“Een grote pot vissla is nu een kleintje”: marktkramer Lies Goffin uit Houthulst zag door de jaren heen heel wat veranderen op de markt

Lies Goffin (49) is al ruim tien jaar marktkramer. Ze verkoopt verse vis en warme en koude visbereidingen. Lies zag in de loop der jaren veel veranderen: de wetgeving, de mensen zelf, hun aankoopgedrag. “En tóch kunnen wij als marktkramer het verschil maken.”

Lies is de partner van Dries Spruytte en moeder van twee kinderen. Ze heeft ook een ‘vaste’ verkoopplaats: haar hangar in de Langemarkseweg 10A in Bikschote. Daar kun je op donderdag en vrijdag terecht, van 15 tot 18 uur.

“Ik sta op zes markten: Bissegem, Langemark, Harelbeke, Poperinge, ‘t Zand en iedere woensdagnamiddag in Houthulst. Normaal verkopen we heel goed in Houthulst, maar nu, met de aanleg van de nieuwe markt, zijn we van plaats moeten veranderen en dat is een heel stuk minder. Verschillende collega’s hebben al afgehaakt omdat er minder volk is. Toen we vóór de werken op de markt stonden, was het echt gezellig. Er was veel volk. De mensen kwamen naar de markt en bleven nog wat napraten met vrienden en kennissen, maar nu zijn er geen grote groepen meer. Van de marktkramers zijn het enkel de echte diehards die hier volhouden.”

Kant-en-klaar

Lies zag in de loop der jaren veel veranderen. “De mensen zijn veranderd, ook wat ze kopen is veranderd. Vroeger ging ik met zeg maar drie vierden verse vis en een vierde bereidingen de baan op. Nu kopen mensen veel meer warme en koude gerechten, waarvoor ze niet meer in de keuken moeten staan maar die ze thuis direct op tafel kunnen zetten of enkel nog moeten opwarmen.”

“Dat de koopkracht afneemt, merk je ook. Ik heb wel een vast cliënteel, maar waar men vroeger bijvoorbeeld een grote pot vissla meenam, is het nu een kleintje. Ook de verse vis wordt in kleinere porties verkocht dan vroeger. Het is natuurlijk een moeilijke tijd voor iedereen. De mensen zijn ook veranderd. In grote plaatsen zijn ze veel norser geworden, ongeduldiger ook.”

Ook voor de marktkramer wordt het er niet gemakkelijker op. “We hebben te kampen met de concurrentie van de warenhuizen: de prijzen zijn daar iets lager, maar de vis is ook wel wat minder vers dan bij ons. Maar de mensen kijken toch meest naar de prijs. Dat ondervinden de collega’s die textiel verkopen heel erg, zelfs al is hun kwaliteit excellent.”

“De ochtenden zijn heel stresserend: we hebben 5 tot 8 minuten om onze plaats in te nemen”

“Toch kunnen we als marktkramer het verschil maken: bijvoorbeeld door een betere en flexibelere service te bieden, door tips en recepten te geven, door gratis kruiden mee te geven, door extra vriendelijk te zijn, enzovoort.”

“Mensen onderschatten het werk van de marktkramer wel. Zo sta ik al om vier uur ’s morgens de wagen klaar te maken om te vertrekken. De ochtenden zijn heel stresserend. We moeten op tijd op de markt zijn. Bij de meeste markten heb je maar vijf à acht minuten om je marktwagen op zijn plaats te zetten. Heb je pech onderweg – denk maar een platte band – of gebeurt er een ongeval vlak voor je, dan sta je daar: je raakt niet op tijd op de markt, en ondertussen staat je product aan te komen, dat is een serieus verlies!”

Eigen potjes

Ook de milieuwetgeving is soms moeilijk voor de marktkramer. “Mensen mogen hun eigen potjes meebrengen, maar dat zorgt wel voor een paar moeilijkheden tijdens het bestellen. Die potjes moeten eerst gewogen worden, de machine moet op tarra worden gezet – en vergeet dan niet ze weer op normaal te zetten voor de volgende klant – maar dan moeten we ook nog de vis uit de koeling halen om in die potjes te doen…: het mag en kan, maar het is niet zo evident.”

“Nemen we daarbij nog de kosten van de verpakking, de kosten voor het gebruik van de bankkaart, de stijgende kosten van de standplaatsen en het gebruik van de elektriciteit: het loopt allemaal aardig op. Maar ik doe het heel graag, ik ben een marktkramer in hart en ziel. Tegen de jonge mensen die willen beginnen zeg ik: begin bescheiden – dan kan je groeien – en bied naast een degelijk product een prima service.”

The post “Een grote pot vissla is nu een kleintje”: marktkramer Lies Goffin uit Houthulst zag door de jaren heen heel wat veranderen op de markt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest

De kieslijst van Vlaams Belang Zedelgem is bijna volledig, kondigde de partij tijdens haar tuinfeest aan. De 27 vertrouwde en nieuwe kandidaten willen de straat op en luisteren naar wat anders kan. Op 13 oktober verwacht Vlaams Belang een zetelwinst, voor meer inspraak voor de Zedelgemnaar.
The post Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest appeared first

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem

Woensdagnamiddag rond halfvier gebeurde op de E403 in Loppem een zwaar ongeluk. Een trekker-oplegger die in de richting van Kortrijk reed, kreeg er een klapband. Er was voor de chauffeur geen houden aan en het gevaarte kwam op zijn zij tegen de vangrail terecht.
The post Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem appeared

Lees meer »

Zelfs tien bemiddelingsgesprekken volstaan niet bij de Nationale Loterij: “Vertrouwen in CEO Jannie Haek is helemaal weg”

“Er is geen vertrouwen meer in Jannie Haek.” Dat zeggen de vakbonden bij de Nationale Loterij over hun CEO. Tien bemiddelingssessies volstonden niet om de open oorlog die er al maanden woedt, constructief te beëindigen. Haek wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Wij hopen dat het directiecomité stappen onderneemt.” Dat wil zoveel zeggen als: Haek moet weg.

Lees meer »

David Vandyck & Ingeborg brengen uniek kerstverhaal in Concertgebouw Brugge: “Mét ‘LICHT’ zijn wij het antwoord op De Warmste Week in Brugge”

Op zondag 28 december kan je om 18 uur in het Concertgebouw van Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een vijfkoppige liveband, die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jongerenkoor Fioretti. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen.
The post

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

28 jaar geleden startte Greet er met de kleuterklas: GBS Goudenregenstraat zwaait Juffie Greet uit

Gedurende een dag werd GBS Goudenregenstraat in Wevelgem omgedoopt tot ‘GoudenGreetstraat’. Juf Greet verwelkomde er 28 jaar geleden de eerste kleuters en trekt nu de deur van de peuterklas achter zich dicht. Het werd een warm en bij momenten emotioneel afscheid.
The post 28 jaar geleden startte Greet er met de kleuterklas: GBS Goudenregenstraat zwaait Juffie Greet uit appeared

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »