Speler van de Eeuw Jules Verriest kiest zijn beste elf uit 125 jaar Cercle: “Vaak van mijn hart een steen moeten maken”

Cercle Brugge viert feest. Met 5 op 9 zijn ze alvast sterk gestart in de Champions’ play-offs. Zondag viert heel groen-zwart tegen landskampioen Antwerp nog eens het 125-jarige bestaan met een jubileumfeest. Hét moment om icoon Jules Verriest, 77 jaar intussen, zíjn favoriete elftal uit 125 jaar Cercle te laten samenstellen. Nou ja, uit de tweede helft daarvan.

“Natuurlijk, moatje, doe ik dat voor jullie.” Geen mens ter wereld is meer Cerclist dan Jules Verriest. Van bij de miniemen tot de eerste ploeg: groen-zwart in hoofd, hart en voeten. Daarna van 1965 tot 1982 de vaste linksachter van zijn geliefde Vereniging, goed voor 456 competitiewedstrijden en 36 bekerwedstrijden. Om daarna onvoorwaardelijk Cercle diep, heel diep, in zijn hart te houden. “Cercle hoeft niet de beste te worden, het mag gewoon de schoonste blijven. ”

Supportershart

Door de Cercle-gemeenschap werd de bijzonder minzame Verriest begin 21ste eeuw dan ook verkozen tot Speler van de Eeuw. Er is zelfs een boek aan de man gewijd: Jules Verriest, de Cercle van mijn leven. Op de laatste thuismatch van Cercle dit seizoen, op 19 mei tegen Union, wordt hij 78 jaar. Wat voor een formidabel verjaardagscadeau zou het in dit fantastische jubileumjaar niet zijn dat Cercle zich die dag verzekert van een Europees ticket? Al is zijn supportershart nog zo groot, zo realistisch wil hij wel zijn: “Een titel zal er wel niet meer inzitten, zeker?” Maar nog moeilijker wellicht dan een vierde landstitel in het 125-jarige bestaan (de vorige titels dateren van 1911, 1927 en 1930, red.), bleek het samenstellen van een iconisch elftal van Cercle.

Na enig opzoekingswerk en heel diep nadenken: “Er speelden in die 125 jaar 902 spelers voor Cercle en ik moet er daar elf uit selecteren? Ik kan je nu al zeggen dat ik omzeggens voor elke positie een tiental kandidaten had. Van die 902 spelers heb ik er uiteindelijk maar zo’n 400 gekend of mee gespeeld. Mag ik een selectie maken van de spelers van na de jaren vijftig?”

Van ons mag zeker jij alles, Jules. En dan volgt nog een kleine opmerking. “Ik heb niet alleen geselecteerd op de voetbalkwaliteiten, voor mij was het ook belangrijk hoe de spelers menselijk in elkaar staken. Ik heb bij mijn keuze vaak van mijn hart een steen moeten maken door zoveel spelers niét te kunnen selecteren. Ik hoop dat de hele Cercle-familie daar begrip voor toont. En mij vergeeft.” Waarop Jules Verriest van wal stak met zijn elftal. In een moderne 4-3-3 opstelling.

“Kan ik mezelf wel in de ploeg zetten? Ja? Oké dan” Jules Verriest

Doelman

Zdenko Vukasovic: “Dat was al meteen een hele moeilijke. Het ging tussen Robert Braet (speelde zijn hele carrière voor Cercle, tussen 1928 en 1948, red.) en Zdenko Vukasovic (van 1962 tot 1972 bij Cercle, red.). Oké, Braet heb ik nooit zien spelen maar ik heb hem wel gekend als bestuurder: een goed mens. Maar ik ga toch voor Zdenko Vukasovic.”

Defensie

Jules Verriest: “Kan ik daar mezelf wel zetten? Ja? Oké dan. Ik ben toch ook Speler van de Eeuw. Ik dacht ook even aan Daaland, maar allez vooruit.”

Pierre Hanon: “Maar niet alleen door zijn kwaliteiten. Hij kwam als prof van Anderlecht bij Cercle terecht. Bij ons kon hij geen prof meer zijn en moest hij weer gewoon gaan werken en dat in combinatie met de verplaatsingen vanuit Brussel naar Brugge en terug. Dat was voor hem echter geen probleem, hij gaf drie jaar lang het beste van zichzelf voor ons.”

Morten Olsen: “Ook een prachtige mens en een formidabele voetballer. Na Cercle volgde nog Anderlecht, Keulen,… Daarnaast was hij nog ontelbare keren Deens international (102 caps, red.) Achteraf volgde ook nog een internationale topcarrière als trainer.”

Thibo Somers: “Een jongen die ik alweer op menselijk vlak heel hoog aansla. Een voorbeeld als kapitein, ook tegenover de refs. Een Cerclist pur sang, hé.”

Middenveld

Geert Broeckaert: “Misschien niet de grootste ster maar hij heeft enorm veel betekend voor Cercle. Hij speelde liefst 376 matchen voor ons, hé.”

Benny Nielsen: “In de rol van spelverdeler. Cercle kende van 1971 tot 1974 een schone periode met hem. Hij maakte daarna bij RWDM en Anderlecht ook vaak het schone weer.”

Thomas Buffel: “ Buffeltje. Een groot voetballertje en altijd nuttig. Zoals hij daarna zijn carrière heeft uitgebouwd, dat zegt veel.”

Aanval

Kevin Denkey: “Hij wordt almaar beter, hij zit nu al aan 25 goals. Als Thiago 37 miljoen euro waard is, is hij er minstens 50 miljoen waard.”

Josip Weber: “Webertje natuurlijk!”

Eidur Gudjohnsen: “Die keuze verbaast je misschien wat, want hij speelde maar één jaar voor Cercle (2012-2013, de IJslander trok toen naar Club, red.) maar een speler van wereldklasse. Hij voetbalde onder meer bij Chelsea, Barcelona en Tottenham.”

Tot slot: “Wat denk je? Ik ben toch niemand vergeten, hé? Met heel veel plezier, hoor.”

The post Speler van de Eeuw Jules Verriest kiest zijn beste elf uit 125 jaar Cercle: “Vaak van mijn hart een steen moeten maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVESTREAM NINOVE-KNOKKE. Pakt thuisploeg eerste zege van het seizoen in 1ste Afdeling of behoudt Knokke perfect rapport?

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elke week wordt minstens één topaffiche gestreamd met deskundig commentaar. Vanavond om 20u is dat KVK Ninove-R Knokke FC. Voor de Oost-Vlamingen is het hun eerste thuismatch van het seizoen in de 1ste Afdeling, kunnen ze winnen? Of pakt Knokke zes op zes? Kijk

Lees meer »

Sabine Van Eynde bouwt kunstgalerie om tot art studio: “Ik richt me voortaan volledig op mijn eigen kunstwerken”

Glaskunstenares Sabine Van Eynde uit Koekelare kiest voor een nieuw concept. Ze doopt haar kunstgalerie om tot Art Studio. Sabine toont er eigen werk en organiseert ook workshops. “Vrienden hadden mij er al meermaals op gewezen dat ik mijn eigen werken nooit in de kijker zet.”
The post Sabine Van Eynde bouwt kunstgalerie om tot art studio: “Ik richt

Lees meer »

Het geheime plan om prins Harry weer naar het Verenigd Koninkrijk te laten terugkeren: “Opnieuw een bescheiden rol opnemen in de koninklijke familie”

Britse vrienden van prins Harry hebben verrassende berichtjes ontvangen vanuit Californië, waar de hertog van Sussex nu al vier jaar lang woont. Er moet nog veel water door de zee vloeien en werk worden verzet, maar zijn vrienden hopen stiekem op een terugkeer van de hertog van Sussex naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer »

Tractor rijdt tegen hoogspanningscabine in Torhout

Zondagmiddag rond half één deed zich op het kruispunt van de Ruddervoordestraat en de Kwaplasstraat in Torhout een bizar ongeval voor. Een tractor die net meegedaan had aan een tractor pulling wedstrijd reed er in op een hoogspanningscabine.
The post Tractor rijdt tegen hoogspanningscabine in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dochter (45) Dominique Pélicot doet vader breken in rechtszaal: “De man in wie ik het volste vertrouwen had, fotografeerde me naakt”

Op de vijfde dag van het proces tegen Dominique Pélicot (71), de Fransman die zijn vrouw tien jaar lang drogeerde en door vreemde mannen liet verkrachten, heeft zijn dochter de rechtszaal toegesproken. De 45-jarige Caroline Darian (een pseudoniem, red.) noemde haar vader “ongetwijfeld een van de ergste seksuele roofdieren van de afgelopen twintig jaar”. Naast haar moeder Gisèle (72) was

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Geen eremetaal voor dressuurteam, Genyn en Habsch azen straks op goud in 100 meter

De Belgische atleten doen het meer dan uitstekend op de Paralympische Spelen in Parijs. Léa Bayekula veroverde gisteravond op de 400 meter de vierde gouden medaille voor ons land. Maxime Carabin pakte deze voormiddag dan weer z’n tweede gouden medaille van deze Spelen. Vanavond is er nog hoogspanning: Peter Genyn en Roger Habsch gaan voor goud op de 100 meter.

Lees meer »

‘De oudheid in kleur’ lokt 60.000 bezoeker naar Tongeren, permanente tentoonstelling in Gallo Romeins Museum wordt binnenkort vernieuwd

De tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’, heeft op iets minder dan een jaar tijd meer dan 60.000 bezoekers naar het Gallo Romeins Museum in Tongeren gelokt. En zo’n 6.000 kinderen namen deel aan een van de workshops. Er is voorlopig geen nieuwe tijdelijk tentoonstelling gepland, wel wordt de permanente tentoonstelling vernieuwd. Het museum zal daarom eind 2026 – begin

Lees meer »

Infrabel start met vernieuwing sporen bovenste verdieping Antwerpen-Centraal: hinder voor S-treinen rond stad

In het station van Antwerpen-Centraal start spoornetbeheerder Infrabel met vernieuwingswerken aan de 6 sporen op de bovenste verdieping. Daardoor rijden sommige S-treinen rond Antwerpen op weekdagen langs een andere route. De S-trein tussen Lokeren en Antwerpen-Centraal rijdt bovendien niet verder dan het station van Antwerpen-Berchem. De 1e fase van de werkzaamheden duurt tot half december.

Lees meer »

China overspoelt het Westen met goedkope elektrische auto’s: “We moeten ze niet bannen, maar de productie hierheen halen”

De Chinezen hebben de snelst groeiende automarkt ter wereld, en zeker op vlak van elektrische wagens bieden ze het Westen stevige concurrentie. In Terzake en De Afspraak pleiten verschillende experts ervoor om de Chinezen te verplichten om een deel van de productie naar Europa te halen. "Als ze deel willen uitmaken van onze markt moeten ze ook deel van de

Lees meer »