“Gevoel van trots overheerst”: lokale kunstenaars Sabine en Erwin zijn blikvangers in biënnale van Plantentuin Meise

In de befaamde Plantentuin in Meise pronken twee kunstenaars uit onze regio op de tweejaarlijkse expo Cultuurvuur: Sabine Van Eynde (54) uit Koekelare en Erwin David (60) uit Snaaskerke. Hun knappe en eigenzinnige werken kan je nog tot 30 september bezichtigen. “We wisten niet eens van elkaar dat we deelnamen”, lacht het sympathieke duo.

Van 1 mei tot 30 september presenteren Plantentuin Meise en de vzw Cultuurvuur voor de vierde maal een verrassende kunstexpo. 52 kunstenaars of collectieven uit Vlaanderen, Brussel en Nederland maakten één of meerdere kunstwerken voor een welbepaalde plek in wellicht de meest bekende tuin van ons land. “De kunstenaars gingen de uitdaging aan om zich volop te laten inspireren door de natuur en meer specifiek door dát plekje in Plantentuin Meise”, klinkt het bij de organisatoren.

Glas en metaal

Enter Sabine en Erwin. De twee gepassioneerde kunstenaars zijn met hun geheel eigen stijl geen onbekenden in de streek. Sabine is al zo’n twaalf jaar in de ban van glaskunst en baat Galerie De Sterre uit in de Sterrestaat in Koekelare. Daar zijn om de twee maanden ook één of meerdere gastkunstenaars te zien, zoals nu Limburger Etienne Jammaers die ook in Meise te zien is. Erwin tovert met dAS Metaal Art voornamelijk recuperatiemateriaal om tot kunststukken. Hij is ook organisator van de jaarlijkse Kunstwandeling in z’n dorp Snaaskerke – dat initiatief loopt nu tot 31 juli – en geldt als stuwende kracht binnen het lokale culturele leven. “We gaven allebei gehoor aan de oproep van de Plantentuin en Cultuurvuur”, zegt Sabine. “We dienden een portfolio in te sturen en een selectie te doorlopen. Maar het was pas op een infomoment voor geselecteerde kunstenaars dat we van elkaars deelname wisten. (lacht) ‘Moh! Jij bent hier ook!’, klonk het bij ons. Kijk, het is namelijk eigen aan kunstenaars om hun deelname of inschrijving aan een wedstrijd, concours of expo stil te houden tot het eigenlijke werk er te zien is. We kennen elkaar van lokale kunstinitiatieven, maar waren verrast elkaar in Meise tegen het lijf te lopen.”

Maanden werk

Het werk van Erwin kreeg als naam ‘Ode aan de Natuur’ en is te zien bij de Balatkas nabij de Cronquisttuin. Het is één van de oudste kassen van het land, gebouwd in glas en staal, en in 1854 ontworpen door Alphonse Balat, hofarchitect van koning Leopold II. “Mijn werk is een eerbetoon aan de natuur en vervaardigd uit gerecycleerde materialen en keramiek”, zegt Erwin. “Door materialen te hergebruiken, geef ik ze een nieuwe betekenis en draag ik bij tot het behoud van onze natuurlijke bronnen. Ik liet me inspireren op de Balatkas zelf en de paradijsvogelbloem, van waaruit de paradijsvogel zich langzaam ontplooit. Terwijl de bloemen zich naar de top kronkelen, zetten ze een kroon van bloemen op Moeder Natuur. Letterlijk, want op het metershoge werk prijkt een kroon. Ik ben in januari met de werken begonnen: lassen, zagen, bouten aanhalen… Het slechte weer dit voorjaar heeft niet geholpen. Maar het stuk is vorige week zondag nét op tijd klaar geraakt. (knipoogt) Ik ben een deadlinewerker, hé.” Sabine ging voor een triptiek van glaskunstwerken. Je vindt haar werk in het Plantenpaleis, meer bepaald het ‘Mediterraan Bioom’. “Met de titel ‘Glas en Groen: Mediterrane Dans in 3D’ wil ik de kracht en pracht van mediterrane klimplanten belichamen. Nuances van blauw en groen glas creëren diepte en levendigheid, de klimplanten in geel, oranje en rood zorgen voor extra contrast. Aan een kunstwerk ben je niet continu of aan één stuk bezig. Het creatieproces doorloopt verschillende fases en rijpt gaandeweg.”

Toch knap van Sabine en Erwin dat ze zich de komende maanden in Meise mogen tonen. Bijvoorbeeld: in 2023 vonden maar liefst 246.000 bezoekers van binnen- en buitenland de weg naar de Plantentuin. “Wel, als er ook maar 5 procent van de bezoekers onze namen en werken opmerkt, is dat mooi meegenomen. Via een QR-code leren ze zowel de werken als kunstenaars kennen. Het kan nieuwe opdrachten opleveren en bijdragen tot naambekendheid. Bovenal overheerst een gevoel van trots.” Opvallend: het werk van Sabine is al verkocht nog voor het in Meise te zien is. “Ik hoop eveneens een koper te vinden”, duimt Erwin. “(lacht) Het is geen sinecure om het werk van 5 meter hoog op 2 à 3 meter breed opnieuw mee te nemen richting Snaaskerke.” Alle info: naturainspiratus.be.

The post “Gevoel van trots overheerst”: lokale kunstenaars Sabine en Erwin zijn blikvangers in biënnale van Plantentuin Meise is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »

Letland erkent voor het eerst homokoppels

Koppels van hetzelfde geslacht worden sinds maandag ook wettelijk erkend in Letland. Kort na middernacht, toen de nieuwe wet van kracht ging, werden Maksims Ringo en Janis Locs het eerste Letse homokoppel. “Als Letland het homohuwelijk legaliseert, hopen we gouden ringen uit te wisselen.”

Lees meer »

(School)poort open voor appartementen in Jabbeke?

De nieuwe Permekeschool staat in de steigers. De schoolgemeenschap wenst de omliggende stukken bouwgrond te verkopen om te verkavelen. Maar het gloednieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan RUP omvat ook de hele zone tussen de Stationsstraat, Kroondreef en Graaf de Renesselaan met de Varsenareweg. Groen vreest voor verdere appartementsgebouwen in het centrum.
The post (School)poort open voor appartementen in Jabbeke? appeared first

Lees meer »

Ben jij een hobbytuinier met een hart voor de natuur? Word Tuinranger

Op vandaag telt Kortrijk 10 tuinrangers die op een jaar tijd maar liefst 155 tuinbezoeken aflegden en adviezen opmaakten om inwoners te helpen hun tuin om te toveren tot een groen en biodivers paradijs. Op 9 juli organiseert de stad een infomoment voor nieuwe tuinrangers om het team extra te versterken.
The post Ben jij een hobbytuinier met een

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat met toeters en bellen”

80 jaar Watermolenfeesten, verkiezing 60ste Tineke van de Watermolen: dat wordt knallen. Onder de vleugels van de kersverse voorzitter Pascal Verhamme laat het feestcomité een nieuwe wind waaien door Heule-Watermolen. “Het wordt anders. We willen alle Watermolenaren meer betrekken in het feestgebeuren en dat doen we met een aantrekkelijk programma.”
The post Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat

Lees meer »

Jumbo-baas al veel eerder verdacht van witwassen. Dit kwam nooit naar buiten. Maar bedrijfstop én familie wisten het wél

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »