‘Wann kommt der Bus?’

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.

Er zijn dingen die je niet verwacht in het leven. Eén daarvan is dat een boek van mij ooit in een andere taal vertaald zou worden. In mei is het zover: dan verschijnt mijn laatste roman Hersenorkaan in het Duits. Het Nederlandse taalgebied telt 29 miljoen inwoners; het Duitse 84 miljoen. Dat is dus een veel grotere afzetmarkt, met veel meer potentiële kopers. Stilletjes droom ik ervan dat mijn boek daar een bestseller wordt. Het kan: mijn collega Gaea Schoeters heeft in Duitsland een bestseller met haar roman Trofee, die bij ons zo goed als geen aandacht kreeg.

“Ik hoop dat mijn boek een Duitse bestseller wordt”

Over de Duitse titel van mijn boek werd lang nagedacht en gediscussieerd. Het werd uiteindelijk Kopfsturmtage. De letterlijke vertaling, Gehirnsturm, haalde het niet, omdat dat bij Duitsers kennelijk heel raar klinkt. Ik heb hier en daar stukken van de vertaling gelezen, en het voelt wonderlijk om je eigen woorden in een andere taal op papier te zien. Vaak dacht ik terug aan mijn lerares Duits in de Heilige Familie, Ann Vanallemeersch. Zij sprak die taal zo perfect dat je zou geloofd hebben dat ze een native speaker was.

Zoveel jaren later is mijn kennis van het Duits beperkt. Ik sprak het vloeiend toen ik afstudeerde, maar nu is het toch behelpen, met af en toe wat Jean-Marie Pfaff-Duits ertussen. Dat is het lot van elke vreemde taal die je leert: als je haar een tijdje niet meer actief gebruikt, blijft alleen nog de passieve kennis over. Ik herinner me nog goed het eerste Duitse zinnetje dat we leerden: ‘Wann kommt der Bus?’ Straks als ik in Duitsland ben hopelijk stipter dan bij ons.

The post ‘Wann kommt der Bus?’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De heerlijke goal van Kums en de panenka die de mist ingaat: alle highlights van speeldag 6

De winnaar van Super Sunday? Club Brugge toch, stilaan enigszins terug de kampioen van vorig seizoen na die onwaarschijnlijke Champions’ Play-Offs. 3-0-zege in de Brugse derby. Al blijft ook Anderlecht ongeslagen. Hoe ze dat flikken, weet alleen Brian Riemer. Of Kevin Rodriguez, die Union naliet te belonen en een penalty wel erg knullig miste via een panenka. Ook Gudjohnsen scoorde

Lees meer »

Rhodesgoed fiets- & wandeltweedaags lokte vorig jaar meer dan 6.000 deelnemers: “Kinderzoektocht is nieuw”

In het weekend van 21 en 22 september vindt voor de zesde keer de Rhodesgoed fiets- & wandeltweedaagse plaats. Vorig jaar mochten de organisatoren ruim 6.000 deelnemers ontvangen. En bij goed weer worden er opnieuw zoveel verwacht.
The post Rhodesgoed fiets- & wandeltweedaags lokte vorig jaar meer dan 6.000 deelnemers: “Kinderzoektocht is nieuw” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Op papier is hij blijkbaar sneller dan Doku”: ‘bliksemschicht’ Duranville pakt bij debuut uit met heerlijke dribbel, al baalt Mulder ook

Opvallende invalbeurt van Julien Duranville (18) tegen Israël. De pijlsnelle winger – bijgenaamd ‘L’Eclair’ of ‘de bliksemschicht’ – bracht energie en flair. Vooral één dribbel sprong eruit en het jeugdproduct van Anderlecht kreeg ook lof van onze analisten. “Als hij fit blijft, moet je er niet aan twijfelen: dan zál hij doorbreken.”

Lees meer »

Sabine Van Eynde bouwt kunstgalerie om tot art studio: “Ik richt me voortaan volledig op mijn eigen kunstwerken”

Glaskunstenares Sabine Van Eynde uit Koekelare kiest voor een nieuw concept. Ze doopt haar kunstgalerie om tot Art Studio. Sabine toont er eigen werk en organiseert ook workshops. “Vrienden hadden mij er al meermaals op gewezen dat ik mijn eigen werken nooit in de kijker zet.”
The post Sabine Van Eynde bouwt kunstgalerie om tot art studio: “Ik richt

Lees meer »

Hernieuwde Ringlaan in Wenduine feestelijk geopend

Begin deze week ging de laatste fase van de heraanleg van de Ringlaan (N34) in Wenduine in. Daarmee komt het einde voor de bewoners nu echt in zicht, en daarom organiseerden het gemeentebestuur en het Agentschap Wegen en Verkeer op vrijdag 6 september een feestelijke heropening voor de buurtbewoners. De Koninklijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan zorgde voor een sfeervol wandelconcert

Lees meer »

Zouden we niet beter weer jongens- en meisjesscholen inrichten?

Jongens hebben het op school moeilijker dan meisjes. Ze blijven vaker zitten, halen vaker geen diploma en stromen minder door naar het hoger onderwijs. Waarom is de kloof tussen jongens en meisjes zo groot? Ligt het aan het onderwijs? Aan de opvoeding? Of de hormonen? En zou het geen idee zijn om weer jongens- en meisjesscholen te hebben?

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Er was geen tijd om te vluchten”: nu al 47 doden en 206 gewonden nadat Rusland leercentrum en ziekenhuis bombardeert

Zeker 47 mensen zijn dinsdag om het leven gekomen door een zware dubbele raketaanval op de Oekraïense stad Poltava. Er vielen ook liefst 206 gewonden, volgens de laatste cijfers. Het gaat om één van de dodelijkste aanvallen sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022. Het grote aantal slachtoffers valt deels te verklaren omdat er een zeer korte tijdspanne

Lees meer »

Riemer: “Natuurlijk zag ik een duw van Zanka, maar is dat ook een penalty?” – Pocognoli: “Panenka slechte beslissing”

Een penaltyfase zindert na in de Brusselse derby. 0-0 waar vooral Anderlecht héél blij mee mag zijn. “We moeten er stil bij staan dat het beter moet”, aldus een eerlijke Mario Stroeykens na de partij. Bij Union-coach Sébastien Pocognoli een heel ander verhaal, natuurlijk. Hij was wél tevreden met het spel, maar niet met het resultaat.

Lees meer »

Austin: “Inzet van Amerikaanse langeafstandswapens in Rusland zal oorlog niet beslissen”

De Europese Commissie maakt nog eens 40 miljoen euro aan humanitaire hulp vrij voor Oekraïne. Het geld dient hoofdzakelijk om de Oekraïners te helpen bij de voorbereiding op de koude wintermaanden. “We zullen beschadigde gebouwen herstellen, elektriciteit en verwarming verzekeren en onderdak voorzien voor mensen in nood”, klinkt het. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in deze liveblog.

Lees meer »

Chiro Zuienkerke dreigt dood te bloeden: “Nog zeker drie leiders nodig”

Er hangen opnieuw donkere wolken boven Chiro Zuienkerke, nadat ze eerder deze zomer genoten van een fijn zomerkamp. Net als een jaar geleden kampt de jeugdbeweging immers met een acuut leidingstekort. “Hopelijk betekent dit nu niet écht het einde.”
The post Chiro Zuienkerke dreigt dood te bloeden: “Nog zeker drie leiders nodig” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Streekproductenmarkt in Oostende viert tiende verjaardag met heel wat lekkers van bij ons

De Streekproductenmarkt vindt ondertussen al voor de tiende keer plaats in Oostende. Je kan er zaterdag en zondag bij 23 standhouders streekproducten proeven uit heel Vlaanderen proeven en luisteren naar de makers die met veel liefde spreken over hun product. Jack Knapen, een ambachtelijk bakker uit Bocholt, maakt ter plaatse zijn taarten speciaal voor het jubileum.
The post Streekproductenmarkt

Lees meer »