Met documentaire ‘Human Forever’ brengt Expertisecentrum Dementie Sophia regionale actoren samen: “We willen debat aanwakkeren”

‘Human Forever’ toont hoe mensen met dementie in verschillende landen leven en hoe de nieuwe toekomst in de zorg voor mensen met dementie er kan uitzien. Het Expertisecentrum Dementie Sophia bracht verschillende regionale actoren uit de sector in de Concertstudio samen voor een nabespreking. “Met de film willen we iedereen in de regio sensibiliseren rond goede dementiezorg.”

Eén op vijf mensen zal ooit een vorm van dementie krijgen. Vandaag leven wereldwijd al 55 miljoen mensen met dementie. In 2030 zullen dat er 78 miljoen zijn. Dat schrikbarende cijfer dropt ‘Human Forever’ al na amper één minuut in het publiek. “De documentairefilm is een goed uitgangspunt om dementie op de agenda te plaatsen, in het bijzonder om te kijken hoe in elf andere landen met dementie wordt omgegaan. Zo kunnen we van elkaar leren om in de toekomst een dementie inclusievere maatschappij te bouwen en zo de levenskwaliteit van mensen met dementie positief te beïnvloeden. De immense uitdagingen in onze gezondheidszorg kunnen we enkel verbeteren, als we het bestaande systeem durven te herdenken en nieuwe ideeën aan te brengen”, zegt Stefanie Clement, consulent bij Expertisecentrum Dementie Sophia.

“De immense uitdagingen in onze gezondheidszorg kunnen we enkel verbeteren, als we het bestaande systeem durven te herdenken en nieuwe ideeën aan te brengen” – Stefanie Clement

Voor de nabespreking werden op woensdag 17 april twee experten uitgenodigd, namelijk Jan Goddaer, directeur van WZC De Weister en WZC De Zon, en Els Verhagen, schepen en lid van de stuurgroep Dementievriendelijk Kuurne. “Met professionele zorgverleners, de koepelorganisaties, het brede publiek, mensen met dementie, hun families en beleidsmakers uit de regio willen we het debat aanwakkeren én samen nadenken hoe we de toekomst – gaande van preventie van dementie tot goede zorg – kunnen vormgeven. De mensen uit de zorg zijn onze ambassadeurs om de kernboodschap van de film in de praktijk mee te helpen verspreiden en toe te passen”, klinkt het bij Stefanie.

Tijdens het gesprek werden verschillende belangrijke topics aangekaart, waaronder relatiegerichte zorg, empowerment en de kracht van de persoon met dementie, de rol van de maatschappij naar genuanceerde beeldvorming en zorgzame buurten, het toekomstbeeld van de zorg, enzovoort. “De samenleving legde al een lange weg af”, benadrukt Stefanie. “De beeldvorming rond dementie was vroeger uitermate negatief. Vandaag is de beeldvorming genuanceerder, al is er marge voor meer menselijkheid.”

The post Met documentaire ‘Human Forever’ brengt Expertisecentrum Dementie Sophia regionale actoren samen: “We willen debat aanwakkeren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie dagen vol sfeer en gezelligheid”

Op 9, 10, 11 augustus vindt Loppem Leeft! plaats aan het Kasteel van Loppem, een gloednieuw en gratis familiefestival. Headliner is Mama’s Jasje op zaterdag. “Op vrijdag starten we met een Back to the 80’s party en op zondag is er een uniek klassiek concert van Patrick Hamilton met orkest.”
The post Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na nieuwe sprintnederlaag én declassering: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

Dreiging in België blijft volgens OCAD ernstig tot zeker einde zomer: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

Aftellen tot aan de start van ‘Grand Show Folie Royale’: eerste show al uitverkocht!

Over één week is het zover, op vrijdag 12 juli gaat ‘Grand Show Folie Royale’ in wereldpremière in Knokke-Heist. De voorstelling in het Grand Casino Knokke pakt uit met indrukwekkende topstemmen, internationale acts en wervelende choreografieën.
The post Aftellen tot aan de start van ‘Grand Show Folie Royale’: eerste show al uitverkocht! appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik kan ook genieten van een ontbijt met romige croissants, hoor”: Midzomernachten met Sandra Bekkari

Ze heeft er een heel mooie term voor: ‘happy attacks’. Al lijken die ‘geluksaanvallen’ bij haar niet acuut, maar chronisch. Sandra Bekkari eet, kookt, zorgt, loopt en wandelt altijd intens. “Het leven verloopt met ups en downs, maar ik probeer wel zoveel mogelijk te genieten van de kleine gelukjes. Een heerlijk koffietje met een stukje lekkere chocolade, een mooie zonsopgang…”

Lees meer »