Zorgbedrijf Harelbeke en vzw Rebelle lanceren ‘het Stekjesplekje’

Vanaf nu heeft de mini-serre ‘het Stekjesplekje’ een plaats aan het wijkhuisje in de Korenbloemstraat, een initiatief van Zorgbedrijf Harelbeke samen met vzw Rebelle. Hiermee trachten ze de buurt samen te brengen en het enthousiasme voor planten te verspreiden. “Het zal de buurt versterken en laten groeien.”

Vzw Rebelle Harelbeke en Zorgbedrijf Harelbeke springen mee op de kar van de groeiende plantentrend en introduceren een eigen plantenruilinitiatief in de buurt Overleie: het Stekjesplekje. “We willen zo de buurt samenbrengen en het enthousiasme voor planten verspreiden en uitwisselen bevorderen”, zegt Lynn Callewaert, schepen van Welzijn, Zorg en Lokaal mondiaal beleid, voorzitter van Zorgbedrijf Harelbeke.

“Het ruilsysteem is een manier van circulair omgaan met plantenoverschotjes om zo iedereen de kans te geven een collectie ‘groene vrienden’ uit te bouwen.” Het opzet is eenvoudig: je stekjes, kleine plantje of zaadjes op overschot kan je benoemen en achterlaten in het kastje. In ruil kan je een ander stekje meenemen.”

“Voor dit kastje werden een aantal vrijwilligers gezocht die meter/peter willen worden, als het lokale aanspreekpunt van de kastjes. Ze verzorgen de plantjes in het kastje en houden een oogje in het zeil voor mogelijk misbruik en vandalisme. “Zo’n kastje is een goede manier om meer biodiversiteit te brengen in je huis en tuin. Maar ook een goede stimulans om het contact met de buurt wat meer leven in te blazen”, aldus de meter Marleen Vercaemst van Rebelle Harelbeke.

Mensen samenbrengen

Het initiatief voor ‘het Stekjesplekje’ komt er op vraag van enkele buurtbewoners en vanuit Zorgbedrijf Harelbeke. De buurt Overleie werd naar voor geschoven als een prioritaire wijk waar er de komende jaren meer wordt ingezet op mensen samenbrengen en de contacten in de buurt te versterken.

Op zoek naar mogelijkheden om ontmoeting te creëren rond de nieuwe zitbank kwam men op het stekjesplekje. Vzw Rebelle had al dergelijke projecten lopen in nabijgelegen gemeentes en sprong mee op de kar. “Het is een mooi initiatief”, zegt buutbewoner Eddy die zelf plantjes kweekt. “Niet in grote getallen, het zijn merendeel cactusjes en vetplantjes, die zijn gemakkelijk in onderhoud.”, zegt Eddy. Educatief medewerkster Lien Dejaeger van vzw Rebelle, is tevreden met het opfleurende initiatief: “Dit stekjesplekje zal de buurt versterken en laten groeien.”

The post Zorgbedrijf Harelbeke en vzw Rebelle lanceren ‘het Stekjesplekje’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, maar voormalig Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof begint nu tweede carrière als bestuurder bij Antwerp

Steve Van den Kerkhof, de man die vorig jaar na 22 jaar zijn CEO-positie bij Plopsa vaarwel moest zeggen omwille van tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, is lid geworden van het bestuursorgaan van Antwerp als extern bestuurder. De gewezen CEO van de pretparkengroep was sinds januari bij de Great Old aan de slag als consultant.

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.
The post Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »