Derde waterlek in jaar tijd treft twee jonge gezinnen opnieuw: “Onze werf is intussen onstabiel, wie zal dat betalen?”

In de Kouterstraat in Merkem bij Houthulst zagen twee jonge gezinnen de voorbije nacht het water door hun woning stromen door een breuk in de waterleiding onder het voetpad, de derde keer al in één jaar tijd. “Zaterdag trouwen we, maar ik sta hier opnieuw met de handen in het haar”, zucht Thomas Demeulenaere (31). Hij kreeg de voorbije nacht als vrijwillig brandweerman een oproep voor wateroverlast. Het bleek om zijn eigen ruwbouwwoning te gaan en dat van de buren, net zoals in november.

April vorig jaar, buurvrouwen Cynthia De Loddere (29) en Camille Depuydt (27) uit de Kouterstraat waren beide hoogzwanger. Een eerste waterlek zette hun woningen blank. Cynthia en haar man Thomas hebben er een ruwbouwwoning dat ze tegen deze zomer klaar wilden hebben. Camille en haar echtgenoot Nick wonen al twee jaar op het huidige adres. November vorig jaar, de Westhoek stond onder water door de vele regen, maar bij Cynthia en Camille stroomde het water binnen door een waterlek. De voorbije nacht hadden de twee opnieuw prijs. Vooral in de woning van Camille was de schade groot. Kristien (63) die ook in die buurt woont, had water in de kelder. Drie keer een waterlek in dezelfde straat, dan moet er iets meer aan de hand zijn.

“Dat duidt inderdaad op een structureel probleem”, bevestigt Kathleen De Schepper van De Watergroep. “De waterleiding stond op de planning om in 2027 te vernieuwen, maar die werken zullen we vervroegd uitvoeren. Samen met het gemeentebestuur zullen we de exacte datum bepalen. In afwachting verminderen we de druk op het water zonder dat de bewoners aan comfort moeten inboeten. Voor de schade aan de betrokken woningen hebben we al een aangifte gedaan bij onze verzekeraar en hebben wij al contact gehad met de aangestelde expert. ”

Stabiliteit

Camille bevestigt dat alle schade van de waterlekken intussen is betaald, bij Thomas is het een ander verhaal. “Toen ik vannacht als vrijwillig-brandweerman een oproep binnenkreeg voor wateroverlast en zag dat het niet regende, wist ik hoe laat het was. Opnieuw een gebroken waterleiding onder het voetpad, net zoals de vorige twee keren”, zucht hij. “Anderhalf jaar terug hebben we deze woning gekocht en startten we de renovatiewerken in de hoop deze zomer te kunnen verhuizen. Vorig jaar verwelkomden we ons eerste kindje, dit weekend trouwen we, maar van een rustige renovatie is geen sprake. De werken liggen sinds het eerste waterlek stil omdat we geen bewijzen willen wissen.”

Thomas heeft via zijn verzekering zelf een stabiliteitsingenieur de schade laten vaststellen. “Die bevestigde dat de ondergrond door het spoelende water van het lek instabiel was geworden. Dat moet dus opnieuw verstevigd worden. Omdat de oorzaak het waterlek is, is De Watergroep daarvoor verantwoordelijk, maar die weigert de schade te erkennen. Er is nu een technisch dossier in opmaak waarin de exacte kosten zullen staan. Als De Watergroep de geleden schade niet wil betalen starten we een juridische procedure. Het enige wat we vragen is dat ze de stabiliteit in orde brengen zodat we verder kunnen renoveren. In plaats van tijdens het weekend te genieten van mijn gezin zit ik constant achter de computer om de nodige administratie in orde te brengen. Dat begint echt te wegen.” “Ook de onzekerheid knaagt”, pikt Camille in. “We gaan niet meer met een gerust hart gaan slapen. Wanneer zal het volgende waterlek er zijn en welke gevolgen zal dat hebben?”

Snelle oplossing

Burgemeester Jeroen Vandromme (CD&Vplus) deelt de bezorgdheid van de bewoners. “Net zoals de vorige keer heb ik meteen contact opgenomen met De Watergroep. Binnen de maand zal een overleg plaatsvinden. Er zal meer nodig zijn dan plaatselijke herstelwerken, dit vraagt een structurele oplossing. In 2012 werd het plein in Merkem vernieuwd, maar toen was het volgens De Watergroep niet nodig om de waterleidingen te vernieuwen. We vragen een snelle oplossing zodat het probleem zich binnen enkele maanden niet opnieuw stelt.” (GUS

The post Derde waterlek in jaar tijd treft twee jonge gezinnen opnieuw: “Onze werf is intussen onstabiel, wie zal dat betalen?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »

Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit”

De gemeenteraad keurde unaniem de aankoop goed van een woning met twee overdekte autostaanplaatsen in de Lisstraat. “De aankoop van dat woonhuis in de nieuwe verkaveling in de De Cassinastraat is een opportuniteit”, aldus schepen Louis Vanderbeken (CD&V).
The post Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken: “Paar keer weggegleden in afdaling”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Nu nog zonnig, maar vanavond slaat het weer om: felle onweersbuien op komst, grote hagelstenen en mogelijk tornado’s verwacht in grensstreek

Op dit moment schijnt het zonnetje nog, maar vanavond en vannacht trekken felle onweersbuien over delen van België. Het KMI waarschuwt met code oranje in het zuiden van het land. Ook in Vlaanderen houden we het niet overal droog, maar vooral in onze buurlanden dreigt het weer helemaal om te slaan. “Belgische toeristen die op weg zijn naar hun vakantiebestemming,

Lees meer »

Grenswegen Komen-Waasten gesloten tijdens EK wedstrijd Frankrijk-België

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: de West-Vlaamse gemeente Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.
The

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »