Sofia Speybrouck neemt deel aan Atelier in Beeld: Warmte, rust en een stille kracht

Heel wat lokale kunstenaars stellen hun kunst tentoon tijdens Atelier in Beeld, het eerste weekend van mei. Diverse kunstgroepen maar ook heel wat individuele kunstenaars gooien dan de deuren van hun atelier open. Een topper in het Jabbeekse aanbod van het atelierweekend is keramiste Sofia Speybrouck, wiens werkruimte je kan bezoeken in de Eikendreef 5 in Varsenare.

Sofia Speybrouck kreeg de liefde voor kunst thuis mee, en die invloed is te merken. De studie naar compositie die haar vader zo boeide heeft ook zij duidelijk in haar werk opgenomen. Een vorm creëren bestaat voor Sofia eruit om lijnen, vlakken en ruimten in een evenwichtige en boeiende compositie tegenover elkaar te zetten. De sculpturen van Sofia getuigen van een unieke stijl. Ze stralen warmte, rust, maar ook een bepaalde stille kracht uit.

Rijpingsproces

De geabstraheerde sculpturen zijn al even vaak een weergave van Sofia’s gevoelens of gedachten. “Mijn werk is vooral een zoektocht naar emotie, een gevoel dat ik ervaar en in mijn werk wil meegeven. Het zijn inderdaad de dingen die me bezighouden die een vertaling krijgen in een ontwerp op papier. Vaak maak ik een kleine vormstudie om dan het werk te creëren op het gewenste formaat. Ik houd me niet steeds aan het ontwerp.”

“Tijdens de vergroting wordt het soms duidelijk dat er een aanpassing nodig is. In heel wat van mijn werken zijn er erg persoonlijke gevoelens verwerkt. Ze worden meegegeven met het werk, maar blijven verder vaak onbesproken. Iets ontwerpen is ook een rijpingsproces. Soms gaat het vlot, maar soms moet iets een jaar rijpen in mijn hoofd. Naast keramiek werk ik ook met brons.”

Deelnemers

Op 4 en 5 mei kan je ook terecht bij kunstkring Fresnara, met lokalen aan de Westernieuwweg in Varsenare. Daar tonen maar liefst 20 leden hun werken. Ook bij kunstenares Erna Schreel langs de Steenovenstraat zijn er diverse kunstenaars in huis. Hetzelfde verhaal in de Snellegemse gemeenschapszaal De Loodof bij de kunsthoeve De Lotus van Noëlla Van Daele.

(Patrick Anthone)

Alle informatie over de deelnemende kunstenaars vind je op www.atelierinbeeld.be

The post Sofia Speybrouck neemt deel aan Atelier in Beeld: Warmte, rust en een stille kracht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”
The post Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand appeared first on

Lees meer »

Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel geopend

Het gemeentebestuur en de politie openden onlangs officieel de nieuwe regiopost Staden van politiezone Arro Ieper. De post Staden ruilde zijn oude plek aan de Passendalesteenweg in voor een nieuwe stek in de Hospitaalstraat. Voortaan is de lokale politie te vinden midden in de gemeente, dicht bij de gemeentelijke dienstverlening.
The post Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel

Lees meer »

KIJK. Serena Williams doet nieuwe poging om in jeansrok te passen na zwangerschap en krijgt steun: “Gooi die rok weg, je lichaam is perfect”

Oud-toptennisster Serena Williams (42) heeft het haar doel gemaakt opnieuw te passen in een jeansrok van Valentino. Williams deelde eerder al twee video’s over pogingen om af te vallen na haar zwangerschap en doet dat nu opnieuw. Verschillende fans vinden het alvast niet nodig dat de zangeres haar doel verderzet. “Koop een nieuwe rok, je ziet er geweldig uit” en

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

KAART. Van Mil in Mol tot Emma in Malle: deze namen kregen baby’s de voorbije 10 jaar het vaakst in jouw gemeente

Olivia en Noah waren in 2023 de meest gegeven babynamen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel België. Een stad als Mortsel kan dan ook als representatief worden gezien, want tussen 2014 en 2023 waren Noah (19 keer) en Olivia (16) de meest gegeven voornamen aan pasgeboren baby’s. Maar in heel wat andere steden en gemeenten voeren andere meisjes- en

Lees meer »