, dus dit gaat gevolgen hebben”: moet Erik Van Looy vrezen voor tv-toekomst in Nederland?

Van 660.000 naar 290.000 kijkers. Erik Van Looy (62) heeft met zijn ‘Pappenheimers’ geen goede beurt gemaakt in Nederland. “Die man is onverstaanbaar,” reageerde de een, terwijl de ander vond dat het een “waardeloos programma” was. Kritiek die zender RTL, waar Van Looy onder contract staat, niet ontgaan zal zijn. In ‘Dag Allemaal’ laat tv-criticus Jules Hanot (70) zijn licht

Lees meer »

EXCLUSIEF. “Sinds de hersenbloeding kom ik altijd zo snel mogelijk naar huis”: Jean-Marie en Carmen Pfaff zijn 50 jaar gehuwd

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »

Europa wil spotgoedkope Chinese webwinkels als Shein, AliExpress en Temu zwaarder belasten

De Europese Commissie wil de douanevrijstelling voor e-commercepakketjes van minder dan 150 euro schrappen. Dit plan richt zich vooral op Chinese webwinkels zoals Shein, Temu en AliExpress, die met hun spotgoedkope en gesubsidieerde producten concurreren met Europese bedrijven. Op dit moment zijn de pakjes van minder dan 150 euro uit landen buiten de Europese Unie vrijgesteld van douanebelastingen. De Commissie

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »